Sport

Harry en Gerry vrijwilligers bij NK baanwielrennen: 'Elke keer weer een feest'

Harry en GerryVoss delen rugnummers uit
Harry en GerryVoss delen rugnummers uit © Omroep Gelderland
APELDOORN - Ze waren vanochtend als eerste binnen in Omnisport, waar drie dagen lang het Nederlands kampioenschap baanwielrennen wordt gehouden. Harry en Gerry Voss zijn vrijwilligers, maar vooral ook liefhebbers.
"We doen dit al sinds Omnisport open is, dus vanaf 2008", vertelt Gerry. " Ik ben begonnen met het ophangen van de jassen. En zo geleidelijk aan heb ik hier een leuk baantje gekregen. De renners komen met de fiets op hun rug binnen en dan krijgen ze van ons hun rugnummers."

Ogen en oren dicht

"Het is mooi om het allemaal van zo dichtbij mee te mogen maken. Het is echt heel zwaar. Ze zitten soms helemaal aan de lat. Dan liggen ze te zweten na afloop. Ze gaan soms wel erg hard, dan doe ik even mijn ogen dicht en de handen voor de oren. Zo gevaarlijk, maar ze weten wel wat ze doen."

Bijna circus

Harry doet het uit passie voor het wielrennen. "Het is voor ons elke keer weer een feest. Je komt vrienden tegen en je ziet mooie sport, want we zitten op het middenterrein. Het is soms zo zwaar, dat ze wel tien minuten op hun rug liggen bij te komen. Het is zo'n aparte discipline. Ik vind baansport bijna mooier dan wielrennen op zich. Het is zo mooi om te zien hoe ze hier langs schieten, het is bijna circus."

Wereldbaan

"We gingen vijftig jaar geleden al speciaal op vakantie in Noord-Holland om baanwedstrijden in Alkmaar te kunnen zien. Deze baan hier in Apeldoorn is een cadeautje voor ons. Het is passie, het is gezellig. Elke keer als ik hier binnenkom, denk ik: wat een wereldbaan is dit. En door die baan komen hier wereldrenners en die zijn hier deze dagen.'

Dikke benen

Dit NK is een generale repetitie voor het EK, dat van 10 tot 14 januari in Omnisport wordt gehouden. "Daar doen heel veel toppers aan mee, die hier ook zijn", weet Gerry. "Harrie Lavreysen natuurlijk. We kennen veel renners, maar ze zien er met een helm op soms wel heel anders uit. We herkennen ze vaak aan de dikke benen."
Vrijwilligers zien NK Baanwielrennen als cadeautje