liveblog | 23 december 2023

Jan Groenendijk weer Nederlands kampioen dammen

In dit liveblog lees je alles over de Gelderse sport. Edward Sturing ziet volop mogelijkheden met het huidige Vitesse. En De Graafschap gaat op een kletsnat en slecht bespeelbaar veld het jaar afsluiten tegen Jong PSV.
Laatst bijgewerkt: 23 december 2023, 23:55 uur
zaterdag 23 december 2023
23:55

Jan Groenendijk weer Nederlands damkampioen

De Wageningse Jan Groenendijk heeft de Nederlandse titel dammen geprolongeerd. Net als in 2020 en 2022 rekende hij in een barrage af met Arnhemmer Alexander Baljakin.
Groenendijk achterhaalde Baljakin door in de laatste reguliere ronde te winnen van Luuk Terweijden. Baljakin en Wouter Sipma speelden remise, waarmee Baljakin en Groenendijk in 13 ronden 19 punten behaalden.
Er volgde een barrage. Daarin eindigden de twee rapidpartijen in remise. Na vijf blitzpartijen (5 minuten speeltijd, plus 3 seconden per zet) viel de beslissing, toen Baljakin door zijn klok ging. Jitse Slump werd derde. Hij versloeg, ook in een barrage, Martin van IJzendoorn.
Jan Groenendijk.
Jan Groenendijk. © RTV Drenthe / René Posthuma
23:50

De Graafschap kan naar top drie

De Graafschap kan de top drie binnendringen als het vanavond wint van Jong PSV. Nu staat ADO Den Haag op de derde plaats. Zij spelen pas op zaterdag uit bij Jong AZ. Het verschil tussen de Doetinchemmers en de Hagenezen is één punt. Het veld op De Vijverberg is overigens niet in beste staat. Dat komt vooral door de hevige regenval. Vooralsnog gaat het duel door.
Onlangs werd een duel van De Graafschap nog afgelast vanwege hevige regenval
Onlangs werd een duel van De Graafschap nog afgelast vanwege hevige regenval © Omroep Gelderland
23:30

Visser ziet droom uitkomen

Andy Visser uit Dieren maakte zijn debuut voor Vitesse
Andy Visser uit Dieren maakte zijn debuut voor Vitesse © Omroep Gelderland
Andy Visser viel vlak voor tijd in. De tiener uit Dieren kreeg ook nog een grote kans. "Ik kopte op doel na een goede voorzet van Manhoef, maar het mocht helaas net niet zo zijn. Dit is voor mij onbeschrijfelijk. Als klein jochie stond ik hier handtekeningen te vragen. En keek ik naar de grote jongens met mijn opa en vader op de tribune. Nu loop ik zelf door de hoofdingang. Dat is een droom en smaakt naar meer."
23:00

Sturing hakt vrijdag knoop door

Sturing coacht zijn ploeg naar de winst tegen Heerenveen
Sturing coacht zijn ploeg naar de winst tegen Heerenveen © Orange Pictures
Edward Sturing lijkt ondanks zijn twijfels wel door te willen als trainer van Vitesse. Vrijdag zit hij met de directie om tafel over de tweede helft van het seizoen. Hij wilde nog niets zeggen over zijn waarschijnlijk al genomen besluit.
"Het is breekbaar, kwetsbaar en wisselvallig. Maar er zit ook muziek in waar je als trainer mee verder kan. En resultaat mee kunt boeken. Als je ziet hoe je een ploeg als Heerenveen weerstand biedt, dan liggen er mogelijkheden."
Ook Sturing tankte energie. "Waar wij als Vitesse mee te maken hebben, mensen bij de club, staf, spelers. Dat is heel intensief. Als je dan wint, krijg je daar heel veel energie van. Ik ook. Waarom ik eventueel niet door zou gaan? Daar heb ik mijn redenen voor. Maar ik ga eerst met de club praten."
16:45

Nieuw gesprek bij KNVB met Vitesse delegatie

De KNVB heeft gezegd dat er voor 31 december duidelijkheid komt over het overnamedossier rond Vitesse. Een uitspraak over het verleden van de club komt enkele weken later. Die uitspraak bepaalt of de aandelen overgedragen mogen worden van de Russen naar de Amerikaanse Common Group.
De bond is daarmee de belofte nagekomen om snel met Vitesse in gesprek te gaan. Dat is vanochtend gebeurd in Zeist. Bij het onderhoud was onder meer directeur Peter Rovers aanwezig, maar ook een afvaardiging van supporters.
Vitesse uitte in Zeist frustraties over de trage besluitvorming rond de beoogde overname en lopende onderzoeken. De KNVB benadrukte dat zij op geen enkele wijze een oordeel van de onafhankelijke licentiecommissie kan afdwingen.
16:10

De Graafschap wil fraai afsluiten

Speler Simon Colyn van De Graafschap
Speler Simon Colyn van De Graafschap © Omroep Gelderland
De Graafschap sluit het kalenderjaar vrijdag af met een thuiswedstrijd tegen Jong PSV. In de regen en harde wind werd donderdag de laatste training afgewerkt bij vv Doetinchem, omdat het veld even verderop vol lag met zand. "Dat kleeft dan aan de bal en is niet prettig", vertelde trainer Jan Vreman.
Eerder dit seizoen won De Graafschap in Eindhoven met moeite van de talenten van PSV. Dinsdag werden de Achterhoekers uitgeschakeld in de beker bij Quick Boys. "Voor het gevoel willen we met een overwinning en het liefst ook goed voetbal afsluiten. Dat zou helpen", aldus Vreman.