Sport

Dramaseizoen voor Vitesse, is degradatie nog af te wenden?

Aangeslagen spelers van Vitesse
Aangeslagen spelers van Vitesse © Omroep Gelderland
ARNHEM - Vitesse kende een dramatisch eerste half jaar in de eredivisie. De Arnhemse club is hekkensluiter, scoort heel moeizaam en achterin is het een gatenkaas. Aan trainer Edward Sturing de uitdaging om Vitesse toch te behoeden voor degradatie. Een analyse van een rampseizoen.
Er zijn veel overeenkomsten met 2003 en 2004. Ook toen moest Sturing proberen Vitesse in de eredivisie te houden, terwijl de club ook financieel op omvallen stond. In 2003 bleeft Vitesse er op de laatste speeldag rechtstreeks in. Een jaar later werd door een 3-0 zege op FC Utrecht directe degradatie voorkomen. Daarna volgde er een lijdensweg in de nacompetitie, die maar net goed afliep.

Voortbestaan op het spel

De uitdaging voor dit seizoen is wellicht nog groter, want Vitesse staat al laatste en zit sportief gezien op een dood spoor. En met de overname die na zestien maanden niet lijkt te worden goedgekeurd, zijn de gevolgen van een eventuele degradatie dramatisch. Het voortbestaan van de club staat serieus op het spel.
Marco van Ginkel viert winnende treffer in Volendam
Marco van Ginkel viert winnende treffer in Volendam © BSR Agency
Dit seizoen was Vitesse nog de eerste koploper van de competitie na een 2-1 zege in Volendam, maar daarna zakte de club weg met vijf nederlagen op rij. De derbyzege in Nijmegen tegen NEC was daarom wenselijk en noodzakelijk. De overwinning tegen de aartsrivaal kwam tot stand ondanks zeven afwezigen en het uitvallen van aanvoerder Marco van Ginkel.

Kansen missen

De volgende wedstrijd thuis tegen Excelsior eindigde, ondanks zeven enorme kansen, in 0-0. Het probleem van Vitesse kwam weer naar boven, het elftal heeft moeite met scoren. Na een kansloze missie uit tegen Feyenoord (4-0) brak het aantal gemiste kansen de ploeg weer op tegen PEC Zwolle (1-1). Twaalf kansen werden er gecreëerd, waarvan er maar één werd benut door Million Manhoef.
Tot dan toe was de achterhoede redelijk stabiel en behoorde doelman Eloy Room vaak tot de uitblinkers. Maar bij de pijnlijke 5-1 nederlaag, uit tegen Go Ahead, was de defensie zo lek als een mandje en maakte Room ook nog een forse ketser. Vitesse werd hekkensluiter.

Einde Cocu

Een week later hield Room zijn ploeg lang overeind thuis tegen SC Heerenveen, maar na een rode kaart voor aanvoerder Marco van Ginkel werd het 1-3. Het gevolg was dat er boze supporters stonden voor de hoofdingang van GelreDome en het was het einde voor trainer Phillip Cocu, die zelf opstapte.
Phillip Cocu stapte op na de nederlaag tegen Heerenveen
Phillip Cocu stapte op na de nederlaag tegen Heerenveen © Orange Pictures
Edward Sturing nam het over als interim-trainer en inmiddels is duidelijk dat de clubman het seizoen ook af zal maken. Maar hij kreeg met hetzelfde euvel te maken als Cocu: een lekke defensie en nauwelijks scorend vermogen. Bovendien was de ploeg bij de minste of geringste tegenslag al snel de weg kwijt. "Ik vind dat wij veel meer moet opereren als team. Dat mis ik echt", was zijn conclusie na de 5-0 nederlaag tegen Ajax.

Dieptepunt

Vitesse ging ook nog onderuit uit tegen Fortuna Sittard (3-1) en tegen Almere City FC uit: een 5-0 afstraffing. "Als we vaak één of twee tegengoals krijgen, zijn we van het padje en doen we niet meer wat we moeten doen", constateerde Marco van Ginkel. "Het wordt dan mentaal heel lastig en dat was vandaag ook weer schrijnend."
De lichtpuntjes voor Sturing vormden de gewonnen thuiswedstrijden voor de competitie tegen Heracles Almelo en de bekerzege op Heerenveen. Daaruit put de ervaren trainer vertrouwen om er toch nog wat van te maken, dit seizoen. Maar door de financiële beperkingen kan er heel weinig.

Vier 'nieuwe' spelers

Sturing krijgt er mogelijk wel vier spelers bij, die al een verleden hebben bij Vitesse. Daan Huisman is teruggekeerd na een verhuurperiode aan het Noorse Haugesund en de lange spits Simon van Duivenbooden is terug na een mislukt avontuur bij Patro Eisden Maasmechelen. Aanvaller Thomas Buitink lijkt weer fit na een kruisbandblessure en Davy Pröpper komt na dezelfde blessure mogelijk ook terug. Dat zou voetballend een enorme impuls geven, want een speler van het niveau Pröpper mist de huidige selectie.
De falende spits Saïd Hamulic
De falende spits Saïd Hamulic © Omroep Gelderland
Verder probeert Vitesse, ondanks het gebrek aan financiële daadkracht, toch zaken te doen tijdens de transferwindow. Omdat Cocu meedacht met de club en zich niet laat doorbetalen, is het geld van zijn salaris beschikbaar om te investeren. Verder probeert de club de falende spitsen Saïd Hamulic en Joel Voelkerling Persson te lozen. Van dat geld kan wellicht een nieuwe spits worden aangetrokken en kan de selectie mogelijk nog verder worden versterkt.

Enorme klus

Sturing zal verder vooral werken aan het mentale aspect van de ploeg. Want Vitesse is bij tegenslag bijzonder kwetsbaar gebleken. Ook zal de trainer de verdediging beter willen organiseren en is versterking in die linie ook geen overbodige luxe. Maar hoe dan ook, het zal een enorme klus worden om Vitesse in de eredivisie te houden. Als Sturing dat voor de derde keer flikt, verdient hij een standbeeld.