liveblog | 17 december 2023

Van Veen ligt al uit WK Darts • Nieuwenhuis derde bij wereldbeker

In dit liveblog lees je alles over de Gelderse sport De 17-jarige Rose Marie Nijkamp pakte de dubbeltitel op het NK tennis en de handbalvrouwen, met Dione Housheer uit Ulft, worden vijfde op het WK.
Laatst bijgewerkt: 17 december 2023, 17:25 uur
17:25

Gian van Veen ligt uit WK

Darter Gian van Veen is er niet in geslaagd om de tweede ronde van het WK darts in Londen te bereiken. De 21-jarige debutant uit Poederoijen verloor in het Alexandra Palace na een 2-0-voorsprong van Man Lok Leung uit Hongkong: 2-3.
Van Veen, die in oktober nog de halve finale van het EK bereikte, kende een stroeve start. Mede dankzij een 180 van Leung werd hij meteen gebroken in de eerste leg. De Nederlander sloeg meteen terug met een break, maar leverde vervolgens opnieuw zijn eigen leg in (2-1). In de laatste twee legs draaide hij de set om door twee keer dubbel-16 uit te gooien, 2-3.
Leung snelde in de tweede set naar een 2-0-voorsprong, voordat de zenuwen toesloegen bij de darter uit Hongkong. Van Veen profiteerde van twaalf gemiste setdarts van Leung en haalde de set binnen met een dubbel-16, 2-3. Van Veen verloor in de derde set opnieuw de eerste leg en dit keer wist hij zich niet meer te herpakken, waardoor Leung de set won met 3-1.
Van Veen begon met een break aan de vierde set, maar leverde ook meteen weer zijn eigen leg in. De Nederlandse nummer 45 van de wereld bleef matig scoren en verloor ook zijn tweede eigen leg en de set, 3-1. Leung bleef in de vijfde set een hoog niveau halen. Hij miste nog een paar matchdarts, maar op 2-1 gooide hij de beslissende pijl.
Gian van Veen feliciteert zijn tegenstander met de winst.
Gian van Veen feliciteert zijn tegenstander met de winst. © ANP
16:20

Jermaine Wattimena wint eerste ronde WK

Darter Jermaine Wattimena uit Westervoort won in de eerste ronde van het WK van Fallon Sherrock. Samen met darter Niels Zonneveld, plaatst hij zich voor de tweede ronde van het WK in het Alexandra Palace in Londen.
Wattimena had zondagavond het volledige Alexandra Palace tegen zich en kwam in eerste instantie op een 1-0 achterstand in sets, maar de Nederlander richtte zich op en won uiteindelijk drie sets op rij. Vrijdag, tijdens de tweede ronde, treft Wattimena de Duitser Martin Schindler.
16:17

Joris Nieuwenhuis 3e bij wereldbeker veldrijden

De Zelhelmse veldrijder Joris Nieuwenhuis is op de derde plaats geëindigd bij de wereldbeker veldrijden in Namen. De Engelsman Tom Pidcock werd eerste en de Nederlander Pim Ronhaar werd tweede.
Afgelopen november maakte Nieuwenhuis nog bekend dat zijn contract bij de Belgische wielerploeg Baloise-Trek Lions werd verlengd. De Zelhemmer blijft nog zeker twee jaar verbonden aan het team.
13:00

Gunstige uitgangspositie handbalvrouwen

Oranje is het WK handbal als vijfde geëindigd. In het Deense Herning kreeg Duitsland met 30-26 klop. Dione Housheer maakte veel minuten en was vooral voor rust goed op dreef. Estavana Polman uit Arnhem was al naar huis gegaan vanwege een kuitblessure.
Dione Housheer legt aan voor een schot tegen Duitsland
Dione Housheer legt aan voor een schot tegen Duitsland © Orange Pictures
Nederland heeft acht van de negen wedstrijden gewonnen op het WK. Alleen in de kwartfinales was Noorwegen een maatje te groot. Nederland is door de vijfde plek gunstig geplaatst voor het Olympisch Kwalificatie Toernooi in april. De eerste twee landen in een poule van vier gaan in de zomer naar Parijs.
11:25

Camara Nederlands kampioen boksen

Elaige Camara van BoksFabriek Nijmegen is gisteren in Apeldoorn kampioen van Nederland geworden op het hoogste niveau in de klasse tot 92 kilogram. Hij moest eigenlijk afgelopen in Rotterdam boksen voor de titel maar, door omstandigheden kon deze wedstrijd niet doorgaan. Daarom is er besloten om deze finale alsnog te boksen op het Boksgala in Apeldoorn. Camara is na een afwezigheid van zes jaar weer terug op het hoogste niveau van Nederland.
Elaige Camara tussen zijn trainers
Elaige Camara tussen zijn trainers © Boksfabriek Nijmegen
Zes jaar geleden werd hij ook kampioen van Nederland in de hoogste klasse en toen in het superzwaar, dit is de klasse boven 92 kilogram. En deze finale toen ook samen met zijn coach Willy van Haaren.
Ook de Nederlands kampioen van Nederland bij de dames Nouhayla Largate versloeg Renske Goos in een wedstrijd die op het laatst was ingepland. De 21-jarige Nijmeegse is nog steeds ongeslagen.
11:20

Lech Poznan ontslaat Van den Brom

John van den Brom is niet langer de hoofdtrainer van Lech Poznan. Dat meldt de Poolse club op de website. De oud-trainer en -speler van Vitesse (57) was anderhalf jaar werkzaam in Poznan.
De club voert de tegenvallende resultaten aan als reden voor het ontslag. Lech Poznan staat derde na negentien duels met een achterstand van 8 punten op koploper Slask Wroclaw. Zaterdag eindigde de uitwedstrijd tegen Radomiak Radom in een 2-2-gelijkspel.
Van den Brom werd in de zomer van 2022 aangesteld als coach van Lech Poznan, kort nadat de ploeg de landstitel had veroverd. "We hebben de situatie uitgebreid geanalyseerd en zijn tot de conclusie gekomen dat dit op dit moment de beste oplossing is", zegt technisch directeur Tomasz Rzasa, met een verleden als speler bij Feyenoord, op de website. "We willen in het voorjaar strijden om prijzen."
Van den Brom bereikte vorig seizoen met de club de kwartfinales van de Conference League en eindigde als derde in de competitie.
John van den Brom is tijdens de voorbereiding als coach van Lech Poznan even terug in Nederland
John van den Brom is tijdens de voorbereiding als coach van Lech Poznan even terug in Nederland © Orange Pictures