Sport

Marathonschaatser De Gier wil 'thuiswedstrijd' winnen: 'Gewoon machtig mooi'

Casper de Gier uit Laag-Keppel aan kop van het peloton
Casper de Gier uit Laag-Keppel aan kop van het peloton © Schaatsteam Reggeborgh
LAAG-KEPPEL - Het is razendsnel schakelen, maar marathonschaatser Casper de Gier geniet alleen maar. "Dit is een primeur voor de Achterhoek", glundert de inwoner van Laag-Keppel die hoopt dat zijn ploeg hem vanavond de overwinning gunt in Winterswijk. "Voor mij is dit echt heel speciaal."
Hij is dol enthousiast. Vanuit schaatstempel Thialf in Heerenveen, waar zijn ploeg Reggeborgh deze week zou trainen, staat De Gier Omroep Gelderland te woord. Als het verlossende bericht binnenkomt dat Winterswijk de eerste marathon op natuurijs mag organiseren, overheerst blijdschap en een hoop adrenaline.
Alle trainingsschema's in Thialf worden voor even aan de kant gegooid. Alle pijlen zijn vanaf nu gericht op Winterswijk. En daarna woensdagavond in Haaksbergen dat de strijd nipt verloor.

Carpoolend naar Winterswijk

"Er ligt in Winterswijk een heel mooi baantje, al heb ik er nog nooit geschaatst of geskeelerd', zegt De Gier. "Mijn spulletjes liggen al klaar, de schaatsen zijn goed en om 16:00 uur gaan we met de mannen richting Winterswijk. Hier en daar wat carpoolen. En dan is het om 20:30 uur knallen."
Voor De Gier is het zijn vierde seizoen in de topdivisie van het marathonschaatsen. Hij is de enige Gelderse A-rijder, uitkomend voor topploeg Reggeborgh. Zij zullen waarschijnlijk dominant zijn in de wedstrijd over honderd ronden met topfavorieten als de ervaren Gary Hekman en Evert Hoolwerf, afgelopen weekend nog de beste in Tilburg.
"Het belangrijkste is om vanavond met de ploeg te winnen. Dat zijn we ook aan onze stand verplicht. Maar dat is het politieke antwoord", glimlacht De Gier.

Trots op de Achterhoek

"Iedereen wil natuurlijk zelf winnen en ik helemaal. Dit is een primeur voor de Achterhoek en dat maakt mij trots. Het is zo dicht bij mijn woonplaats en ik weet hoe iedereen er al dagen over praat. Ik zal zeker aangegeven bij de ploegleider dat dit voor mij een speciale wedstrijd is."
Het ging allemaal rap toen de weersverwachtingen gunstig genoeg bleken met flinke vorst. "Het ijs is heel snel aangegroeid de afgelopen dagen. De windkracht viel mee en was dus gunstig", weet De Gier.

Geavanceerd systeem

Behalve Winterswijk aaste ook het Twentse Haaksbergen op de primeur. Beide plaatsen hadden in no-time een baantje met 30 milimeter ijs liggen. Op beide banen werd gekeurd, maar de voorkeur van de schaatsbond ging naar Winterswijk die beschikken over een ultramodern geavanceerd systeem waarmee razendsnel goed ijs gemaakt kan worden.
De afgelopen jaren ging de strijd vooral tussen dorpen als Noordlaren, Veennoord en Haaksbergen. Maar tijdens de vorige winter had het Friese Bergum plotseling de eer om de eerste marathon op natuurijs te organiseren. Dat was half december.
Casper De Gier (in het groen) is de enige Gelderse favoriet in het peloton
Casper De Gier (in het groen) is de enige Gelderse favoriet in het peloton © Team Reggeborgh
"Het ijs was vrij slecht", weet De Gier nog goed. "Er was ook een hoop ophef over. Zij mochten het toen voor het eerst organiseren. Misschien speelt dat nu weer een rol, want ook voor Winterswijk is het een primeur. Dat de wedstrijd dus ook regelmatig ergens anders wordt verreden."
De Gier weet hoe het vaak gaat. "Het is ook een spelletje van bluffen waarbij de emoties van al die vrijwilligers die er jaren rondlopen hoog kunnen oplopen. Ze willen allemaal de eerste zijn. Soms dreigen ze zich terug te trekken om er zo hun voordeel uit te halen."

'Iedereen wil hier bij zijn'

Voor het peloton zijn wedstrijden als vanavond kersen op de taart. Ook al is het ijs veel minder goed dan op een binnenbaan. "Het is het onvoorspelbare met altijd een bijzondere sfeer. We rijden in de buitenlucht wat bijna nooit meer gebeurt. Met veel enthousiaste mensen langs de kant. Dat tafereel is heel bijzonder. En daar willen we allemaal bij zijn."
Hij verwacht een bijzondere wedstrijd. TV Gelderland zendt rechtstreeks uit. "Iedereen wil graag genoemd worden en dus vooraan wil zitten. Ook de B-rijders die vaak wat opportunistisch zijn en dus risico's nemen. Dat zorgt voor een andere dynamiek."
De Gier realiseeert zich dat schaatsen op natuurijs gekoesterd moet worden. "Tegenwoordig is het na twee dagen alweer gedaan met de pret. Deze momenten hebben we dus keihard nodig. Wij zijn toch een sport in de luwte."
"Maar als het dan eindelijk weer eens hard vriest, staan er ook direct vijf miljoen mensen op het ijs. En zijn we ineens de grootste sport van het land. Je merkt altijd meteen hoeveel dat bij iedereen losmaakt."