liveblog | 13 januari

Xandra Velzeboer schrijft historie in Gdansk • zilver voor Teun Boer

In dit liveblog lees je alles over de Gelderse sport. Xandra Velzeboer heeft voor het eerst een gouden medaille gepakt op een EK in het shorttracken, terwijl er zilver was voor Teun Boer. En NEC is ambitieus voor de tweede helft van dit seizoen.
Laatst bijgewerkt: 13 januari, 17:43 uur
17:43

Boer en Velzeboer naar finale op aflossing

Zowel de mannen als de vrouwen hebben zich op het EK shorttrack in Polen geplaatst voor de finale op het onderdeel aflossing. Teun Boer uit Nijmegen eindigde met Itzhak de Laat, Friso Emons en Kay Huisman als tweede achter België en is door naar de finale op zondag. Daarnaast zullen Polen en Hongarije meedoen in de eindstrijd.
Bij de vrouwen lukte het Xandra Velzeboer uit Culemborg om zich met Selma Poutsma, Yara van Kerkhof en Diede van Oorschot als snelste te kwalificeren voor de eindstrijd. Italië werd tweede en zit zondag ook in de finale. Ook Polen en Frankrijk zitten er zondag bij.
16:59

Zilver voor Teun Boer

Teun Boer pakte een zilveren medaille in Gdansk.
Teun Boer pakte een zilveren medaille in Gdansk. © ANP
Shorttracker Teun Boer uit Nijmegen heeft bij de Europese kampioenschappen shorttrack in Gdansk een zilveren medaille behaald. De 22-jarige Boer eindigde op de 500 meter als tweede achter de Italiaan Pietro Sighel, die eerder op de dag ook al de beste was op de 1500 meter.
De Pool Michal Niewinski ging kort na de start onderuit, waardoor nog vier van de vijf finalisten overbleven. Boer lag vanaf het begin op kop, maar kon niet voorkomen dat Sighel hem twee rondjes voor het einde inhaalde. De Belg Stijn Desmet werd derde, net als zijn zus Hanne eerder op de dag deed bij de 500 meter bij de vrouwen.
16:33

Velzeboer schrijft historie in Gdansk

Xandra Velzeboer (rechts) en Selma Poutsma wonnen goud en zilver.
Xandra Velzeboer (rechts) en Selma Poutsma wonnen goud en zilver. © ANP
Shorttrackster Xandra Velzeboer uit Culemborg heeft zaterdag voor het eerst in haar loopbaan een gouden medaille veroverd op een EK. De 22-jarige Velzeboer finishte als eerste op de 500 meter in het Poolse Gdansk. Een uur daarvoor ontvouwde zich nog een drama voor Velzeboer, toen ze in de finale van de 1500 meter ten val kwam.
Op weg naar de finale om de 1500 meter was Velzeboer oppermachtig geweest in de kwartfinale en halve finale. In de laatste rondjes van de strijd om het goud gleed Velzeboers Belgische concurrente Hanne Desmet vlak voor haar uit. Daardoor viel ook Velzeboer en was haar kans op de winst meteen verkeken. Het goud ging naar Elisa Confortola uit Italië.
Enkele uren na die onfortuinlijke val nam Velzeboer revanche op de 500 meter. Het werd een gevecht tussen haar en landgenote Selma Poutsma. Velzeboer bleef haar snel vertrokken concurrente in de gaten houden en glipte er op de valreep langs voor goud.
Later op de dag komt Velzeboer met het Nederlandse team nog in actie in de halve finales op de 3.000 meter aflossing.
12:45

Borges Sanches maakt indruk bij NEC

De nieuwe aanwinst van NEC, Yvandro Borges Sanches, traint net mee en maakt al veel indruk. De 19-jarige Luxemburgse international is ijzersterk aan de bal en beschikt over fraaie passeeracties. Hij kan morgen al debuteren in De Kuip tegen Feyenoord. "Ik kijk er enorm naar uit. Ik heb daar ook familie die er zal zijn. Mijn ambitie is om hier een basisplaats te krijgen, zondag wil ik graag al debuteren."
De nieuwe NEC-aanwinst Yvandro Borges Sanches
De nieuwe NEC-aanwinst Yvandro Borges Sanches © Omroep Gelderland
"Ik ben blij om hier te zijn. De eerste indruk is uitstekend. Het niveau op de training is hoog. Ik ben een speler die graag dribbelt. En combinaties maken, scoren en assists geven. Ik wil het publiek vermaken."
Kijk hier naar de laatste training van NEC voor de wedstrijd tegen Feyenoord:
NEC mikt op de play-offs voor Europees voetbal
09:30

Dubbeltitel Auckland voor Koolhof

Wesley Koolhof is zijn afscheidsjaar goed begonnen. De tennisser uit Duiven won samen met de Kroaat Nikola Mektic het toernooi van Auckland in Nieuw-Zeeland. Het duo won in drie sets van de Spanjaar Marcel Granollers en de Argentijn Horacio Zeballos.
Wesley Koolhof viert zijn titel met Nikola Mektic
Wesley Koolhof viert zijn titel met Nikola Mektic © ANP
Het duo doet komende week ook mee aan de Australian Open. Zijn hoofddoelen in zijn laatste jaar zijn de Olympische Spelen en de Davis Cup.
07:30

NEC-trainer Meijer wil voor de play-offs gaan

NEC staat achtste en die plek geeft recht op deelname aan de play-offs om Europees voetbal. "De doelstelling was tussen acht en twaalf", weet trainer Rogier Meijer. "Dan sta ik liever op acht of negen dan op twaalf. Het is nog vroeg, pas januari, maar uiteindelijk denk ik dat wij daarvoor mee gaan doen."
Rogier Meijer tijdens de training
Rogier Meijer tijdens de training © Omroep Gelderland
Tegen Feyenoord uit scoorde NEC de laatste drie keer zeven doelpunten, maar het leverde niks op. "We hebben het goed gedaan tegen de hoge druk die Feyenoord ontwikkelt. Dat hebben we nu weer met elkaar besproken en getraind. We zijn met een goed gevoel geëindigd, qua resultaat en qua spel."