Sport

Femke Bol is Sportvrouw van het Jaar 2023

Femke Bol wint de 400m horde finale tijdens de Diamond League in Brussel.
Femke Bol wint de 400m horde finale tijdens de Diamond League in Brussel. © ANP
UTRECHT - Femke Bol is uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar 2023. De atlete uit Arnhem was genomineerd met hardloopster Sifan Hassen en roeister Karolien Florijn. De Arnhemse Femke Bol werd met haar ploeg op de 4 x400 meter estafette ook nog uitgeroepen tot Sportploeg van het Jaar 2023.
De sportprijzen van NOC*NSF werden donderdagavond uitgereikt in DeFabrique in Utrecht. Bol werd genomineerd omdat ze in het afgelopen jaar opviel met haar prestaties op de horden. Ze liep in augustus een memorabel WK atletiek in Boedapest. Die begon met een val vlak voor de finish van de 4x400 meter gemengde estafette, waardoor het goud op dramatische wijze aan de neus van de Nederlandse ploeg voorbijging.

Ook met haar ploeg

Maar de WK eindigden voor Bol met een grote glimlach. Nadat ze met overmacht de wereldtitel 400 meter horden had veroverd, won ze ook nog het goud op de 4x400 meter estafette met de vrouwenploeg. Met die laatste was Bol ook genomineerd voor Sportploeg van het Jaar en ook die prijs pakte ze, samen met Lieke Klaver, Eveline Saalberg, Cathelijn Peeters en Lisanne de Witte.

Hassan

Sifan Hassan was al twee keer eerder Sportvrouw van het Jaar, in 2019 en 2021. Dit jaar deed ze wel iets nieuws: ze liep én won haar eerste marathon. En ze pakte ook nog zilver en brons op respectievelijk de 5.000 en de 1.500 meter bij de WK atletiek.

Sportman

Baanwielrenner Harrie Lavreysen was genomineerd in de categorie Sportman van het Jaar 2023, maar daar ging de eer naar veldrijder en wegwielrenner Mathieu van der Poel. Die laatste was niet aanwezig bij de uitreiking.
De 26-jarige Lavreysen was genomineerd omdat hij afgelopen jaar opnieuw de koning van de sprint was. In Glasgow veroverde hij voor de vijfde keer op rij de wereldtitel. Daarnaast pakte hij samen met Jeffrey Hoogland en Roy van den Berg ook nog het goud op de teamsprint.