liveblog | 9 januari

Van den Brink tweede in Dakar-etappe • Overmars moet stoppen

In dit liveblog lees je alles over de Gelderse sport. In Winterswijk wordt de eerste marathon op natuurijs verreden en Mitchel van den Brink is als tweede geëindigd in de vierde etappe van de Dakar Rally.
Laatst bijgewerkt: 9 januari, 19:55 uur
19:55

Marc Overmars moet werk neerleggen

De in Emst geboren Marc Overmars moet zijn werk als technisch directeur bij Royal Antwerp FC neerleggen. De tweejarige schorsing die hij kreeg vanwege grensoverschrijdend gedrag van de tuchtcommissie van het Instituut Sportrechtspraak wordt overgenomen door de FIFA. Dat meldt het NRC.
Half november kreeg hij een schorsing opgelegd van twee jaar omdat hij naar meerdere mensen bij Ajax, onder wie oud-speelsters en personeelsleden, seksueel getinte berichten, foto's en video's had gestuurd.
Zijn schorsing had destijds geen gevolgen voor Overmars omdat hij in België werkzaam was. De KNVB droeg, volgens de regels, de straf over aan de tuchtcommissie van de FIFA: "De FIFA kan bevestigen dat naar aanleiding van een verzoek van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB), de tuchtcommissie van de FIFA heeft besloten om de sanctie die door de KNVB is opgelegd aan de heer Marc Overmars wereldwijd van kracht te laten zijn", aldus de voetbalbond.
Marc Overmars bij Royal Antwerp FC
Marc Overmars bij Royal Antwerp FC © ANP
19:00

Uitslag etappe vier Dakar

Alle Gelderse deelnemers zijn ondertussen over de finish gekomen in de vierde etappe van de Dakar Rally. En daarin heeft Mitchel van den Brink uit Harskamp een goede inhaalslag gemaakt. Hij kwam als tweede over de finish en stijgt naar de zesde plek in het klassement. "De afgelopen dagen hadden we technische problemen waardoor het wat tegenviel. Die zijn nu opgelost. Dit is wel een lichtpuntje", vertelt hij.
Ook de komende etappes ziet hij positief in. "Tot nu toe hebben we vooral steenachtige etappes gehad en wij zijn beter in zand. Die komen er nu aan. Een eerste plek is dus ook zeker nog mogelijk. Als je pech hebt, kun je zo een half uur tot een uur kwijt zijn. En wij staan een uur van de eerste plek af."
Voor vader Martin is het klassement verkeken. Hij eindigde vandaag op een vijftiende plek en staat nu negentiende in het klassement. Hij had eerder al aangegeven vol in te zetten op zijn zoon deze editie.
Pascal de Baar uit Twello blijft in het algemeen klassement op plek 4 staan. Hij kwam vandaag als zesde over de finish.
Het team van de Gorsselse Floor Maten blijft zichzelf verbeteren. In de etappe van vandaag wisten zij voor het eerst de top tien te behalen. Als negende kwamen zij over de finish en ze stijgen daardoor ook een plek in het klassement. Daar staan zij nu op de veertiende plek.
Mitchel van den Brink in de Dakar Rally 2023.
Mitchel van den Brink in de Dakar Rally 2023. © ANP
18:50

Waterpolosters naar halve finale op EK

De waterpolosters hebben de halve finale weten te behalen op het Europees kampioenschap. In de kwartfinale walste zij over tegenstander Groot-Brittannië heen door met 25-6 te winnen.
Het openingsdoelpunt werd gemaakt door de Barneveldse Simone van de Kraats. Ook Vivian Sevenich uit Lichtenvoorde, Lola Moolhuijzen uit Ede en Fleurien Bosveld uit Velp wisten allemaal het net te raken. Iris Wolves uit Ede kreeg in de kwartfinale rust en bleef aan de kant.
Nederland, regerend wereldkampioen, speelt donderdag de halve finale. De tegenstander dan zal Italië of Hongarije worden. Het laatstgenoemde land werd in de groepsfase al met 14-11 verslagen.
Fleurien Bosveld in actie in de kwartfinale
Fleurien Bosveld in actie in de kwartfinale © ANP
14:00

Marathon in Winterswijk

Feest in Winterswijk! Vanavond wordt daar de eerste schaatsmarathon op natuurijs van deze winter verreden. De wedstrijd op de ijsbaan aan de Bataafseweg begint om 19.00 uur. De marathon is live te zien op tv en internet bij Omroep Gelderland.
In ons liveblog kun je alle ontwikkelingen vanuit de Achterhoek volgen.
06:00

De Graafschap haalt in op 22 januari

De inhaalwedstrijd van De Graafschap thuis tegen Jong PSV wordt gespeeld op maandag 22 januari. Het duel werd op 22 december afgelast. Vanwege de overmatige regenval was het veld op De Vijverberg toen onbespeelbaar.
Eerder dit seizoen werd ook de thuiswedstrijd tegen FC Dordrecht om dezelfde reden afgelast. De Graafschap is tot dusverre de enige club in de eerste divisie waar wedstrijden niet door konden gaan.
Vrijdag hervat De Graafschap de competitie met een uitwedstrijd tegen ADO Den Haag. Een week later gaan de Doetinchemmers op bezoek bij FC Eindhoven. Jong PSV wordt het eerste thuisduel van 2024.
De spelers van De Graafschap zijn ambitieus
De spelers van De Graafschap zijn ambitieus © Omroep Gelderland