Sport

Canadese Superboer zet stappen bij De Graafschap: 'Club past bij me'

Simon Colyn verwacht met De Graafschap in de top drie te komen.
Simon Colyn verwacht met De Graafschap in de top drie te komen. © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Hij is één van de opvallendste spelers van de eerste seizoenshelft. Simon Colyn, een 21-jarige Canadees met een Nederlands paspoort, maakt veel indruk bij De Graafschap. Vanavond is de laatste wedstrijd van het jaar, op de eigen Vijverberg in Doetinchem. "Guus Hiddink heeft mij geholpen."
De laatste training van 2023 vindt plaats op een veld van vv Doetinchem, de plek waar De Graafschap de komende jaren een hypermodern complex uit de grond wil stampen. Naar het voorbeeld van Vitesse en PSV.
Iedereen samen op één locatie. De jeugd en het eerste. Guus Hiddink wil De Graafschap financieel helpen, misschien wel met een miljoeneninjectie. Maar het gevolg is dat er ook verenigingen moeten verdwijnen. En dat gaat nog niet zonder slag of stoot.

Hiddink

Op deze kletsnatte en winderige donderdag schuilt Simon Colyn onder een afdakje van vv Doetinchem. Het terrein ligt er mistroostig bij. Ook nu valt de naam van Hiddink. De geboren Varssevelder maakte een transfer van de aanvallende middenvelder naar Doetinchem mogelijk.
"Hij heeft bij PSV natuurlijk veel connecties. Er is door hem gebeld en zo kwamen we met elkaar in gesprek", vertelt een doorweekte Colyn. "Het ging er om wat goed was voor mij. Waar ik mezelf verder kon ontwikkelen. Tot nu toe is gelukkig gebleken dat deze club een goede keus was. Ik voel me hier goed."

'Rendement mag omhoog'

Colyn heeft een twee jarig contract op zak. Hij staat op vier goals en twee assists. "Dat moeten er meer worden. Mijn rendement mag omhoog. Ook in het algemeen wil ik meer brengen voor het team. Maar ik zie groei. We staan nu vierde. Dat kan zeker nog hoger."
Vanavond staat de vriendelijke Canadees tegenover zijn voormalig ploeggenoten van Jong PSV. Eerder dit seizoen miste hij die wedstrijd op de Herdgang in Eindhoven door een schorsing. Colyn maakte een slaande beweging in de uitwedstrijd tegen VVV Venlo en moest twee duels toekijken.

'Ik liet mijn team in de steek'

"Dat was echt een vergissing", merkt hij direct op. "Het past ook niet bij mij, maar ik liet mijn emoties even gaan en kreeg rood. Daarmee heb ik toen het team in de steek gelaten, want we verloren die wedstrijd tegen VVV. Ik heb ervan geleerd. Het gaat niet meer gebeuren."
In de eerste divisie komen al jaren ook Jong-elftallen uit. Jong PSV is er één van. Promoveren kunnen ze niet. "Het gaat daar om ontwikkelen. Hier bij De Graafschap is wat meer druk en veel meer publiek. Dat is het grootste verschil. Die weerstand is ook prettig. We hebben een goed team en kunnen ons meten met iedereen. Maar mentaal moeten we sterker worden."

Nederlandse les

Hij doet het interview in het Engels. Colyn belooft echter beterschap. Lachend: "Ik heb nu drie weken Nederlandse les. Een moeilijke taal, ik zal veel moeten oefenen. Mijn moeder is hier geboren, maar in tegenstelling tot mijn oudere broers heb ik het Nederlands nooit geleerd van mijn ouders. Ik maak nu kleine stapjes."
Precies wat hij ook wil met De Graafschap. "Vanavond wordt best lastig. In de uitwedstrijd hadden we wat geluk en wonnen we nog met 3-1. We hebben dit seizoen voldoende goede resultaten gehaald en willen de eerste seizoenshelft met een fijn gevoel afsluiten. Dan moet je thuis winnen van Jong PSV."