Sport

Is het de laatste wedstrijd voor 'Edje interim' bij Vitesse?

Sturing krijgt Vitesse ook nog niet op de rails, vanavond wacht Heerenveen voor de beker
Sturing krijgt Vitesse ook nog niet op de rails, vanavond wacht Heerenveen voor de beker © Orange Pictures
ARNHEM - Gaat Edward Sturing door bij Vitesse of keert hij terug als opleider bij de jeugd? Dat is de prangende vraag die snel een antwoord krijgt. Sturing geeft in de media aan dat hij twijfelt. De clubleiding wil wel met hem verlengen. Donderdagavond komt SC Heerenveen op bezoek voor de beker als sluitstuk van een uiterst turbulent jaar.
Sturing had het zich ongetwijfeld toch iets anders voorgesteld toen hij door scheidend technisch directeur Benjamin Schmedes werd gevraagd om in te stappen voor minimaal vijf wedstrijden. De Eerbeker draagt Vitesse een warm hart toe en wilde wel proberen om de selectie uit het slop te halen. Philip Cocu was opgestapt omdat hij geen perspectief meer zag.
Onder Sturing zijn de resultaten en het voetbal niet verbeterd. En dat valt de clubicoon bijzonder zwaar. Thuis werd weliswaar gewonnen van een zwak Heracles Almelo maar de overige drie duels gingen verloren, vaak met grote cijfers. Het dieptepunt was zondag toen Vitesse door promovendus Almere City met 5-0 werd vernederd. Sturing maakte een aangeslagen indruk.

Sturing is er al uit

Vanavond wacht nog het bekerduel thuis tegen Heerenveen en dan zal er snel duidelijkheid komen over hoe nu verder. "Ik ben er zelf uit wat ik wil en dat zal ik vrijdag aangeven. Maar eerst willen we winnen van Heerenveen. Voor die tijd zeg ik er niets over", aldus Sturing die al meerdere malen aangaf dat deze periode hem 'bakken vol energie' kost. "Dit vreet aan je", zei hij vorige week nog.

Stel lamlendigen

Sturing hoopt vanavond in een ongetwijfeld winderig en kil GelreDome op steun van het Arnhemse publiek en een energiek elftal. "Het begint bij ons. Als wij als een stel lamlendigen rondlopen, krijg je de mensen er niet achter. Je moet dat als spelers zelf afdwingen."
Sturing is teleurgesteld in de ploeg al benadrukt hij ook dat spelers echt wel willen. Maar hij weet ook dat hij met een kwaliteitsarme selectie moet werken. "Het verval is veel te groot. We zijn weer terug bij af."
"Het gaat om de manier waarop je verliest en die was slecht. Almere toonde meer energie. Meer duelkracht. Misschien is dat het type ploeg en de karakters die wij hebben. Je kunt een keer weggespeeld worden tegen een goede tegenstander zoals Ajax of PSV. Maar je moet wel altijd vol de strijd aangaan."
"Er komt alleen altijd weer iets nieuws", weet Sturing. "Dat is nu Heerenveen voor de beker. Een hele andere tegenstander weer. Je moet jezelf weer kunnen opladen. Daar gaat het om."

'Knokken nodig om te groeien'

"Voor de spelers is dit ook frustrerend hoor. Je krijgt klap na klap. Maar het is zaak uit die tegenslag te komen. Anders kun je nooit groeien. En dat kan alleen door te knokken en er niet in te blijven hangen. Daar moet je als profvoetballer wel tegen kunnen. Anders ben je niet geschikt voor dit vak."
Dat Vitesse al maanden de crisisclub van Nederland is, doet Sturing pijn. Degradatie dreigt als gevolg van de enorme problemen die spelen bij de Arnhemse club. Bestuurlijk, organisatorisch en ook financieel is het al twee jaar een puinhoop. De beoogde Amerikaanse overname komt maar niet rond en zorgt voor een wurgreep waaruit Vitesse niet loskomt.

Aan het kruis nagelen

De KNVB is al vijftien maanden bezig aan diverse onderzoeken. "Ik kan ze niet aan het kruis nagelen als ik niet weet hoe het zit", zegt Sturing. "Ik ben voetbaltrainer en bemoei me er niet mee. Ik heb er helemaal geen beeld bij wat er gebeurt en waar ze mee bezig zijn bij de bond. Maar natuurlijk zou ik hopen dat dit gisteren was opgelost."