Sport

Edward Sturing blijft: 'Ik wil vooral niet opgeven'

Sturing blijft trainer van Vitesse en tekent contract tot juni
Sturing blijft trainer van Vitesse en tekent contract tot juni © Orange Pictures
ARNHEM - De kogel is door de kerk en zelfs iets eerder dan verwacht. Edward Sturing is ook in de tweede seizoenshelft de trainer van Vitesse. Dat is vrijdag op Papendal besloten na een gesprek met de directie. "Ik ben geen opgever. Dat wil ik niet. Dan degradeer ik nog liever."
Ook de assistenten Nicky Hofs en Tim Cornelisse blijven aan. Het drietal tekent een contract tot het einde van het seizoen. Sturing, die nu even van een korte vakantie geniet, moet Vitesse voor de eredivisie behouden. Op dit moment staat de Arnhemse club laatste.
Sturing werd na het opstappen van Philip Cocu in november tot de winterstop aangesteld als interim-coach van Vitesse. De Apeldoorner stapte voor de zevende keer in.

Keuze

"Ik ben 35 jaar geleden kampioen geworden met Vitesse", begint Sturing. "Wat ik echt niet wil is degraderen met de club. Maar opgeven? Dat wil ik al helemaal niet. Dan zelfs nog liever degraderen. Die keuze moest ik maken."
Dat het loodzwaar gaat worden, ziet hij ook wel. "Ik ben geen Don Quichot. Het is broos en kwetsbaar. Maar als spelers weer fit worden en dat ook blijven, kunnen we nog een heel eind komen. Daar geloof ik in. Niets is onmogelijk."

'Grote impact'

Technisch directeur Benjamin Schmedes, die vertrekt in juni bij Vitesse, is tevreden en gelooft in een ommekeer. "In de situatie waarin we zitten, vraagt het werk ontzettend veel van een trainer."
"Het is te prijzen dat Edward aan boord blijft als coach en er alles aan wil doen om Vitesse in de tweede seizoenshelft naar een hogere plek op de ranglijst te krijgen. Dat zal niet gemakkelijk worden, maar de gesprekken die we hebben gevoerd vormen een stevige basis."

Terugkeer van geblesseerde spelers

Sturing houdt zich vast aan geblesseerde spelers die terugkeren. "Jongens als Buitink, Pröpper, Pinto en Arcus gaan we er in de selectie hopelijk weer bij krijgen na de winterstop. Dat zou natuurlijk helpen."
Over versterking werd ook gesproken tijdens het gesprek waarbij ook scheidend technisch directeur Benjamin Schmedes aan zat. Sturing weet hoe lastig het is in de huidige situatie waarin Vitesse verkeert om nieuwe spelers te halen.
"Het is heel simpel. Er is geen budget, dat kun je gewoon vergeten. We moeten ons richten op de spelers die terugkomen van blessures."

Spits

"Ruimte kan er alleen komen als dat ontstaat uit de huidige selectie", meldt Sturing. Daarmee bedoelt hij dat er eerst een speler moet vertrekken. Dan zou Vitesse iemand anders kunnen huren. Daarbij is de spitspositie prioriteit. "
Scorend vermogen is een probleem bij ons. Maar een spits vinden die goals maakt, is tegelijkertijd ook het moeilijkste. Het is zaak te kijken wat er op de markt komt. We moeten daar bij Vitesse scherp op zijn."