liveblog | 10 januari

Büttner moet afhaken • Hajek meldt zich bij Vitesse

In dit liveblog lees je alles over de Gelderse sport. De Graafschap speelt vrijdag een topper in de eerste divisie. Maar Alexander Büttner ontbreekt opnieuw. En Thomas Hajek is terug bij Vitesse terwijl Harrie Lavreysen uit Apeldoorn Europees kampioen is geworden op de teamsprint.
Laatst bijgewerkt: 10 januari, 20:00 uur
20:00

Harrie Lavreysen pakt EK-titel op teamsprint

Harrie Lavreysen uit Apeldoorn is met Roy van den Berg en Jeffrey Hoogland Europees kampioen geworden op de teamsprint.
De regerend olympisch- en wereldkampioenen waren dat eigenlijk ook aan hun stand verplicht. In de finale waren de titelverdedigers sneller dan de Fransen: 41,958 tegen 42,718. Het brons ging naar Groot-Brittannië.
Harrie Lavreysen.
Harrie Lavreysen. © ANP
17:00

Van den Brink weer tweede in Dakar Rally

Mitchel van den Brink uit Harskamp is woensdag tweede geworden in de vijfde etappe van de Dakar Rally. Ook dinsdag was hij tweede.
Van den Brink gaf ruim een minuut toe op etappewinnaar Martin Macik. Pascal de Baar uit Twello werd vierde op een kleine 13 minuten.
De Baar staat ook vierde in het algemeen klassement, 49 minuten achter leider Janus van Kasteren. Van den Brink is vijfde met een achterstand van ruim een uur.
Het team van de Gorsselse Floor Maten behaalde weer een top-10 klassering. Zij werden negende en klommen twee plaatsen in de stand naar de twalfde plaats. Martin van den Brink uit Harskamp werd dertiende en staat nu op de achttiende plek.
Mitchel van den Brink.
Mitchel van den Brink. © ANP
16:59

NEC haalt Borges Sanches

NEC huurt de rest van het seizoen Yvandro Borges Sanches van Borussia Mönchengladbach. Borges Sanches is een 19-jarige vleugelaanvaller.
Technisch directeur Carlos Aalbers is blij met de versterking op de vleugels. “Zoals meermaals aangegeven was een van onze prioriteiten een versterking op de vleugels. Yvandro geeft ons meer opties omdat hij op beide vleugels uit de voeten kan.”
Borges Sanches speelde tot nu toe zes Bundesligawedstrijden. Hij kwam daarnaast al 23 keer uit voor het nationale elftal van Luxemburg, waarin hij drie keer scoorde.
Hij sluit per direct aan bij de selectie van NEC en kan zondag in de uitwedstrijd tegen Feyenoord voor het eerst in actie komen.
Yvandro Borges Sanches (links).
Yvandro Borges Sanches (links). © ANP
15:25

Teamsprinters snelste in kwalificaties EK

Harrie Lavreysen uit Apeldoorn, Roy van den Berg, en Tijmen van Loon hebben woensdag bij de Europese kampioenschappen baanwielrennen in Apeldoorn op de teamsprint de beste tijd gerealiseerd in de kwalificaties: 43,062.
De Nederlanders hielden Frankrijk (43,066) en Groot-Brittannië (43,240) achter zich. Later vandaag in de eerste ronde neemt Jeffrey Hoogland de plaats in van Van Loon.
Lavreysen, Van den Berg en Hoogland zijn regerend olympisch en wereldkampioenen.
Harrie Lavreysen.
Harrie Lavreysen. © ANP
12:44

Wereldbekerwedstrijden BMX gaan dit jaar niet door

De wereldbekerwedstrijden BMX die eind juni op Papendal verreden zouden worden, zijn geannuleerd. Dat hebben de internationale wielerunie UCI en het lokale organisatiecomité bekendgemaakt.
De belangrijkste reden voor het besluit is volgens directeur Jochem Schellens van Sportcentrum Papendal het feit dat de wedstrijden te dicht op de Olympische Spelen zouden zijn. "We vreesden voor een minder sterk deelnemersveld, zowel in kwalitatief als in kwantitatief opzicht. Dat zou niet representatief zijn voor ons evenement."
Schellens spreekt van "een verstandig besluit". "De kans was zeer klein dat internationale BMX'ers uit Colombia, de VS, Australië, Canada en Nieuw-Zeeland vier weken voor de Olympische Spelen naar Nederland zouden afreizen."
De World Cup op Papendal stond gepland voor 22 en 23 juni. Verplaatsing naar een andere datum op de kalender vond de organisatie niet wenselijk. Schellens: "Het goede nieuws is dat de UCI BMX Racing World Cup in 2025 en in 2026 weer op Papendal plaatsvindt, waarschijnlijk in de maand mei."
10:00

Netten van NEC op weg naar Feyenoord

Luc Netten stapt mogelijk over naar Feyenoord. Dat meldt de doorgaans goed ingevoerde site 1908.nl.
De 19-jarige verdediger komt nu nog uit voor NEC. Netten maakt dit seizoen voor het eerst deel uit van de A-selectie. Hij mocht één keer invallen in de uitwedstrijd tegen Sparta, die in 1-1 eindigde. Deze winterstop mocht hij echter niet mee op trainingskamp naar Zuid-Spanje. Bij Feyenoord zal hij in eerste instantie deel uit gaan maken van het onder 21-team.
Luc Netten
Luc Netten © Broer van den Boom