Sport

Levi Schoppema kent geen stress: 'Op het veld verdwijnt alles'

Levi Schoppema op het trainingscomplex van De Graafschap
Levi Schoppema op het trainingscomplex van De Graafschap © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Als één van de exponenten uit de opleiding van De Graafschap krijgt hij de komende weken zijn kansen. Nu de vaste linksachter Alexander Büttner een verrekking heeft in de binnenband van zijn knie, is Levi Schoppema de logische vervanger. Hij mag zich opmaken voor waarschijnlijk drie wedstrijden in een week.
De 19-jarige Doetinchemmer begon dit seizoen ook in de basis en mag nu dus ook het slot van de eerste competitiehelft binnen de lijnen meemaken. De Graafschap speelt tot de kerst nog drie wedstrijden. Vrijdag wacht in Brabant FC Den Bosch, dinsdag is Quick Boys de tegenstander in de beker en volgende week is de afsluiting van dit kalenderjaar thuis tegen Jong PSV.
Schoppema startte na een goede voorbereiding direct in de basis. "Omdat Büttner toen op het middenveld speelde", vertelt hij na de training op De Bezelhorst. "Ik heb toen mijn minuten kunnen maken, maar ik weet ook heel goed wie ik voor me heb. Toen Alex weer linksback ging spelen, keerde ik helaas terug naar de bank."

Van de aanval naar de verdediging

Als jonge tiener groeide hij op als linksbuiten bij DZC'68 en vanaf 2012 in de jeugd bij De Graafschap. Vorig jaar was hij van de partij tijdens het jaarlijkse Terborgtoernooi. "Ze zagen daar toen kansen in mij als verdediger en dat ging heel lekker. Voor mezelf zie ik daar ook meer toekomst."
Schoppema: "Als linksbuiten is het tegenwoordig veel acties maken en dan vaak naar binnen komen. Het is veel in de bal komen. Op linksback kan ik er veel meer overheen gaan, dat ligt me goed. Ja, ik zie mezelf als een moderne verdediger die over de hele flank meedoet."
In tegenstelling tot leeftijdsgenoten als Phillip Brittijn, Devin Haen en Basar Önal is Schoppema nog niet doorgebroken bij De Graafschap. "Ik heb de pech dat Büttner een grote speler is die veel heeft meegemaakt. Hij speelt. Maar van hem kan ik wel veel leren, bijvoorbeeld hoe ik positioneel moet staan. Het zijn vooral de details, maar hij is wel een voorbeeld."

Bravoure van Büttner

"Haha, Büttner is af en toe zeker iemand die kan opscheppen. Iemand met zo'n carrière mag dat ook. Hij heeft veel bravoure inderdaad. Dat is zijn karakter. Ik ben weer heel anders. Maar bij mij mag dat er nog wel wat meer uitkomen", vindt Schoppema.

Geen zenuwen

Van stress heeft hij echter geen last. Druk lijkt de nuchtere Achterhoeker niet te kennen. "Ik ben niet zenuwachtig. Natuurlijk is er wel wat gezonde wedstrijdspanning, maar het maakt me niet uit waar en tegen wie ik speel. In het veld verdwijnt alles. Mij maken ze niet gek."
De Graafschap zit in een dip. De ploeg van trainer Vreman scoort moeizaam en het veldspel laat al weken te wensen over. Op de ranglijst is de club uit Doetinchem weggezakt waar het de aansluiting met de top de afgelopen weken had kunnen maken. In plaats van aanhaken werd het afhaken voor de Superboeren.

'Genoeg die kunnen scoren'

"Het is voetballend minder de laatste tijd", constateert ook Schoppema. "We creëren ook niet zoveel kansen vind ik en daardoor maken we ook weinig doelpunten. Ik vind namelijk wel dat we genoeg spelers hebben die kunnen scoren. Maar het vertrouwen is er bij mij dat het goede spel weer terug gaat komen."
De Graafschap mist vrijdag in De Vliert in Den Bosch de neefjes Büttner, Rio Hillen, Jan Lammers, Mimoun Mahi (bijna fit) en de zieke Devin Haen. Joran Hardeman vervangt Lammers in de defensie. In de spits wordt David Flakus Bosilj verwacht. De Graafschap staat zevende. FC Den Bosch voorlaatste met slechts 12 punten.