Sport

Deze studenten houden korfbal springlevend

Een actiemoment tijdens een van de wedstrijden.
Een actiemoment tijdens een van de wedstrijden. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Topsport, maar wel gezellig. Dat is het NK studentenkorfbal. Het toernooi is als maïzena voor de sport die wereldberoemd in ons land is. "Zonder studentenclubs zou tweederde met korfbal zijn gestopt."
Groningen en Nijmegen vechten woensdagmiddag in de Arnhemse sporthal Valkenhuizen een heroïsche finale uit om de titel NK studentenkorfbal. Na twee keer tien minuten staat 7-7 op het scorebord. Een 'golden goal' moet de beslissing brengen. Helaas voor de Nijmeegse studenten gaat de bal door hun korf. Groningen wint.
2024 markeert een mijlpaal voor het Nederlandse studentenkorfbal. In 1974 begon het allemaal in Wageningen, studentenkorfbalvereniging Débaldérin zag het levenslicht. Vijftig jaar later zijn er studentenkorfbalverenigingen in elf studentensteden, met in totaal zo’n 800 leden.

Voor hbo en wo

120 van hen, uit negen steden, komen in Arnhem in actie. Alle hbo- en wo-studenten mogen meedoen, ook zij die geen lid zijn van een studentenkorfbalvereniging. Toernooivoorzitter Jordy Coenraads zegt: "Als we niet zouden bestaan, zou twee derde van de studenten met korfbal stoppen."
Lang niet alle studenten kunnen tijdens hun opleiding bij hun oude club blijven, legt Jordy uit, de studiestad ligt vaak ver weg. "Dus kiezen ze voor een club in hun studentenstad. Na hun studie pakken ze de draad weer op bij hun oude vereniging."
Studenten zouden geen studenten zijn als het niet gezellig is, tijdens het NK in Arnhem. Maar vergis je niet. Jordy: "Het niveau is hoog, omdat er ook spelers en speelsters meedoen die aan topkorfbal doen."
Bekijk de video:
Deze studenten spelen korfbal op hoog niveau.