Sport

Winterswijk mag eerste schaatsmarathon op natuurijs organiseren

De ijsmeester van de KNSB zet zijn boor in het ijs
De ijsmeester van de KNSB zet zijn boor in het ijs © Omroep Gelderland
WINTERSWIJK - Winterswijk heeft de eerste schaatsmarathon op natuurijs te pakken. De Winterswijkse IJsvereniging verslaat Haaksbergen in de strijd om die eerste marathon. De wedstrijd wordt vanavond in Winterswijk verreden.
Daar is het verlossende telefoontje. Om 12.00 uur. Ze juichen bij de Winterswijkse IJsvereniging. Ze mogen de alleerste schaatsmarathon op natuurijs van schaatsbond KNSB organiseren. Vanavond gaat het gebeuren.

Meten in de vroege ochtend

Het is een spannend moment. Het moment waarop de ijsmeester van schaatsbond KNSB de dikte van het ijs op de baan van de Winterswijkse IJsvereniging komt meten. Ziet hij ook, wat de vrijwilligers van de Winterswijkse IJsvereniging al weten? Meet hij ook de minimaal 30 millimeter vereiste ijslaag?

Spannend moment

Geert-Jan Muskens is de keurmeester die deze dinsdagochtend namens de schaatsbond naar Winterswijk is gekomen om de ijskwaliteit te meten. Het moment waarop hij zijn boor in het ijs zet, wordt met belangstelling door velen gevolgd. Even voor 10.00 uur is het zover en even later komt Muskens met zijn uitslag. Het ijs is dik genoeg. En ook de voorbereiding kan zijn goedkeuring wegdragen.
Toch is het dan nog geen gelopen race voor Winterswijk. Want er is ook grote concurrentie van Haaksbergen. Daar gaat Muskens na zijn meetmoment in Winterswijk heen om hetzelfde werk te doen: de ijsdikte meten en kijken hoe het met de andere voorbereidingen staat.
Toch wachten ze niet op die uitslag in Winterswijk, maar gaan ze alvast volop alles in gereedheid brengen voor de mogelijke wedstrijd.
De wedstrijd begint vanavond om 19.00 uur met de vrouwen.

De ijsstrijd in het oosten

In de vroege ochtend weten ze bij de Winterswijkse IJsvereniging al zeker dat het ijs dik genoeg is om de eerste schaatsmarathon op natuurijs te kunnen houden: 30 millimeter.
Direct belt de vereniging de schaatsbond KNSB met de uitnodiging om te komen meten. Maar in Winterswijk weten ze dan ondertussen dat ook Haaksbergen de bond heeft laten weten over geschikt ijs te beschikken.

Kapers op de kust

De KNSB meldde maandagavond nog dat er zeven locaties zijn die kans maken op de organisatie van de eerste schaatswedstrijd op natuurijs. Het gaat om Veenoord, Puttershoek, Winterswijk, Haaksbergen, Noordlaren, Nieuw-Buinen en Burgum.
Haaksbergen en Winterswijk werden toen, gezien de weersverwachtingen, al gezien als grootste kanshebbers.