Sport

Boek over culttrainer Kistemaker: 'Legende voor De Graafschap'

Bloemen op het Spinnekopplein bij de schildering van Simon Kistemaker
Bloemen op het Spinnekopplein bij de schildering van Simon Kistemaker © Foto De Graafschap
DOETINCHEM - "Gewoon je kloten eraf werken", dat was het motto van Simon Kistemaker. De legendarische trainer van De Graafschap overleed ruim twee jaar geleden, maar wordt nooit vergeten in de Achterhoek en ver daarbuiten. Zijn levensverhaal is vastgelegd in een boek dat vandaag wordt gepresenteerd.
Youri van den Busken schreef in 2016 al het boek De Kist, culttrainer en Superboer. Nu is er een nieuwe versie van het boek, waarin de laatste jaren van zijn leven ook zijn vastgelegd. "Ik vond dat het verhaal niet compleet was", vertelt de schrijver. "Eerst is zijn vrouw Thea overleden en daarna Simon zelf. Dat heeft heel veel teweeggebracht en er zijn hele mooie dingen gezegd. Het leek mij zinvol om dat te verwerken in een geactualiseerde versie."

Kutspeler

Bij de presentatie in 2016 was Erik ten Hag ook aanwezig. Toen was hij nog trainer van FC Utrecht. Ten Hag vroeg Kistemaker om zijn boek te signeren en dat deed hij. "Maar trainer, nou doet u het weer verkeerd. Mijn naam is Erik met een K, niet met een C." Kistemaker reageerde typerend: "Oh ja, natuurlijk. Hoe kon ik dat vergeten. Met de K van kutspeler."

Vriendschap met Ten Hag

Ten Hag, later werkzaam bij Ajax en nu bij Manchester United, is prominent aanwezig in het boek. "Hij heeft letterlijk tot zijn dood contact gehouden met Simon", vertelt Van den Busken. "Erik heeft hele mooie verhalen verteld en kijkt met hele warme gevoelens terug op de samenwerking en de mentorrol die hij toen had. Er is vriendschap ontstaan. Een paar dagen voor zijn dood is Erik nog bij hem geweest en hebben ze ook over hele andere dingen dan voetbal gepraat."
Het boek wordt deze zondag gepresenteerd op De Vijverberg. "Het is uniek hoe deze man was. Zo vind je ze tegenwoordig niet meer. Ik ben blij dat we dat hebben kunnen doen voor alle Achterhoekers."

Ongeslagen kampioen

De huidige trainer van De Graafschap, Jan Vreman, maakte Kistemaker ook mee als trainer. "Eind jaren tachtig kwam hij bij de club en is er een bepaalde kentering ontstaan, zeker in de manier van spelen. We hadden een ontzettend geweldig jaar door ongeslagen kampioen te worden. Er gebeurde altijd wat en hij stond ook ergens voor. Ik heb er van genoten, absoluut."
Kistemaker kwam uit het westen van het land, maar paste zich moeiteloos aan in de Achterhoek. "Unieke mensen die ook nog resultaten boeken, dat klikt altijd. Of hij zich nou heeft aangepast of dat hij is geaccepteerd, dat is lastig om te zeggen. Maar hij is altijd ontzettend geliefd hier."

Echte clubman

De supporters koesteren ook warme herinneringen. "D'ran, zo liet hij De Graafschap voetballen. Hij zorgde ervoor dat de jongelui conditioneel enorm goed waren. En hij juinde de boel aan de zijkant flink op. Een echte clubman, die De Graafschap naar een hoger plateau heeft gebracht. Zonder meer een legende."
Kijk naar een reportage:
Boek over cult-trainer Simon Kistemaker