liveblog | 29 december 2023

Dul verrast op 3.000 meter • tweede titel Lavreysen

In dit liveblog lees je alles over de Gelderse sport. Elisa Dul finishte zaterdagavond als derde op de 3.000 meter tijdens de NK afstanden in Heerenveen. En Joris Nieuwenhuis is derde geworden in de veldrit van Zolder.
Laatst bijgewerkt: 29 december 2023, 19:44 uur
vrijdag 29 december 2023
19:44

Dul knap derde op NK

Elisa Dul in actie op de NK afstanden in Heerenveen.
Elisa Dul in actie op de NK afstanden in Heerenveen. © ANP
Schaatster Elisa Dul uit Oene heeft zaterdagavond in Heerenveen een startbewijs gepakt voor het WK afstanden in Canada. Dul (25) finishte op de 3.000 meter verrassend als derde in een tijd van 3.59,87, achter winnares Irene Schouten (3.56,78) en nummer twee Marijke Groenewoud (3.57,56). Met haar tijd zette Dul een nieuw persoonlijk record neer.
Dul finishte vrijdag nog als vijfde op de 1500 meter in Heerenveen. Dankzij haar derde plek op de 3.000 meter is Dul verzekerd van een plekje op het WK, dat in februari verreden wordt in Calgary.
15:06

Elisa Dul vijfde op 1500 meter

Elisa Dul is buiten het podium gevallen op de 1500 meter bij het NK afstanden. De 25-jarige schaatster uit Oene noteerde lang de beste tijd met 1.55,34, maar in de slotritten waren er vier vrouwen sneller. Joy Beune won. Dul wist zich niet niet te kwalificeren voor het EK afstanden.
Elisa Dul op het NK afstanden
Elisa Dul op het NK afstanden © ANP
15:02

Gelders voetbal vaak in financiële problemen

Miljardair en NEC-fan Marcel Boekhoorn
Miljardair en NEC-fan Marcel Boekhoorn © Broer van den Boom
Vitesse overleeft al 23 jaar vooral met extern geld, NEC kan niet zonder suikeroom Marcel Boekhoorn en De Graafschap moest afgelopen jaar worden gered door een groep aandeelhouders. Eerder gingen Achilles'29, AGOVV en FC Wageningen al failliet. Het Gelders voetbal lijkt financieel structureel niet rendabel.
15:00

Tweede nationale titel voor Lavreysen

Baanwielrenner Harrie Lavreysen heeft in zijn eigen woonplaats Apeldoorn de Nederlandse titel gepakt op de sprint. In de finale rekende de Olympisch kampioen af met zijn grote concurrent Jeffrey Hoogland. In de kwalificatie was Lavreysen ook al de snelste. En in de halve finale versloeg hij Loris Leneman uit Varsseveld.
Harrie Levreysen op het NK in Omnisport
Harrie Levreysen op het NK in Omnisport © Omroep Gelderland
Gisteren pakte hij ook al goud op de kilometer tijdrit. Bij het keirin kan hij zijn derde gouden NK-medaille pakken. Lavreysen geldt op het EK over twee weken in Omnisport ook als de grote favoriet voor gouden medailles.
14:15

Worst raakt leiding kwijt

Annemarie Worst is haar leidende positie in de Superprestige kwijtgeraakt. De veldrijdster uit Nunspeet werd slechts negende in de veldrit van Diegem. Ceylin Alvarado, die tweede werd achter de ongenaakbare Puck Pieterse, neemt de leiding nu over. Er is nog één wedstrijd te gaan in de Superprestige.
Annemarie Worst
Annemarie Worst © Omroep Gelderland
14:05

NEC niet verder met Tibidi

NEC neemt afscheid van Alexis Tibidi. De Franse vleugelspits werd eind augustus gehuurd van het Franse Troyes, maar kwam nooit in actie in Nijmegen. Hij bleek niet fit en trainde zelfs geen enkele keer mee. Al gauw werd besloten dat hij moest revalideren in Engeland. Maar dat bood weinig soelaas.
"We zien onvoldoende progressie in de medische status van Alexis", zegt technisch directeur Carlos Aalbers. "Zeker in een huurovereenkomst moet een speler direct betrokken zijn tot de selectie. Dat is nu niet het geval. Daarom hebben we besloten de huurovereenkomst voortijdig stop te zetten."
Alexis Tibidi in betere tijden
Alexis Tibidi in betere tijden © N.E.C.