Sport

De Graafschap doet eindelijk weer mee om de prijzen

De spelers van De Graafschap
De spelers van De Graafschap © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - De Graafschap kende twee moeilijke jaren, maar dit seizoen doet de trots van de Achterhoek eindelijk weer mee om de prijzen. Met een herkenbaar elftal, waarin eigen talenten de boventoon voeren. Een analyse van de eerste seizoenshelft, die heeft geleid tot een vierde plaats.
Na mislukte seizoenen onder de trainers Reinier Robbemond en Adrie Poldervaart, was het puinruimen voor De Graafschap. De club had jarenlang met grote namen en relatief dure spelers tevergeefs promotie nagejaagd. Onder controlfreak Poldervaart zakte de ploeg ver weg.
Toen hij begin februari ziek thuis kwam te zitten, nam Richard Roelofsen het over. Hij koos voor meer eigen talenten en bracht de spelvreugde terug. Het leidde nog bijna tot een plek in de play-offs om promotie.

Vreman houdt het simpel

Roelofsen bleef niet als hoofdtrainer, maar de oplossing werd ditmaal wel intern gezocht, mede ook door de belabberde financiële situatie van de club. Jan Vreman keerde terug. Hij leidde De Graafschap in 2015 al eens naar de eredivisie en nam het in 2021 ook nog even over van Robbemond. Vreman maakt voetbal nooit ingewikkeld. Hij werkt met een duidelijke tactiek, waardoor spelers precies weten waar ze aan toe zijn.

Tegenvallende start

De start van de competitie viel enigszins tegen. De Graafschap scoorde vooral moeilijk, zeker na het geblesseerde wegvallen van spits Devin Haen. Na vier wedstrijden had de club slechts vier punten. Vreman bleef vasthouden aan zijn visie, omdat hij zag dat het voetballend helemaal niet zo slecht was. "Het is lastig waar we staan, maar ik vind wel dat ons spel er al redelijk goed uitkomt. We willen opbouwen en voor de goal komen. Dat zien we terug."
De Graafschap-trainer Jan Vreman
De Graafschap-trainer Jan Vreman © Omroep Gelderland
En de trainer zag het goed, want er volgde een reeks van drie overwinningen en op De Vijverberg was De Graafschap zeker niet de mindere tegen koploper Roda JC. Uit tegen Willem II kon De Graafschap bij winst een promotieplek pakken. Maar ondanks een overwicht werd de wedstrijd uit handen gegeven: 4-2. De Superboeren zakten terug naar de subtop. En na een zeperd uit tegen Jong AZ (3-0) volgde een zegereeks, waardoor De Graafschap weer meedeed om de promotieplekken.

Wisselvallig

Opnieuw beëindigde een beloftenteam de mooie serie, want uit tegen Jong Utrecht werd met 2-0 verloren. Daarna bleef de wisselvalligheid troef en liet het voetbal te wensen over. Maar nu de winterstop ingaat, staat De Graafschap vierde. En als de achterstallige wedstrijd tegen Jong PSV thuis wordt gewonnen, is de achterstand om de tweede plaats slechts drie punten.
Het is lang geleden dat De Graafschap er zo voor stond. Alleen onder Mike Snoei was het beter, toen stond de club vrijwel constant op een promotieplek. In 2020 ging dat mis, toen het seizoen werd stilgelegd vanwege corona en een jaar later ging het op de valreep weer mis.
Philip Brittijn speelt een sterk seizoen
Philip Brittijn speelt een sterk seizoen © Orange Pictures
Of deze ploeg tot het einde van het seizoen mee kan doen om de prijzen, is nog maar de vraag. Het elftal scoort vrij moeizaam. De Graafschap maakte de minste doelpunten van alle ploegen in de top vijftien van de eerste divisie. Maar inmiddels is spits Devin Haen weer fit en bovendien is met Ralf Seuntjens een ervaren spits binnengehaald.
Een plaats in de play-offs om promotie is wel een reëel, al is de concurrentie flink, want NAC, de nummer 9, staat slechts twee punten achter De Graafschap.

Kapitaal op het veld

Na jaren van dure aankopen die niet of nauwelijks rendeerden, staat er nu wel weer kapitaal op het veld. En dat is ook hard nodig, want afgelopen seizoen liep het tekort op tot 1,7 miljoen euro. Het eigen talent Camiel Neghli leverde al een half miljoen op en spelers als Basar Önal, Devin Haen en Philip Brittijn vertegenwoordigen ook een flinke transferwaarde.
Bovendien heeft De Graafschap een herkenbaar elftal met ook geroutineerde Achterhoekers als Alexander Büttner, Lion Kaak en Jan Lammers. En met Jan Vreman als een trainer die jarenlang met de jeugd werkte, is de doorstroming van eigen talenten ook een garantie.
De Spinnekop heeft er zin in
De Spinnekop heeft er zin in © Omroep Gelderland
En misschien wel het belangrijkste: het is iedere twee weken weer feest op De Vijverberg met het fanatieke thuispubliek en bij uitwedstrijden zijn de supporters van De Graafschap de thuisfans regelmatig verbaal de baas. Een goede basis voor een mooie tweede seizoenshelft, al kan het in de brede top van de eerste divisie nog alle kanten op.