Sport

'Topactie' van Vitesse-aanhang bij de KNVB, zegt supportersclub

Het zijn woelige tijden voor Vitesse.
Het zijn woelige tijden voor Vitesse. © Omroep Gelderland
ZEIST - De protestactie van aanhangers van Vitesse krijgt de goedkeuring van het bestuur van de supportersvereniging. Maandagavond brachten ongeveer honderd ongeruste fans een bezoek aan de bondsvergadering van de KNVB in Zeist. Ze zijn het lange wachten op een Amerikaanse overname spuugzat. "Het is netjes verlopen", zegt de voorzitter.
Vitesse wacht al zestien maanden op groen licht van de KNVB in een ingewikkeld overnameproces waarbij een onafhankelijke licentiecommissie onderzoek doet. Dat gebeurt onder meer naar de complexe geldstromen die plaatshadden onder de Russen bij Vitesse.
Zij hadden twaalf jaar de macht bij de Arnhemse club. Maar ook de zuiverheid van de investeringsmaatschappij Common Group met aan het hoofd de Amerikaanse zakenman Coley Parry ligt onder het vergrootglas. De bond wil bijvoorbeeld weten waar het geld vandaan komt.

Groot spandoek

De supporters zijn het inmiddels al heel lang zat. Maandagavond kwam het tot een concreet protest in Zeist. Zo'n vijftig fans betraden een zaal van het KNVB-complex waar op dat moment de bondsvergadering plaatsvond. De groep toonde een spandoek met de tekst: '15 maanden! De KNVB maakt ons kapot'.
In een ruimte naast de vergaderzaal hebben bondsvoorzitter Just Spee en rvc-lid Clarence Seedorf de zorgen en ergernissen van de supporters aangehoord. De voormalig Oranje vedette hield de aanhangers van Vitesse rustig en ging met ze in gesprek.

'Last-minute actie'

De supportersvereniging reageert nu voor het eerst op de protestactie. "Wij vonden dit een topactie", zegt Susanne Wichart als voorzitter. "Het is goed en vreedzaam verlopen. Ik vind het logisch dat ze een keer verhaal komen halen bij de mensen van de bond. Wij wisten ook nergens van. Het was echt een last-minute actie."

Vertrek technisch directeur

Het is al meer dan een jaar onrustig op alle fronten bij Vitesse, zowel bestuurlijk, financieel als organisatorisch. De onrust heeft ook geleid tot een enorm sportief verval. Vitesse staat op dit moment laatste in de eredivisie.
Zondag werd met 5-0 verloren van Almere City, een nieuw historisch dieptepunt. In Flevoland stond een apathisch elftal op het gras. Trainer Phillip Cocu stapte eerder dit seizoen op en ook interim-coach Edward Sturing krijgt nu het dolende elftal niet aan de praat.
Technisch directeur Benjamin Schmedes heeft met het aantrekken van nieuwe spelers afgelopen zomer ook niet kunnen overtuigen. De Duitser heeft nu besloten om na het lopende seizoen te vertrekken al heeft de clubleiding hem daarbij ook geen strobreed in de weg gelegd.
Schmedes is sinds februari 2022 technisch directeur bij Vitesse. Hij stelde Phillip Cocu aan als opvolger van de Duitse trainer Thomas Letsch.