Sport

Pittig degradatievoetbal, Theo Janssen weet er bij Vitesse alles van

Theo Janssen leeft mee met Vitesse
Theo Janssen leeft mee met Vitesse © Omroep Gelderland
ARNHEM - Theo Janssen is terug op het veld. Hij is sinds kort trainer van Vitesse onder 21. Maar hij blijft enorm meeleven met het eerste elftal.
Toen Phillip Cocu opstapte en Edward Sturing het overnam, eindigde het avontuur van Theo Janssen in de staf van Vitesse. "De manier waarop dat is gegaan, vond ik moeilijk. Ik ben een trainer die eigenlijk altijd in de jeugd heeft gewerkt, dus daar voel ik mij ook prettig. Maar het ging heel goed met Phillip. Hij was een manager die heel veel overliet aan Chris van der Weerden en mij."

Andere keuze

"Vorig jaar zaten we bijna in dezelfde situatie als nu. Toen tikten we ook de achttiende plek aan en werden we uiteindelijk nog tiende. De resultaten waren dit seizoen niet meer goed. Dan maakt de club een andere keuze, die ik volledig begrijp. Al is het altijd lastig als je dan weg moet."

Prettig werken

Bij Vitesse onder 21 is de 42-jarige Arnhemmer in zijn element. "Het is weer even schakelen na twee maanden bijna niks doen. Fijn om weer op het veld staan. Dat is wat ik het liefst doe, lekker met jonge talenten bezig zijn en zorgen dat die beter worden. Ik ken de jongens allemaal, ik heb al met ze gewerkt. Dat is prettig, want ik hoef niet opnieuw te beginnen. Ik hoef ze niet te leren kennen."
"Het biedt ook kansen aan spelers die hiervoor wat minder hebben gespeeld. Er zit heel veel energie in het elftal en we hebben een redelijk grote groep, dat is ook wel prettig. Het is belangrijk dat deze jongens goed worden voorbereid, zodat ze kunnen aansluiten bij het eerste. Financieel is het lastig voor de club om nieuwe spelers te halen, dan is de jeugd extra belangrijk."

Ooit hoofdtrainer

Theo Janssen wordt gezien als iemand die ooit hoofdtrainer kan worden van Vitesse. "We wachten het rustig af, maar als de club het ooit mocht willen, sta ik daar zeker niet negatief tegenover. Ik sta nu lekker weer op het veld en wat er in de toekomst gebeurt, weet ik niet."
"Ik denk dat ik voorlopig lekker bij de jeugd blijf. Ik ga ook weer wat talenten begeleiden, talent-manager met een mooi woord. Dat zal nu nog op een laag pitje zijn, omdat ik nu ook een team train."

Helmond Sport

De clubicoon weet als speler nog hoe degradatievoetbal wordt gespeeld. In 2003 en 2004 redde Vitesse zich ternauwernood met Janssen als middenvelder. "Daar teken ik nu zeker ook voor. We speelden toen nacompetitie tegen Helmond Sport en dat soort clubs. Dus ik weet hoe het is. Het geeft een andere druk."

Steeds weer opstaan

"Spelen om de titel is heel mooi, dat geeft energie. Maar spelen tegen degradatie kost energie. Als je een klap krijgt, kun je wel weer opstaan, maar als je de volgende klap krijgt, wordt het moeilijker om op te staan. Het is te hopen dat die jongens dat toch kunnen. Edward ken ik als een trainer die dat kan, die heel veel op de energie zit en de jongens aanmoedigt. Hopelijk is die combinatie genoeg om erin te blijven."
Theo Janssen maakt zich zorgen over Vitesse