Sport

Sturing zelfverzekerd: 'Genoeg kwaliteit voor boven degradatiestreep'

Edward Sturing: "Plezier betekente ontwikkeling"
Edward Sturing: "Plezier betekente ontwikkeling" © Orange Pictures
ARNHEM - Vitesse heeft weer sportieve hoop. De driepunter tegen Heracles Almelo heeft staf en spelers veel energie gegeven, zegt Edward Sturing twee dagen voor weer een cruciale wedstrijd tegen Almere City. "Je kunt uren praten en nog zo goed trainen, maar één keer winnen helpt veel meer."
Er is zichtbaar veel lol op de training op Papendal. Spelers en stafleden laten zich horen. Met geintjes. Ze corrigeren elkaar. Tegelijkertijd is er beleving en scherpte. Sturing kijkt op een afstandje toe. Soms zit hij er even bovenop.
De cruciale zege tegen de Tukkers vorige week in eigen stadion heeft gewerkt als doping. "We maken stappen in instelling, in plezier en in energie. "De volgende stap is dat je vanuit die dingen beter gaat voetballen. Ik wil dus voetballers zien die lachen in het veld", aldus Sturing.
De Eerbeker legt uit dat het een essentiële wisselwerking is. "Plezier betekent ontwikkeling. En ontwikkeling betekent plezier. Die twee dingen gaan samen en zijn ontzettend belangrijk."

Concurrenten

Vitesse heeft afstand genomen van de laatste plaats en wil zondag nu ook promovendus Almere City verslaan. "Dan heb je aansluiting bij de onderkant van de middengroep. Dit zijn wedstrijden waarin het er echt om gaat. Ploegen als RKC Waalwijk en Volendam zijn je concurrenten. Maar dat geldt omgekeerd ook voor hen."
Sturing is overtuigd dat hij de komende weken ook meer kwaliteit gaat zien. "Wij doen niet onder voor de ploegen die het net als wij moeilijk hebben. Ja, dit Vitesse is in staat om ook de nacompetitie te ontlopen. Die kwaliteit zit gewoon in de groep. Dat zie ik."
Na twee pijnlijke decepties in de Arena (5-1 nederlaag) en bij Fortuna (3-1) konden de supporters eindelijk weer eens juichen. De ontlading was minstens zo groot bij de spelers en ook bij Sturing. Hij erkent die overwinning als trainer nodig te hebben. "Als je vijf wedstrijden speelt en nul punten hebt, word je niet vrolijk. Nu kun je doorbouwen. En van deze overwinning werd ik al heel blij."

'Komt die trainer weer met zijn verhaal'

"Ik stop er heel veel in en als je dan een overwinning boekt, geeft dat ook mij energie terug", erkent Sturing. "Je gaat dan ook makkelijker werken met een groep. Ze gaan geloven in de visie die ik heb. Als je maar blijft verliezen, gaat een speler ook denken, komt die trainer weer met zijn mooie verhaal. Dit helpt. Het zou fantastisch zijn als we voor de winterstop nog vaker winnen. Dan is dit al niet voor niets geweest."
De komende weken hoopt Sturing een beter voetballend Vitesse te zien. Het liefst wil hij hoger druk zetten op het veld en een tegenstander opjagen. Zelf domineren. "Je hoopt dat spelers de dingen gaan herkennen in de wedstrijden die je door de week getraind heb. Dat ze gaan snappen wat wij als staf in ons hoofd hebben. Het is de kunst dat ze dat gaan oppakken. Dat is de kick van een voetbaltrainer."
Vitesse houdt zo goed als vast aan de winnende ploeg van vorige week. Voor Melle Meulensteen is er wel weer een basisplaats. "Tielemans had tijdens Heracles al last van zijn hamstring, maar heeft de wedstrijd wel uitgespeeld. Vandaag stond hij voor het eerst weer op het veld."
"Ik heb ook fitte spelers, dan ga ik daar voor. Dat ik het kan laten staan, is een goed teken. Wat je zoekt is dat spelers knokken voor hun plek. Zo moeten het bij zo moeilijk maken, al zou ik ze het liefst allemaal opstellen."

Sturing twijfelt

De komende weken wordt ook duidelijk of club en trainer met elkaar doorgaan. Er is zeker twijfel bij Sturing, zo laat de Eerbeker doorschemeren. "Het kan ook zijn dat ik straks weer op het veld sta met de jeugd. Ik heb steeds gezegd, vijf wedstrijden tot de winterstop. Dan ga ik me pas afvragen wat wil ik. En het is natuurlijk ook aan de club hoe zij erin staan. Wil één van beide het anders, haken we af."