liveblog | 5 januari

Dul vierde op EK • nieuwe club Foor

In dit liveblog lees je alles over de Gelderse sport. Elisa Dul is verrassend als vierde geëindigd op de 3.000 meter schaatsen op het EK afstanden. En Navarone Foor gaat in Turkije voetballen.
Laatst bijgewerkt: 5 januari, 21:30 uur
21:30

Nieuwe club voor Foor

Navarone Foor heeft een nieuwe club gevonden. Hij gaat spelen voor Bandirmaspor op het tweede niveau in Turkije. De 31-jarige middenvelder uit Opheusden kwam afgelopen half jaar uit voor Karmiotissa op Cyprus. Daarvoor speelde hij voor Cambuur en in de Verenigde Arabische Emiraten en Letland.
Navarone Foor brak door bij NEC en maakte in 2016 de pikante overstap naar Vitesse. Met die club won hij een jaar later de KNVB-beker en speelde hij Europees voetbal.
21:15

Michelle Velzeboer mist EK

Michelle Velzeboer is er volgende week niet bij op het EK shorttrack in Gdansk. De schaatster uit Culemborg kampt met een blessure, nadat ze eerder dit seizoen een schaats in haar been kreeg bij een valpartij. Haar oudere zus Xandra geldt als een favoriet voor meerdere medailles.
Xandra (links) en Michelle Velzeboer
Xandra (links) en Michelle Velzeboer © Omroep Gelderland
21:12

Dul stunt op 3.000 meter schaatsen op EK

Schaatsster Elisa Dul uit Oene heeft vrijdagavond voor een stunt gezorgd door als vierde te eindigen op de 3.000 meter tijdens het EK afstanden in Heerenveen. Dul hoefde alleen Marijke Groenewoud, Irene Schouten en Ragne Wiklund voor te laten.
Dul nam het in de zevende rit op tegen niemand minder dan haar landgenote Schouten, de regerend Nederlands kampioen en Olympisch kampioen op deze afstand. De schaatsster uit Oene maakte er een geweldige race van en gaf Schouten, haar teamgenote bij Team Zaanlander, niets cadeau. Op de laatste 300 meter moest ze haar meerdere erkennen in Schouten, maar ze zette wel de tweede tussentijd neer.
In de slotrit kwamen Groenewoud en Wiklund nog aan bod en die rit eindigde in een sensationele afgetekende zege voor Groenewoud. Dul werd door die laatste rit verdreven naar plek vier, net buiten het podium.
Dul reed vorig weekend, tijdens het NK afstanden in Heerenveen, al naar een snelle tijd (en een persoonlijk record) van 3.59,87. Dat record scherpte ze vrijdagavond verder aan tot 3.59,30.
Elisa Dul.
Elisa Dul. © ANP
20:12

Waterpolovrouwen oppermachtig in eerste duel op EK

De Nederlandse waterpolovrouwen hebben vrijdag hun eerste groepswedstrijd op het EK waterpolo gewonnen tegen Kroatië. In Eindhoven werd het 24-6 voor Nederland, dat het toernooi in eigen land daarmee uitstekend van start is gegaan.
De Nederlandse dames kwamen weliswaar verrassend met 1-0 achter, maar verkeerden daarna geen moment in gevaar en bleken een paar maten te groot voor Kroatië. Aan het einde van de eerste periode leunde Nederland al op een comfortabele voorsprong, die in de periodes erna gestaag werd uitgebreid. Lieke Rogge en Maartje Keuning waren de grote uitblinkers met iedere vier treffers.
Regerend wereldkampioen Nederland zou aanvankelijk in Israël strijden om de Europese titel. Na het oplaaien van het Israëlisch-Palestijnse conflict werd echter besloten uit te wijken naar Eindhoven. Nederland is één van de zestien deelnemende landen. Zaterdag komt de ploeg in actie tegen Hongarije, zondag volgt de laatste groepswedstrijd tegen Griekenland.
De Nederlandse selectie kent een flinke Gelderse vertegenwoordiging. Laura Aarts uit Beuningen, Fleurien Bosveld uit Velp, Simone van de Kraats uit Barneveld, Vivian Sevenich uit Lichtenvoorde en Lola Moolhuijzen, Nina ten Broek en Iris Wolves uit Ede maken allemaal deel uit van de nationale selectie. Sevenich en Van de Kraats kregen vrijdagavond overigens rust in het openingsduel.
17:05

Vitesse blij over gesprek met KNVB

Vitesse krijgt deze maand een gesprek met de KNVB over het overnameproces. En daar wordt voor het eerst ook de beoogde eigenaar Coley Parry betrokken. "Er werd een reactie van de licentiecommissie aangekondigd", vertelt directeur Peter Rovers in zijn weekupdate. "De indruk werd gewekt dat die reactie een besluit zou zijn. Dat bleek een paar dagen later een uitnodiging voor overleg te zijn. Daar zijn we wel heel blij mee. We zijn er druk mee om daar maximaal gebruik van te maken."
Ondertussen werkt Vitesse ook aan een alternatief, mocht de overname niet worden goedgekeurd. "Wel lastig voor Parry, maar hij is wel een realist. We praten er met elkaar heel open over, maar hij is daar niet altijd even enthousiast over. Hij heeft maar één belang en dat is plan A naar de finish brengen. Maar wij moeten als club ook oog hebben voor alternatieven. Eén ding is zeker: er komt op korte termijn duidelijkheid, dat is al aangekondigd door de KNVB."
Vitesse-directeur Peter Rovers
Vitesse-directeur Peter Rovers © Vitesse
Rovers blijft aan als directeur. "Daar was geen discussie over. Je kan niet in zo'n situatie weglopen. Je moet je rug rechten en met z'n allen de strijd aangaan. Je kan de club niet halverwege het proces in de steek laten.'
17:00

NEC wint in Spanje

NEC heeft op het trainingskamp in Spanje met 2-0 gewonnen van Fortuna Düsseldorf. Al vroeg in de wedstrijd opende topscorer Magnus Mattsson de score. Na goed werk van Koki Ogawa en Lars Olden Larsen zorgde Kodai Sano voor 2-0.
In de tweede helft gebeurde er niet veel meer en zo won NEC vrij eenvoudig van de nummer vier van de 2e Bundesliga. Lasse Schöne ontbrak met een lichte blessure en ook Rober Gonzales en Sai van Wermeskerken speelden niet vanwege ziekte. NEC reist zondag terug naar Nederland.