Sport

Tophandballer Ten Velde: 'EK voelt bijna als vakantie, zo goed is de sfeer'

Ten Velde scoorde vijf keer tegen Georgië op het EK
Ten Velde scoorde vijf keer tegen Georgië op het EK © Orange Pictures
ARNHEM - Ze lachen, doen spelletjes met elkaar, analyseren systemen tot in de kleinste details en zorgen voor vermaak op het veld. De beste handballers van Nederland zijn net begonnen aan het grootste EK ooit en Arnhemmer Rutger ten Velde is er natuurlijk bij. "We willen steeds dichterbij de top komen."
Voor de derde keer op rij staan ze nu op een Europees kampioenschap. De Nederlandse mannenploeg handbal, die bekend staat om zijn snelle, dynamische spel vanuit een ijzersterke teamgeest. De selectie geldt namelijk bovenal als een hechte vriendenploeg.
Het EK wordt gespeeld in Duitsland, waar de sport na voetbal het populairst is. Hallen puilen uit en dat zal de komende weken richting de grote wedstrijden niet anders zijn. De openingswedstrijd tussen Duitsland en Zwitserland werd woensdagavond alvast voor meer dan 55 duizend mensen gespeeld in een voetbalstadion. Het was een wereldrecord.

Twee vaste waarden uit Gelderland

Nederland moet het in Mannheim voorlopig nog voor veel minder publiek doen. Tegen Georgië werd wel direct de eerste overwinning binnengesleept. In de selectie zijn twee Gelderlanders actief, allebei afkomstig uit Arnhem. Robin Schoenaker en Rutger ten Velde. Het duo geldt als vaste waarde voor de bondscoach.

'De volgende ronde is een eis'

We spreken deze vrijdagochtend met Ten Velde. Het is een dag na de 34-29 zege die nooit in gevaar kwam. De eerste stap richting het eerste doel is daarmee gezet. "We willen minimaal de hoofdronde van dit EK halen. Eigenlijk is dat gewoon een eis die we onszelf hebben opgelegd. Vanuit daar maken we dan weer een nieuwe doelstelling."
De Arnhemmer is ambitieus en hongerig, zo is hij altijd geweest. Een technisch vaardige, pijlsnelle maar ook fysiek sterke speler op de linkerhoek. Tegen Georgië smeet hij direct vijf keer raak waarmee hij een prima prestatie leverde. Ten Velde groeide op bij AHV Swift in Arnhem, vertrok naar Volendam en vestigde zich daarna in Duitsland waar hij nu uitkomt voor TuS Nettelstedt Lübbecke.

'Bij ons hoor je er meteen bij'

De sfeer wordt al jaren geroemd. "En die speelt ook echt een grote rol. Nieuwe jongens integreren makkelijk. Iedereen in de groep is gelijk. Ook een sterspeler als Luc Steins wordt zo gezien. De ervaren spelers nemen de jongeren apart, dat loopt als een natuurlijk proces. Alles wordt daarmee wat makkelijker. Je kunt instappen zonder zenuwen en hoort er gewoon meteen bij."

Vakantie van de club

Ten Velde wordt enthousiast en gaat zelfs nog een stapje verder. "Als ik na een toernooi met het nationale team terugkeer bij mijn Duitse ploeggenoten, zeg ik vaak dat ik een vakantie van de club heb gehad. Zo voelt het echt. We zijn hier met vrienden samen om een vette prestatie neer te zetten. Zo moet je het zien. Deze groep is echt uniek."
De selectie beschikt over steeds meer ervaring en kwaliteit. Ten Velde ziet dat ook. En roemt de professionaliteit. "We hebben al jaren een playbook dat steeds uitgebreider en gedetailleerder wordt. Er wordt continu door iedereen aan gesleuteld. Zie het als een lijst met verschillende systemen en tactieken waar we voor elke wedstrijd highlights uithalen. In een PDF documentje worden die dan nog gedeeld in de groepsapp zodat iedereen er ook individueel mee bezig kan."
Ten Velde viert weer een goal voor Oranje
Ten Velde viert weer een goal voor Oranje © Orange Pictures
"Je ziet de groep ook breder worden en dat is heel belangrijk", vertelt Ten Velde. "Tegen Georgië konden we al vrij vroeg doorwisselen zodat iedereen zijn krachten kan sparen en verdelen. Niemand heeft een hele wedstrijd hoeven spelen. Dat er steeds meer jongens aansluiten en zich laten zien, verrast me positief. We hebben al veel stappen gezet en blijven dat doen."

'Niet te hard van stapel lopen'

Zaterdag speelt Oranje tegen Bosnië en Herzegovina. Maandag wacht in de poule nog Zweden. "Morgen wordt moeilijker, zij hebben een goede ploeg. We moeten niet te hard van stapel lopen. Misschien zijn we bij een overwinning al zo goed als geplaatst, maar dan is de wedstrijd tegen Europees kampioen Zweden ook weer belangrijk. Je neemt de punten namelijk mee naar de volgende ronde en dat is super belangrijk."
De nu 26-jarige Ten Velde is zelf ook in de kracht van zijn sportieve leven. Dit EK is voor hem persoonlijk ook van belang. In Duitsland speelt hij op het tweede niveau en daar zit verbetering in volgens de Arnhemmer.

'Ik heb weinig te verliezen'

"Ik heb gezegd mijn contract voorlopig niet te willen verlengen. Ik ben daarmee misschien een risico aangegaan, maar als ik geen goed gevoel had over zijn toekomst zou ik het niet gedaan hebben. Ik heb weinig te verliezen."
Voor de hoekspeler ligt alles open. "Ik vind het allemaal even interessant. Frankrijk, een land in Oost-Europa, Denemarken of naar de eerste Bundesliga in Duitsland. Op dit EK kan ik me weer verder bewijzen. Ik denk dat het tijd is om een nieuwe stap te maken. Maar dat is voor later. Eerst willen we ons hier weer laten zien. Doel is steeds dichterbij de wereldtop te komen", besluit Ten Velde.