Sport

Sturing: 'Spelers komen nu niet zomaar naar Vitesse'

Edward Sturing heeft een aantal ervaren spelers terug
Edward Sturing heeft een aantal ervaren spelers terug © Orange Pictures
ARNHEM - Vitesse, de nummer laatst in de eredivisie, ontvangt zondagmiddag FC Utrecht en hervat daarmee het seizoen na de winterstop. De Arnhemse club heeft maar één opdracht; handhaving op het hoogste niveau. Een loodzware klus, maar ook zeker niet onmogelijk. "Het is broos, maar ze zitten nog niet eens op de helft."
Statistieken wuift hij weg. Dat FC Utrecht al acht duels ongeslagen is en Vitesse slechts één keer won uit de laatste negen eredivisieduels. Of dat de laatste vijf edities van deze wedstrijd in GelreDome allemaal in het voordeel eindigden van Vitesse.
Sturing lacht. "Ik kan er niks mee, helemaal niets. Het gaat om nu. Ik denk dat we er zondag een goede wedstrijd van kunnen maken. We zijn allesbehalve kansloos. Je ziet wel dat Utrecht toch weer wat heeft kunnen doen. Ze halen met Lammers een ervaren spits erbij."
Vitesse overlegt een belabberde eerste seizoenshelft. "We hebben drie keer gewonnen en twee maal gelijkgespeeld. Dat moet wel anders natuurlijk. Het is broos, maar we zitten nog niet halverwege. Dat is zondag pas. Daar houden we aan vast."

Drietal terug

Een aantal spelers keert terug en dat zijn niet de minsten. Mica Pinto, Thomas Buitink en Davy Pröpper maakten in een oefenduel tegen Bochum hun rentree. "Ze hebben een half uurtje meegedaan en zijn daar ook zonder terugslag goed uitgekomen. Dat is belangrijk. Aan dit soort jongens kunnen we nog veel plezier beleven."

Uitwijken naar kunstgras

Wel beleefde Vitesse op het eigen Papendal een teleurstellende trainingsweek. Dat had te maken met de vele regen in de grond van de velden en de vorst. "We konden er drie dagen niet op trainen", meldt Sturing.
"Anders hadden we waarschijnlijk de hele bovenlaag kapot getrapt. We moesten uitwijken naar ons kunstgras. Maar vrijdag hebben we gelukkig wel weer uitstekend kunnen trainen op ons normale veld. En ook de zaterdag is er nog."
"Voor Buitink, Pinto en Pröpper was dat extra lastig. Zij mogen na die blessures niet opstarten op kunstgras en ze hebben daardoor een aantal trainingen gemist deze week. Maar ik neem ze alle drie mee in de selectie. Ze kunnen in de tweede helft zeker invallen."

'Ik wil keuzes maken'

Sturing hoopt op meer concurrentie in de groep. Dat zorgt voor meer weerstand en kwaliteit. "Ik wil dat spelers het mij moeilijk gaan maken. Dat ik keuzes moet maken. Het betekent namelijk dat kan groeien. En dat je uiteindelijk een beter elftal krijgt. Als trainer is dat wat je natuurlijk wil."
Nieuwe spelers zijn er nog niet. Vitesse wil dat wel en het lijkt ook bittere noodzaak. Clubs hebben daarvoor tot eind deze maand nog de tijd. Vitesse hoopt minimaal twee aanvallers te halen, waarschijnlijk gaat het om huur. Sturing weet dat het lastig is om juist nu de selectie te versterken. Het heeft alles met de onzekere situatie bij de club te maken. En het geld ontbreekt.
"Het klopt dat spelers niet zo even bij ons binnen komen nu", erkent Sturing. "Financiën heb je niet, en spelers hebben vaak meer keuzes dan Vitesse alleen. Maar Benjamin Schmedes onze technisch directeur is er druk mee bezig. We zijn altijd aan het kijken. Alleen kennen we dus onze beperkingen."