Sport

De zeven WK's van Estavana Polman: 'Toen was ik nog wild en speels'

Estavana Polman is één van de ervaren spelers van Oranje: "We verdienen meer"
Estavana Polman is één van de ervaren spelers van Oranje: "We verdienen meer" © Orange Pictures
ARNHEM - Ze imponeren op het WK met swingend handbal, de vrouwen van Oranje. Dinsdagavond is het alles of niets tegen het schier onverslaanbare Noorwegen. Estavana Polman kan niet wachten, vertelt ze een etmaal voor de titanenstrijd in Trondheim. De Arnhemse kijkt terug op haar zes eerdere WK's en natuurlijk het huidige toernooi. "Wij zijn nergens bang voor", zegt ze over de kraker in de kwartfinales.
Nooit miste Polman (31), ondanks een aantal slepende knieblessures, een wereldkampioenschap handbal dat om de twee jaar wordt gespeeld. Exclusief voor Omroep Gelderland vertelt ze haar herinneringen aan al die grote evenementen over de hele wereld.
En natuurlijk werpt de spontane Gelderse een blik op de confrontatie op dit WK tegen de Noorse vrouwen, die als titelhouder en gastland favoriet zijn. "Het is helemaal uitverkocht. De druk ligt bij hen. Ik vind dit soort wedstrijden echt te gek. Het liefst had ik over een uurtje al gespeeld, zo goed voel ik me en zoveel vertrouwen is er in het team."

2011 Brazilië, Nederland eindigt als vijftiende

"Mijn allereerste. Ik was 19 en mocht mee om ervaring op te doen. Ik zou alleen maar op de linkerhoek spelen. Ik kon niets verwachten en alles was meegenomen. Maar het was een droom die uitkwam. Een WK tussen de grote volwassen meiden."
"Het werd een chaotisch toernooi, dat herinner ik me nog het best. Oh gaat dit zo, heb ik een paar keer gedacht. Daar zijn toen best wel dingen gebeurd. Zo hoort het niet. Ik keek zeker mijn ogen uit. Tegelijkertijd was ik nog wild en speels. Ik voelde me heel vrij, maar ik wist al wel goed wat ik wilde. Als ze me iets vroegen, zei ik ook wat. Ik ben nooit op mijn mondje gevallen."

2013 Servië, Nederland wordt zevende

"Was dat het toernooi waarin ik uit de wedstrijd werd geslagen door die Lazovic van Montenegro? Dat was echt niet normaal, enorm heftig met die injectie in mijn ribben. Was dat het EK een jaar later? Joh, ik weet van dat WK heel weinig. Heb ik in de pers geroepen dat ik vond dat ik te weinig speelde? Ook dat weet ik niet meer. Help me eens. Die herinneringen zijn blijkbaar echt weg."

2015 Denemarken, Nederland verliest de finale

"Ik zie ons direct komen oplopen met het team voor de finale in Herning, de hal waar we nu ook weer hopen te staan komend weekend. Ik vind ook dat we dat verdienen trouwens. Maar wow, wat een WK was dit. Het was de eerste keer dat we een medaille pakten. Hier begon het. Ik speelde een heel goed toernooi. Nee, we hadden geen stress en niks te verliezen. In de finale tegen Noorwegen kregen we op onze kloten, maar we liepen de polonaise toen we het zilver gingen ophalen. We waren blijer dan de Noren die goud wonnen."

2017 Duitsland, Nederland finisht als derde

"Best een gek toernooi dat wat op en neer ging. Maar ook daar speelden we goed en wonnen we de strijd om het brons van Zweden. Het gevoel is dan anders, omdat je toch een medaille pakt en meeneemt naar huis. We verloren toen in de halve finale van Noorwegen. Nee, ik heb nooit in de Duitse competitie gespeeld. Die fysieke stijl trok mij minder. Het Deense handbal paste beter bij me."

2019 Japan, Nederland wint goud

"Te gek! Alles viel op zijn plek. Terwijl we toch ook drie wedstrijden verloren. Raar hè? Het beste toernooi ooit, ook voor mij. Ik werd uitgeroepen tot beste speelster van dat WK. Dat je het dan kan laten zien in grote wedstrijden tegen Rusland en Spanje in de finale maakt me trots. We wonnen in Japan ook voor het eerst van Noorwegen!"
Polman haalt uit voor weer een goal voor Oranje
Polman haalt uit voor weer een goal voor Oranje © Orange Pictures
"Ik ben dan ook op mijn lekkerst, als het er echt om gaat. Tegen Rusland in de halve finale moesten we opstaan, het was gaan, gaan en gaan. We begonnen niet zo sterk, maar konden het alsnog omdraaien. Zou het dan toch een keertje lukken, dachten we? Wat ik daar voelde, voel ik nu opnieuw. En dat succes wil ik weer. We wisten waar we voor stonden. Er was geen twijfel."

2021 Spanje, Nederland wordt negende

"Het klopt wel, achteraf had ik niet mee moeten gaan. Ik zat nog niet op 20 procent met die knie. Maar hé! Ik wil het team altijd helpen en wil gewoon graag voor mijn land spelen. Ik voel dat ook als een plicht. Ik heb drie moeilijke jaren gehad en dit WK hoorde daar ook bij. We legden elkaar als team veel druk op en als het dan niet goed gaat, val je uit elkaar. Dat gebeurde. Er waren veel verschillende rollen met nieuwe speelsters die erbij kwamen. We hadden nog tijd nodig."

2023 Scandinavië, kwartfinales

"Er is nu meer openheid. We spreken alles naar elkaar uit. Het team is echt door een heel proces gegaan met lang niet altijd leuke gesprekken. Maar het was nodig. We zijn er sterker door geworden. Nu is dat goede gevoel terug. En we spelen tot nu toe een fantastisch toernooi hier. We geloven weer in elkaar. Ik had het op Papendal al voorspeld en hoop niet dat het na morgen ophoudt. We verdienen meer. En natuurlijk wordt het heel lastig, maar we barsten van het vertrouwen. Ik zei het net nog tegen de Noorse pers: We gaan jullie feestje laten crashen."