Sport

Sturing wil Vitesse voor derde keer van ondergang te behoeden

Edward Sturing.
Edward Sturing. © ANP
ARNHEM - Edward Sturing is ervaringsdeskundige als het gaat om Vitesse te behoeden van de ondergang. In 2003 en 2004 klaarde de trainer de klus al. "Ik hoop dat het nu een derde keer ook lukt."
De trainer heeft wel even kunnen ontspannen tijdens de feestdagen. "Een paar dagen weggeweest met mijn vrouw samen. Lekker rustig, beetje ontspannen na de toch wel hectische weken. Dat was prima. Maar Vitesse speelt altijd wel in je achterhoofd, omdat je ook weet wat voor half jaar eraan gaat komen."

Strijd om erin te blijven

Sturing flikte het al twee keer, telkens op de valreep. "Het wordt nu ook net wel of net niet. Dat heb ik die twee keer ook meegemaakt. Je hebt maar elf punten gehaald voor de winterstop, dat doe je niet ongestraft. Het zal echt een strijd worden om erin te blijven. Die twee keer is het gelukt en ik hoop nu ook de derde keer."
In 2003 en 2004 moest Vitesse ook buiten het veld overleven. "Het is nu eigenlijk exact hetzelfde. Toen hadden we een probleem en heeft de gemeente ons geholpen. Nu zitten we weer in de problemen. Je moet proberen om je zoveel mogelijk daarvoor af te sluiten. Dat lukt nooit honderd procent, maar we moeten ons concentreren op het voetbal. Daar word je voor betaald als trainer en als voetballer. Daar moet je je op concentreren en zien dat je de boel overeind houdt."

Niet naar het buitenland

Vitesse blijft noodgedwongen in Nederland, terwijl er eigenlijk een trainingskamp in Portugal in de planning zat. "Iedereen kent de situatie van onze club. Daar was geen ruimte voor en dat begrijp ik ook volkomen. Dus we doen het gewoon hier."
Edward Sturing wil Vitesse er voor de derde keer inhouden.
Edward Sturing wil Vitesse er voor de derde keer inhouden. © Omroep Gelderland
In Portugal ging het vorig jaar ook mis vanwege de overmatige regenval. "Net zoveel regen als nu hier. Ik denk dat we hier wel kunnen trainen. Natuurlijk is alles nat, maar we hebben hier prima velden."
De club is financieel tot weinig in staat, dus ruimte voor nieuwe spelers is er vrijwel niet. "Er zijn verder nog geen dingen gebeurd en dat verwacht ik ook niet. Dat heeft te maken met de situatie van de club natuurlijk. We zullen altijd kijken of er nog mogelijkheden komen of zijn."

Spelers keren terug

Er zijn wel wat eigen spelers op de terugweg. "Daan Huisman is al aangesloten. Voor Simon van Duivenbooden is het nog wat te vroeg. Davy Pröpper gaat alweer wat meer doen. We gaan kijken hoe zich dat ontwikkelt. Pinto gaat weer aansluiten nu in de voorbereiding. Arcus niet, die heeft nog wat klachten. Thomas Buitink ging voor de winterstop al heel goed, dus die sluit ook aan."

Wedstrijdmentaliteit

"We spelen zondag een pittige oefenwedstrijd tegen Bochum. Een goede voorbereiding en een week later is al de eerste competitiewedstrijd tegen Utrecht thuis. Wij moeten van wedstrijd tot wedstrijd gaan werken. Verder vooruitkijken heeft niet zoveel zin. Alles begin met een goede wedstrijdmentaliteit en we moeten de absolute wil uitstralen om te winnen. En natuurlijk wil je het voetballen ook naar een hoger niveau hebben."
Vitesse moet gaan overleven