Sport

Vitesse-supporters zijn het zat: 'Die club is ons leven'

Jan, die niet herkenbaar in beeld wil, en een teleurgestelde Marco van Ginkel
Jan, die niet herkenbaar in beeld wil, en een teleurgestelde Marco van Ginkel © ANP/Omroep Gelderland
ARNHEM - Supporters van Vitesse hebben zich meer verenigd dan ooit. Ze zijn boos en bezorgd nu de KNVB al bijna anderhalf jaar doet over een besluit om de beoogde Amerikaanse overname wel of niet goed te keuren. "'Nee' is ook een antwoord, maar laat ons niet bungelen", zegt een supporter uit de harde kern, die er bij was toen maandag een statement werd gemaakt bij een bondsvergadering. Dit is het verhaal in monoloogvorm van Arnhemmer Jan (40), die niet met achternaam genoemd wil worden.
"We hebben de koppen bij elkaar gestoken en zijn zeker met honderd man naar het complex van de KNVB in Zeist gegaan. Dit plan zat al een tijdje in de pijplijn. Het werd nu tijd om een signaal af te geven. We trekken samen op. Ik denk dat we ons heel lang rustig hebben gehouden, maar het is vijf over twaalf geweest. Misschien is het al wel te laat."

Driedelig pak

"Ik snap dat het intimiderend kan overkomen als een grote groep met bivakmutsen ineens binnenkomt tijdens een vergadering. Dat kan zo overkomen. Maar wij lopen niet rond in een driedelig pak. De mensen die dat doen hebben vijftien maanden de tijd gehad om dit te regelen."
"Ik denk dat de KNVB al wel een beetje was ingelicht. Je houdt het ook nooit helemaal onder de pet. De bond heeft het op de juiste manier aangevlogen, want er was nauwelijks politie. Dan loopt het ook niet snel uit de hand. We zijn niet gekomen om rotzooi te trappen en er is niemand bedreigd. Ze hebben er tijdens de vergadering misschien twintig minuten last van gehad."

'Seedorf toonde begrip'

"Clarence Seedorf is lid van de Raad van Commissarissen. Voor ons een verrassing dat hij er was. Een held met een enorme staat van dienst die bij iedereen veel respect heeft. Al miste hij weleens een belangrijke strafschop in Oranje... Hij heeft naar ons geluisterd. En toonde ook begrip. Je merkt zijn ervaring met dit soort dingen."
"We hebben maandagavond gezegd wat we wilden. Het doel was niet om negatieve aandacht te genereren. Dat is gelukt. Alles verliep vrij rustig. Zoals de KNVB ons heeft ontvangen - er was zelfs koffie - verdient een compliment. Veel clubs kunnen daar echt een voorbeeld aan nemen."
"Het was wel grappig, want toen de bondsvoorzitter ons de ruimte gaf om te spreken was de woordvoerder er nog niet. Hij kon geen plekje voor zijn auto vinden op het complex, was wat zoekende daarna en was dus iets later in die ruimte. Daar moest iedereen wel om lachen."

Overname met Microsoft

"Nee, wat we niet grappig vinden is dat dit onderzoek al vijftien maanden duurt. Dat slaat nergens op. Het had binnen enkele maanden beklonken kunnen zijn. De grootste overname aller tijden waar Microsoft bij betrokken was, duurde niet langer dan drie maanden. 'Nee' is ook een antwoord, maar wees duidelijk. Nu laten ze ons bungelen."
"De licentiecommissie is ook veel te laat begonnen. Zij zijn echt wel verbonden met de KNVB dus daar kan best meer overleg zijn omdat de KNVB ook hun opdrachtgever is. Dan mag je best wel eisen dat het wat sneller mag. Je verschuilen achter de onafhankelijke status is dan erg makkelijk.
"En dan laten ze ook nog een onderzoek naar de Russen nogmaals doen door dezelfde partij. Echt achterlijk. Dan kom je niet erg geloofwaardig over. Net als het feit dat Valery Oyf op papier nog steeds onze eigenaar is. Hij is al meer dan een jaar weg. Ook achterlijk."

Plank voor de kop

"Vitesse heeft er zelf ook een puinhoop van gemaakt. Elke boerenlul begrijpt dat als je 155 miljoen euro gestort krijgt van een rijke Rus en je toch steeds grote verliezen lijdt en geen plan B hebt, dat je jarenlang met een plank voor je kop hebt gewerkt. Bestuurlijk was het een wanorde. Zaak is nu dat ze er van geleerd hebben."
"Het belangrijkste is dat de club weer in Arnhemse handen komt. Dat wordt een hele zware uitdaging. Van de ambities die dan minder zouden worden, lig ik niet zo wakker. Er moet fatsoenlijk en gezond beleid komen."

'Vitesse is ons sociaal netwerk'

"Vitesse is ons leven. Het is ons sociale netwerk. Bij de KNVB is het een komen en gaan van bestuurders. Die liggen hier niet wakker van. Wij wachten al anderhalf jaar en de club kan niets doen. Ik denk dat het besluit over de overname al bekend is en de uitslag negatief zal zijn. De voortekenen zijn niet goed in elk geval. Of we nog meer actie gaan voeren? Ik ga onze agenda niet met jullie delen."