liveblog | 15 december 2023

Bos wint wereldbekerwedstrijd • 17-jarige imponeert op NK

In dit liveblog lees je alles over de Gelderse sport. Vitesse gaat op bezoek bij concurrent Almere City en Rose Marie Nijkamp speelt ijzersterk op het NK tennis.
Laatst bijgewerkt: 15 december 2023, 18:30 uur
18:30

17-jarige Nijkamp ijzersterk op NK

Rose Marie Nijkamp uit Apeldoorn maakt veel indruk op het Nederlands kampioenschap tennis in Aalsmeer. Het 17-jarige talent rekende in de kwartfinales van het enkelspel af met de als vierde geplaatste Merel Hoedt. De eerste set verloor ze met 6-2, maar de tweede en derde set eindigden met 6-2 in het voordeel van Nijkamp. In de halve finales speelt ze tegen Annelin Bakker.
Rose met haar trofee van Wimbledon.
Rose met haar trofee van Wimbledon. © Omroep Gelderland
In het damesdubbel staat Nijkamp in de finale samen met Isis van den Broek. Daar komen ze uit tegen het duo Bakker/Lian Tran.
Rose Marie Nijkamp maakte vorig jaar furore door als 16-jarige het dubbeltoernooi van Wimbledon te winnen bij de jeugd. Ze tenniste toen voor het eerst op gras.
18:00

Eerste zege voor Kimberley Bos

Skeletonster Kimberley Bos uit Ede heeft vrijdag de wereldbekerwedstrijd in Innsbruck gewonnen. De Nederlandse was met overmacht de snelste in het Oostenrijkse ijskanaal.v De dertigjarige Bos was zowel in de eerste omloop als in de tweede omloop de snelste vrouw. Met een gecombineerde tijd van 1.47,91 bleef ze de Italiaanse nummer twee Valentina Margaglio zeventien honderdsten voor.
Kimberley Bos met haar speciale helm
Kimberley Bos met haar speciale helm © Omroep Gelderland
Na de 53,93 seconden in de eerste omloop beloofde het voor Bos een spannende ontknoping te worden. Ze verdedigde een voorsprong van slechts één honderdste van een seconde op de Canadese Mirela Rahneva. Rahneva maakte echter een fout in haar tweede omloop.
Bos bleef wel foutloos en pakte zodoende in de derde wereldbekerwedstrijd van het seizoen haar eerste gouden medaille. In de eerste twee wedstrijden werd ze achtste (in het Chinese Yanqing) en derde (La Plagne). Ze is nu ook leider in het wereldbekerklassement. Eerder won ze vier wereldbekers, waarvan één in Innsbruck.
16:00

Housheer goed op dreef op WK

De Nederlandse handbalsters kunnen nog als vijfde eindigen op het WK na een 28-25 overwinning op Montenegro. Dione Housheer uit Ulft scoorde zeven keer. Zondagochtend treft Oranje Duitsland in de strijd om de vijfde en zesde plaats. Voor de hoofdprijzen doet Nederland niet meer mee, nadat dinsdag Noorwegen te sterk was in de kwartfinales.
Dione Housheer in actie tegen Noorwegen
Dione Housheer in actie tegen Noorwegen © Orange Pictures
13:44

Polman naar huis

Handbalster Estavana Polman komt tijdens het WK niet meer in actie. De 31-jarige Arnhemse heeft last van een lichte kuitblessure, geeft de handbalbond vrijdag te kennen. Het toernooi gaat voor Nederland vrijdagavond verder tegen Montenegro, daarna volgt eventueel nog een laatste wedstrijd.
Polman laat die wedstrijden schieten en is teruggekeerd naar Nederland. Bondscoach Per Johansson heeft besloten geen vervangster voor haar op te roepen. Dione Housheer uit Ulft maakt nog wel gewoon deel uit van de selectie.
Estavana Polman op het WK.
Estavana Polman op het WK. © ANP
13:03

Twee Gelderlanders in actie op WK darts

Jermaine Wattimena uit Westervoort en Gian van Veen uit Poederoijen maken zich op voor het WK darts dat vrijdag begint in Londen. Wattimena neemt het zondagavond vanaf ongeveer 22.15 uur op tegen de Britse Fallon Sherrock. Van Veen komt maandagavond in actie tegen Man Lok Leung uit Hong Kong.
13:00

Meulensteen terug in elftal Vitesse

Melle Meulensteen staat zondag uit tegen Almere City weer in de basis bij VItesse. Mathijs Tielemans, die een aantal dagen licht geblesseerd was, begint vanaf de bank. Het is de enige wijziging die Edward Sturing doorvoert na de 2-0 thuiszege van vorige week.
Almere City strijdt net als Vitesse tegen degradatie en heeft slechts twee puntjes meer. In Flevoland geldt het duel daarom als een extra belangrijk duel waarin Vitesse opnieuw goede zaken kan doen.
Wint Vitesse met Sturing aan het roer zondag opnieuw?
Wint Vitesse met Sturing aan het roer zondag opnieuw? © Orange Pictures
Opstelling: Room, Van Zwam, Isimat-Mirin, Hendriks, Cornelisse; Meulensteen, Kozlowski, Domgjoni; De Regt, Van Ginkel en Manhoef