Sport

Is John van den Brom de redder in nood bij het zwalkende Vitesse?

John van den Brom als coach van Lech Poznan.
John van den Brom als coach van Lech Poznan. © Orange pictures
ARNHEM - Vitesse verkeert in zijn grootste crisis ooit. Aan alle kanten zit de Arnhemse club muurvast. Het sprankje hoop na de overwinning van vorige week bleek ijdele hoop. De oorwassing zondag in Almere drukt Vitesse weer dieper in het moeras. Zelfs clubicoon Edward Sturing is murw geslagen en lijkt niet verder te willen. Een ander clubicoon, de net ontslagen John van den Brom, zou misschien wel in willen stappen.
Het is al zo lang kommer en kwel bij de club in de Gelderse hoofdstad. De deceptie in Flevoland tegen promovendus Almere City (5-0) was een historisch dieptepunt. Vitesse zakte terug naar de laatste plaats. De situatie op sportief gebied is ontluisterend, dramatisch en alarmerend tegelijk.
En dan dreigt binnenkort ook de beoogde Amerikaanse overname nog te mislukken. In de wandelgangen zijn de geluiden allesbehalve positief. En die houden aan. Al bijna anderhalf jaar wacht Vitesse nu op goedkeuring van de KNVB waarbij Coley Parry de aandelen zou moeten overnemen van de Russen.
De onzekerheden over de Amerikaan en zijn investeringsgroep hebben zich echter de afgelopen maanden bij de licentiecommissie alleen maar opgestapeld. De complexiteit voor de vrijwilligers van de commissie, bestaande uit vooral advocaten en juristen, is gigantisch.

Geheimhoudingsplicht

Ook naar het tijdperk waarin de Russen de dienst uitmaakten in Arnhem is inmiddels uitgebreid research gedaan. In twee verschillende onderzoeken. Het ingeschakelde bureau heeft zijn bevindingen inmiddels neergelegd bij Vitesse die een geheimhoudingsplicht heeft over de uitkomsten.

Reddingsplan

Achter de schermen werken mensen met een geel-zwart hart, die in staat zijn om de club financieel te helpen, aan een reddingsplan mocht de voetbalbond een veto uitspreken. Vanuit Vitesse vervult RvC-lid Peter van Bussel daarin een voortrekkersrol.
Als het aan de ondernemers ligt moet Vitesse binnen drie jaar dan weer op eigen benen staan. Het gevolg van die koers zou wel een enorme bezuinigingsoperatie betekenen.

Grootheidswaanzin

De unieke kans om de club vanaf de basis weer op te bouwen heeft Vitesse al gehad. Dat was toen de Russische eigenaar Valery Oyf vorig jaar bij het uitbreken van de oorlog in Oekraïne via de achterdeur verdween.
De weg lag vrij om voor het eerst sinds 2010 het heft weer in eigen hand te nemen. Maar in de toplaag van Vitesse was de uitdrukkelijke wens en visie juist om terug te keren in de competities voor Europees voetbal. Grootheidswaanzin won het in Arnhem van realiteitszin. Een jaar later staat het voortbestaan op het spel en dreigt één van de oudste profclubs van Nederland te degraderen.

Hoogst onzeker avontuur

Het is niet eenvoudig om in de regio Arnhem investeerders te vinden die geld in Vitesse willen stoppen. Er is een miljoeneninjectie nodig. Good-old Velpenaar Jan Snellenburg, hij redde de club met eigen geld van de ondergang, probeert sponsoren te vinden die hun nek willen uitsteken. Er zijn echter maar weinig bedrijven en ondernemers die hun vingers willen branden aan een hoogst onzeker avontuur in de hoofdstad van Gelderland.
De euro's van Parry in Vitesse zijn immers geen giften, maar leningen. Mensen rondom de club, en ook binnen de directie, spelen met de gedachte om de Amerikaan een minderheidsbelang van 25 procent te geven in Vitesse mocht de overname afketsen.

Vitesse dreigt miljoenen te moeten terugbetalen

Parry heeft naar verluidt al ruim tien miljoen euro in de club gepompt en zou zelfs bereid zijn nog ettelijke miljoenen meer te lenen omdat de liquiditeit in gevaar komt. Vitesse lijdt jaar op jaar grote verliezen. Het gevaar is dat de lening aan de zakenman moet worden terugbetaald als de KNVB geen goedkeuring geeft.
Ondertussen zakt de voetbaltak ook steeds dieper weg. De ooit zo geroemde Academie is bij lange na niet meer wat het geweest is en ook de scouting is minimaal staat op een laag pitje. Een trainingskamp in het zuiden van Europa was jarenlang vaste prik, maar de onzekerheden zijn zo groot binnen Vitesse dat daar maar vanaf werd gezien.

Beleid en communicatie

Interim-directeur Peter Rovers is bijna alleen maar bezig met het overnameproces met als gevolg dat voor het maken van nieuw gezond beleid geen tijd is. Er staat geen organisatie bij Vitesse.
De communicatie richting de ongeruste werknemers is minimaal. Het is al maanden enkel overleven op Papendal, het nationaal sportcentrum waar de kantoren en velden van Vitesse zijn gevestigd.
Alle problemen die spelen hebben een diepe impact gehad op de sportieve prestaties. Vitesse kampt met een onevenwichtige selectie. Kwaliteitsarm en mentaal gebroken na klap op klap. Vorig seizoen verliep al uiterst moeizaam.
Tegen Almere City (5-0 nederlaag) stond zondagmiddag een apathische ploeg op het veld. Zelfs clubicoon Sturing krijgt Vitesse niet aan de praat en leed alweer zijn derde (grote) nederlaag als interim in vier wedstrijden.

Twijfels bij Sturing

Vrijdag liet de Eerbeker al veel twijfel doorschemeren of hij nog wel heil ziet in een langere periode als kapitein van het zinkende vlaggenschip. Sturing is dag en nacht met de club bezig. De teloorgang vreet enorm aan hem.
Hij geldt als een cultuurbewaker die Vitesse op zijn beurt niet wil beschadigen. De kans is groot dat Sturing binnenkort zelf aangeeft niet verder te willen en daarmee zal terugkeren naar zijn oude functie van hoofd-opleidingen.
Maar wie dan? Welke trainer durft het aan om in dit Vitesse te stappen? In een club waar alleen maar onzekerheid heerst en pessimisme over de toekomst? Zaterdag kwam ineens het nieuws naar buiten dat John van den Brom is ontslagen bij het Poolse Lech Poznan.

John van den Brom

Van den Brom was al eerder trainer van Vitesse en geldt net als Sturing als een boegbeeld en icoon van de club. De voormalig middenvelder zal er niet om malen dat hij de Kerstdagen en jaarwisseling nu weer in zijn geliefde Amersfoort kan doorbrengen. Maar hij zal ook weer snel aan het werk willen.

Een verbinder

Vitesse is zijn club. Van den Brom geldt als een verbinder die bij veel van zijn clubs succes had. Als speler stond hij al bekend als een leider met soepele communicatieve vaardigheden. Bij Vitesse haalde hij als trainer in 2012 in zijn eerste seizoen direct Europees voetbal.
Als Sturing er geen zin meer in heeft, zou Van den Brom misschien wel het beste alternatief zijn. Al meerdere malen bleek hij als coach in staat om van niets in korte tijd iets te maken. Bovendien zal Van den Brom het risico waarschijnlijk willen nemen en is de voormalig trainer van onder meer Anderlecht en AZ niet bang zijn voor zijn reputatie. Hij zal bovendien extra krediet meenemen bij een eventuele terugkeer.