liveblog | 11 januari

Waterpolosters naar EK-finale • Van den Brink heeft succes in Dakar Rally

In dit liveblog lees je alles over de Gelderse sport. Mitchel van den Brink heeft donderdag goede zaken gedaan in deel één van de 48 uurs-etappe in de Dakar Rally. En verdediger Luc Netten verruilt NEC voor Feyenoord.
Laatst bijgewerkt: 11 januari, 22:55 uur
22:55

Waterpolosters bereiken EK-finale

De Nederlandse waterpolosters hebben zich donderdagavond geplaatst voor de EK-finale. In Eindhoven rekenden ze in een zenuwslopend duel met 7-6 af met Italië. Op weg naar de halve eindstrijd won Nederland dit toernooi vooralsnog alle wedstrijden, maar tegenstander Italië bleek in de halve finales op het WK 2023 (9-8 voor Nederland) al eens een taaie tegenstander. Dat bleek nu weer het geval.
Nederland, dat een flinke Gelderse vertegenwoordiging kent (Laura Aarts uit Beuningen, Fleurien Bosveld uit Velp, Simone van de Kraats uit Barneveld, Vivian Sevenich uit Lichtenvoorde en Lola Moolhuijzen, Nina ten Broek en Iris Wolves uit Ede), stond lang achter tegen Italië. In het derde kwart werd het echter 4-4 en vanaf dat moment ging het beter. Dankzij Van de Kraats pakte Oranje de voorsprong en die bleef tot het einde staan.
In de finale moet Nederland aan de bak tegen Spanje, dat in de halve eindstrijd met 13-5 won van Griekenland. Vorig jaar versloeg Nederland in de WK-finale Spanje met 17-16 en kroonde de ploeg zich tot wereldkampioen.
Fleurien Bosveld en Lieke Rogge vieren de zege.
Fleurien Bosveld en Lieke Rogge vieren de zege. © ANP
21:34

Achtste plek voor Van Schip

Jan-Willem van Schip uit Wageningen en Yoeri Havik zijn er op het EK baanwielrennen in Apeldoorn niet in geslaagd zich te mengen in de strijd om de medailles op de koppelkoers. De regerend wereldkampioenen eindigden op de piste van Omnisport slechts als achtste.
De Europese titel ging naar de titelverdedigers Roger Kluge en Theo Reinhardt uit Duitsland. De Fransen Thomas Boudat en Donavan Grondin pakten het zilver en het brons was voor Michael Mørkøv en Theodor Storm uit Denemarken.
Jan Willem van Schip en Yoeri Havik in actie.
Jan Willem van Schip en Yoeri Havik in actie. © ANP
20:31

Succes voor Van den Brink in Dakar

Mitchel van den Brink heeft donderdag goede zaken gedaan in de Dakar Rally. In het eerste gedeelte van de 48 uurs-etappe, die gaat over twee dagen, ligt de Harskamper voorlopig op kop met de Tsjech Martin Macik. De twee kwamen donderdag tot 347 kilometer.
De belangrijkste concurrent en huidig koploper Janus van Kasteren ligt 50 kilometer achter die twee en is zijn leidende positie virtueel al kwijt. Als Van den Brink dit doorzet, staat hij vrijdag zeker bij de eerste drie.
De etappe van donderdag bracht de deelnemers door het zogenaamde Empty Quarter, oftewel het Lege Kwartier. Het is één van de grootste zandzeeën ter wereld en totaal afgesloten van de bewoonde wereld.
“Het is één grote woestijn met slecht bereik. Je kunt hier dagen rijden zonder een mens tegen te komen. De enige mensen die je tegenkomt, zijn de olieboorders en mensen van de kalkfabrieken. Hier en daar kom je van die oliemasten tegen”, zei Mitchels vader Martin van den Brink vorig jaar over dit desolate stukje aarde.
Mitchell van den Brink in de Dakar Rally.
Mitchell van den Brink in de Dakar Rally. © ANP
20:26

Ten Velde en Schoenaker winnen van Georgië

De Nederlandse handbalmannen zijn het EK in Duitsland donderdag goed begonnen. Georgië werd in Mannheim met 34-29 verslagen. Rutger ten Velde uit Arnhem was goed voor zes doelpunten en ook zijn stadgenoot Robin Schoenaker kwam veel in actie in de Nederlandse verdediging. Zaterdag wacht Nederland de tweede wedstrijd tegen Bosnië-Herzegovina.
Rutger ten Velde juicht na een doelpunt.
Rutger ten Velde juicht na een doelpunt. © ANP
18:41

NEC-talent Netten naar Feyenoord

Luc Netten (19) verruilt NEC per direct voor Feyenoord. De Rotterdammers laten donderdag weten dat Netten een contract voor anderhalf jaar heeft getekend. Daarin zit een eenzijdige optie voor nog een seizoen. Woensdag meldde 1908.nl al dat de transfer van de verdediger op handen was.
Netten maakte dit seizoen voor het eerst deel uit van de A-selectie van trainer Rogier Meijer. In de uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam (1-1) mocht hij invallen. Meijer had de verdediger thuisgelaten voor het trainingskamp in Spanje.
Bij Feyenoord sluit Netten in eerste instantie aan bij Onder-21. "Zijn naam stond hoog op ons lijstje. Luc kan zowel in de achterhoede als op het middenveld acteren en is daardoor multifunctioneel", zegt hoofd jeugdopleiding Rini Coolen van Feyenoord. "Hij valt op door zijn opbouwende kwaliteiten en is daarnaast sterk in de duels en zeer leergierig."
Luc Netten.
Luc Netten. © Broer van den Boom
15:00

Handbalmannen beginnen EK

De Nederlandse handbalmannen beginnen donderdagavond aan het EK in Duitsland. In Mannheim, voor ongeveer 12.000 toeschouwers, opent Oranje tegen debutant Georgië (18.00 uur). Rutger ten Velde en Robin Schoenaker komen uit Arnhem.
Robin Schoenaker is belangrijk in de dekking bij Oranje
Robin Schoenaker is belangrijk in de dekking bij Oranje © Orange Pictures
Het openingsduel werd woensdagavond gespeeld door het thuisland in een voetbalstadion. Dat gebeurde voor ruim 50.000 mensen. Nederland zit in een poule met ook nog Bosnië-Herzegovina en titelhouder Zweden.