liveblog | 4 januari

Dul schaatst tegen Schouten • nieuwe klus Theo Janssen

In dit liveblog lees je alles over de Gelderse sport. Magnus Mattsson scoort heel makkelijk voor NEC, maar blijkt ook te kunnen presenteren. En Theo Janssen wordt trainer van Vitesse onder 21.
Laatst bijgewerkt: 4 januari, 19:19 uur
19:19

Dul versus Schouten op EK

Schaatsster Elisa Dul uit Oene krijgt vrijdag een tegenstander van formaat tegenover zich op de 3.000 meter tijdens het EK afstanden in Heerenveen. De 25-jarige Dul rijdt in de zevende rit tegen haar teamgenoot Irene Schouten, de regerend Nederlands en Olympisch kampioen op deze afstand.
Dul verraste vorig weekend vriend en vijand door als derde te eindigen tijdens het NK afstanden. Ze reed op de NK naar een tijd van 3.59,87. Ze hoefde toen alleen Marijke Groenewoud (3.57,56) en winnares Schouten (3.56,78) voor te laten.
Elisa Dul.
Elisa Dul. © ANP
16:59

Peter Rovers langer bij Vitesse

Peter Rovers gaat door als interim-directeur van Vitesse. Rovers was tot maart vorig jaar actief als commercieel directeur in Arnhem, maar pakte de taken van algemeen directeur op na het voortijdige vertrek van Pascal van Wijk. Hij zou dat aanvankelijk tot 1 oktober doen, maar in overleg werd besloten de periode te verlengen tot 1 januari. Nu wordt de samenwerking met de interim-directeur verder opgerekt tot het einde van het seizoen.
"Wanneer het lastig wordt, moet je niet weglopen. Dan moet je je rug rechten en met elkaar de strijd aangaan", geeft Rovers te kennen. "Ik wil de supporters, club en medewerkers niet in de steek laten en er alles aan blijven doen om het lopende proces tot een goed einde te brengen."
Rovers zegt blij te zijn dat het kalenderjaar 2023 'met een aantal lichtpuntjes' eindigde: de bekerzege tegen SC Heerenveen en de uitnodiging van de licentiecommissie van de KNVB voor een overleg, half januari.
Peter Rovers (midden) naast technisch directeur Benjamin Schmedes (links), die na dit seizoen weggaat.
Peter Rovers (midden) naast technisch directeur Benjamin Schmedes (links), die na dit seizoen weggaat. © ANP
16:25

Theo Janssen trainer van Vitesse onder 21

Theo Janssen wordt trainer van Vitesse onder 21. De 42-jarige Arnhemmer was dit seizoen assistent van trainer Phillip Cocu bij het eerste elftal, maar toen die opstapte, veranderde zijn positie. Aanvankelijk nam Janssen met Chris van der Weerden de training even over, maar toen Edward Sturing de nieuwe hoofdtrainer werd, werd de staf opnieuw ingericht en was er geen plaats meer voor hem.
Theo Janssen
Theo Janssen © Omroep Gelderland
Theo Janssen verlengde onlangs zijn contract bij Vitesse en gaat vanaf nu dus de onder 21 onder zijn hoede krijgen. Eerder was hij ook al jeugdtrainer en scout bij de Arnhemse club, waar hij in 2014 door een kruisbandblessure noodgedwongen zijn voetbalcarrière moest beëindigen.
06:45

Lavreysen grote favoriet op het EK

Over zes dagen begint het Europees kampioenschap baanwielrennen in Omnisport. De blikvanger van de Nederlandse ploeg is Harrie Lavreysen, die in zijn eigen woonplaats favoriet is voor de onderdelen sprint en keirin. Ook is de verwachting dat hij met de Nederlandse ploeg goud kan pakken in de teamsprint. Op het NK vorige week was hij goed voor drie individuele gouden medailles.
Harrie Lavreysen
Harrie Lavreysen © ANP
Een andere kandidaat voor goud is Jan-Willem van Schip uit Wageningen. Hij rijdt samen met Youri Havik de koppelkoers. Het duo is wereldkampioen op dit onderdeel. De derde Gelderse deelnemer is Roy Eefting uit Harderwijk, die meedoet op het onderdeel scratch.
06:30

Magnus Mattsson kan meer dan scoren

Magnus Mattsson
Magnus Mattsson © Omroep Gelderland
Magnus Mattsson is de revelatie van NEC dit seizoen. Met negen doelpunten en vier assists is hij essentieel voor de ploeg. Maar de Deen heeft meer talenten. Mattsson maakt muziek, maar hij is nog veelzijdiger. Op het trainingskamp in Spanje onderscheidt hij zich als presentator.
06:15

Talent NEC mag ervaring doen bij TOP Oss

Selim Can Sönmez maakt het seizoen af bij TOP Oss. De 18-jarige aanvaller speelde tot dusverre voor Jong NEC. In de laatste wedstrijd van 2023 voor de beker tot GVVV mocht hij als invaller zijn debuut maken in het eerste elftal.