Sport

Beoogd Vitesse eigenaar Coley Parry uitgenodigd door KNVB

Vitesse mag blijven hopen, de KNVB zet stapjes en nodigt Coley Parry uit
Vitesse mag blijven hopen, de KNVB zet stapjes en nodigt Coley Parry uit © Orange Pictures
ARNHEM - De KNVB gaat in gesprek met de Amerikaanse investeerder Coley Parry. Het is voor het eerst dat de beoogde eigenaar van Vitesse wordt uitgenodigd door de voetbalbond om zijn plannen voor een overname toe te lichten.
De vraag die zich opwerpt is of het gesprek er ook was gekomen als boze en ongeruste supporters zich maandagavond niet bij de KNVB in Zeist hadden gemeld voor een protestactie.
Toegezegd werd dat er nog voor kerst een gesprek zou komen tussen bondsbestuurders en Vitesse. Dat gebeurde donderdag waar namens de Arnhemse club ook een kleine afvaardiging van de supporters bij was.

Half januari

Nu is er dus al een reactie op dat gesprek. Algemeen directeur Peter Rovers zegt op de eigen website dat er sprake is van een belangrijke en positieve stap. "De licentiecommissie heeft Coley Parry en Vitesse uitgenodigd voor een overleg half januari. Het is de eerste keer in al die maanden dat Parry formeel de kans krijgt om zelf zijn verhaal te doen."

Parry hoorde nooit iets

Het stak Parry dat hij nooit eerder die mogelijkheid kreeg, zo vertelde de Amerikaan onlangs nog op Papendal toen hij een week bij Vitesse verbleef. "Ik wil graag door, maar hoor maar niets vanuit de KNVB. Ik heb die mensen zelfs nog nooit gesproken. Dat is opmerkelijk", zei hij destijds.
"We krijgen nu ook de kans om de beoogde samenwerking persoonlijk toe te lichten", gaat Rovers verder in zijn wekelijkse update. "Inclusief alle achterliggende financiële gegevens. We zijn blij met deze ontwikkeling op korte termijn, maar het is geen garantie dat de overname ook zal worden goedgekeurd."

Alternatieven met minderheidsbelang Parry

De KNVB zegde donderdag wel toe dat het uitgangspunt is om voor 31 december die duidelijkheid te geven. Ondertussen werkt Vitesse volgens Rovers aan alternatieven waarbij de club weer grotendeels in handen moet komen van mensen uit de regio met liefde voor Vitesse. Parry zou dan een minderheidsbelang kunnen krijgen van 24,9 procent.
Er loopt bij de licentiecommissie ook nog een tweede onderzoek, uitgevoerd door het bureau Integis. "Dit richt zich op het verleden van de club en komt begin volgend jaar in concept naar Vitesse. Dat geeft verdere houvast", denkt Rovers.

Urgentie

"De KNVB is zich bewust van de urgentie waar iedereen naar snakt. De bond blijft er vanzelfsprekend wel op hameren dat de commissie volledig onafhankelijk opereert", aldus Rovers.

Technisch directeur

Vitesse heeft weer een roerige en turbulente week achter de rug. Behalve het supportersprotest bij het bondsbureau in Zeist, kondigde Benjamin Schmedes ook zijn vertrek aan als technisch directeur. Een deel van de fanatieke aanhang vindt dat de Duitser direct moet opstappen. Het is de bedoeling dat Schmedes nog wel het seizoen afmaakt.
Verder was er veel twijfel bij Edward Sturing, zeker na de 5-0 sof tegen Almere City. Gisteravond won Vitesse echter van Heerenveen in het bekertoernooi en straalde Sturing weer meer positivisme uit.
Vrijdagmiddag maakte hij bekend niet te willen opgeven. "Dat komt bij mij niet voor. Dan degradeer ik nog liever. Maar opgeven doe ik niet. We gaan Vitesse proberen in de eredivisie te houden." Sturing tekende voor de rest van het seizoen.