Sport

Van Veen en Wattimena doen gooi naar wereldbeker darts

Gian van Veen (21) uit Poederoijen.
Gian van Veen (21) uit Poederoijen. © ANP
LONDEN - Game on! Twee Gelderlanders nemen deel aan het wereldkampioenschap darts, dat vrijdag van start gaat in Londen. Gian van Veen uit Poederoijen mag zich als debutant mengen in de strijd, terwijl ook Jermaine Wattimena uit Westervoort zijn opwachting maakt.
De 21-jarige Gian van Veen kende een goed jaar. In januari verkreeg hij bij dartsbond PDC toegang tot het professionele circuit, waarop hij in augustus de finale van een Players Championship wist te halen. Ook won hij in 2023 zes toernooien op de Development Tour, een competitie voor spelers met een leeftijd tussen de 16 en 24 jaar.
Van Veen behaalde eveneens de finale van het World Youth Championship, het WK voor de jeugd. Daarnaast reikte hij tot de halve finale op het EK, waarbij hij onder meer Michael van Gerwen uitschakelde. Op de wereldranglijst, die gebaseerd is op het prijzengeld dat een speler in twee jaar tijd verdient, bekleedt hij nu al plek 45.

Binnen de dartwereld bestaan er meerdere bonden. Grote namen als Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen zijn aangesloten bij de PDC: de Professional Darts Corporation. De World Darts Federation (WDF) is de wereldbond, waaronder onder meer de Nederlandse Darts Bond valt. De WDF organiseert een eigen WK. Chris Landman uit Wapenveld haalde hierop deze maand nog de finale.

Van Veen, die zich voor het eerst plaatst voor het WK van de PDC, mag het in de eerste ronde opnemen tegen de uit Hongkong afkomstige Man Lok Leung. Die won dit jaar drie titels in de Aziatische PDC-competitie. Ook Leung neemt voor het eerst deel aan het WK. De twee debutanten kruisen de degens in het Londense Alexandra Palace, maandagavond rond 21.15 uur.

Wattimena treft 'Queen of the Palace'

Ook Jermaine Wattimena uit Westervoort neemt deel aan het wereldkampioenschap. Al negen keer eerder wist hij zich te kwalificeren en driemaal bereikte hij daarbij de laatste 32. Op de wereldranglijst neemt Wattimena plek 51 in en zijn beste run van dit dartseizoen beleefde hij tijdens het Players Championship 20, waarop hij de kwartfinale haalde.
Wattimena's tegenstander in de eerste ronde is Fallon Sherrock, de nummer 136 van de wereld. Zij werd dit jaar de eerste vrouw die een negendarter – de perfecte leg - gooide op een PDC-toernooi. In 2023 won Sherrock vijf toernooien op de zogeheten Women's Series.
Drie keer eerder plaatste de Engelse zich voor het wereldkampioenschap. In 2020 werd ze zelfs de eerste vrouw die een wedstrijd won op het PDC-WK. Toen versloeg ze Ted Evetts en voormalig Champions League-winnaar Mensur Suljović. De wedstrijd van Wattimena en de tot 'Queen of the Palace' gekroonde Sherrock is zondagavond rond 22.15 uur.
De wedstrijden zijn onder meer te volgen via Viaplay. Het openingsduel zal vrijdag rond 20.15 uur starten.