Sport

Atleet Tom van Beusekom (33) overleden

Tom van Beusekom met zijn boek
Tom van Beusekom met zijn boek © Omroep Gelderland
BREDEVOORT - Atleet Tom van Beusekom uit Bredevoort is overleden. Tom was een langeafstandsloper van Atletiekvereniging De Liemers en werd getroffen door ernstige gezondheidsklachten. Over die tegenslag en andere zaken vertelde hij in het boek De Dubbele Marathon. Van Beusekom overleed in de nacht van maandag op dinsdag en is 33 jaar geworden.
Tom van Beusekom specialiseerde zich op de marathon en liep er in totaal vijf. Bij zijn laatste marathon kreeg hij in de voorbereiding al gezondheidsklachten en later bleek uit onderzoek dat hij slokdarmkanker had met uitzaaiingen in de lymfen en de lever. En dat kwam keihard aan. "Je wereld stort gewoon in. Ik kan nu zomaar opeens energie verliezen, terwijl ik vroeger zomaar anderhalf uur kon rennen."

Eigen hardloopwedstrijd

In de zomer van 2022 organiseerde Tom de Tommy BeusRun in zijn woonplaats Bredevoort. De opbrengst van het inschrijfgeld ging naar het Kankerfonds KWF en naar zijn atletiekvereniging. Tom kon zelf tot zijn spijt niet meer meelopen, maar hij genoot wel van de dag.
Tom van Beusekom tijdens zijn eigen TommyBeusRun.
Tom van Beusekom tijdens zijn eigen TommyBeusRun. © Omroep Gelderland
"Ik wilde nog één keer een mooi iets doen. Mijn passie ligt bij hardlopen. Ik wil niet met een lang gezicht door het ziekenhuis lopen. Daar ben ik te jong voor. Ik wil worden herkend als dezelfde jongen als voorheen: met een big smile."

De Dubbele Marathon

Ondanks zijn ziekte en de vele zware behandelingen bleef Tom optimistisch en vol levenslust. Hij besloot vorig jaar dat zijn levensverhaal moest worden vastgelegd in een boek. Hij benaderde Theo Veldhuis uit Aalten en dat leidde tot De Dubbele Marathon. "Het gaat niet alleen over de kankersituatie. Het is heel triest, maar er is meer gebeurd in mijn leven. Want ik heb ook als kind al echt moeten knokken. Ik ben op eerste kerstdag 1990 geboren, eigenlijk een maand te vroeg. Een paar weken na mijn geboorte kreeg ik zuurstoftekort."

Leerachterstand

"Ik had drie jaar leerachterstand en ik merkte dat ik steeds achterliep in mijn ontwikkeling ten opzichte van mijn leeftijdsgenoten. Dat heeft mij wel gemaakt tot wie ik nu ben. Ik laat mij de kaas niet van het brood eten. En dat verhaal wil ik graag vertellen."

Humor en zelfspot

Het boek werd in oktober afgerond. Het verhaal is af en toe heel schrijnend en confronterend, maar ook doorspekt met humor en zelfspot. "Er gebeurt elke dag wel iets. Geen saai moment met een kankerpatiënt."
Tom wilde graag nog meemaken dat het ook daadwerkelijk zou verschijnen. En hij had ook al in zijn hoofd hoe dat moest gebeuren. Met een presentatie in de Sint Georgiuskerk in zijn eigen Bredevoort. De kerk zat afgeladen vol, ook met veel topatleten. En Tom stal de show met een spetterende presentatie.

Avond met een lach en een traan

"Het is gelukt, dit was mijn doel. Dat ik hier nog ben, dat ik dit allemaal mee mag maken. Kippenvel, een avond met een lach en een traan. Het is geweldig, alles zat erin. Heel bijzonder dat het boek er echt is. Ik hoor hele bijzondere reacties van mensen die het boek al uit hebben."

Ajax en Bløf

Tom hield ook diverse presentaties op andere locaties. Ondanks zijn broze gezondheid zat hij zeker niet bij de pakken neer en bezocht hij nog een wedstrijd van zijn favoriete club Ajax. Ook was hij nog bij een concert van zijn inspiratiebron Bløf. En hij ontmoette de bandleden zelfs bij de Zwarte Cross.
Tom haalde zijn verjaardag op eerste kerstdag ook nog, maar die dag kwam hij in het ziekenhuis terecht met een maagsonde. En een paar dagen later volgde een heftige diagnose. Hij bleek uitbehandeld. Dinsdag 9 januari om 03.00 uur overleed Tom.
De boodschap die Tom achterlaat is het slotwoord uit zijn boek: "Leef je mooiste leven en geniet vooral van de kleine dingen. Heb elkaar lief!"