liveblog | 12 december 2023

Handbalsters uitgeschakeld op WK • Huisman weer bij Vitesse

In dit liveblog lees je alles over de Gelderse sport. De Nederlandse handbalsters liggen eruit op het WK. En Daan Huisman is teruggekeerd bij Vitesse.
Laatst bijgewerkt: 12 december 2023, 16:00 uur
16:00

Nederland verliest van Noorwegen

Zoals zo vaak hebben de Nederlandse handbalsters verloren van Noorwegen. Op het WK in Scandinavië ging Oranje met 30-23 onderuit in de kwartfinales. Dione Housheer uit Ulft speelde nog wel een sterke wedstrijd, maar kon ook niet voorkomen dat Oranje een maatje te klein bleek voor de regerend wereldkampioen. Ook Estavana Polman uit Arnhem, in haar zevende WK, kon het tij in Trondheim niet keren.
12:30

Huisman terug bij Vitesse

Daan Huisman traint weer mee bij Vitesse. De 21-jarige middenvelder uit Huissen was verhuurd aan het Noorse Haugesund, maar de optie tot koop is niet gelicht. Omdat de competitie daar al voorbij is, keert Huisman terug in Arnhem.
Daan Huisman
Daan Huisman © Omroep Gelderland
Daan Huisman kwam tot tien wedstrijden voor Haugesund, waarin hij één keer scoorde. Bij Vitesse debuteerde hij in 2020 en stond hij af en toe in de basis, maar een echte vaste speler werd hij nooit. Wel viel hij op in de Conference League, onder meer met een doelpunt tegen Stade Rennes.
12:00

Femke Bol niet wereldatlete van het jaar

Femke Bol is niet verkozen tot wereldatlete van het jaar. De 23-jarige hordeloopster zag de prestigieuze titel gaan naar Faith Kipyegon, schrijft de NOS. De 29-jarige Keniaanse werd in 2023 wereldkampioene op de 1.500 meter en de 5.000 meter.
Bols prestaties waren in 2023 indrukwekkend. Ze veroverde dit jaar bij de WK in Boedapest de wereldtitel op de 400 meter horden met een race waarin ze de concurrentie verpulverde.
Daarnaast werd Bol wereldkampioen met de Nederlandse estafetteploeg op de 4x400 meter, na een indrukwekkende inhaalslag als slotloopster. Op de 400 meter horden en 4x400 meter greep Bol ook EK-goud. Ze verbrak dit jaar op de 400 meter indoor (zonder horden) ook nog het wereldrecord dat 41 jaar stond.
10:30

Carlens tot nieuwe jaar geblesseerd

Vitesse kan tot het einde van dit kalenderjaar geen beroep doen op Carlens Arcus. De Haïtiaanse verdediger valt uit met een enkelblessure die hij afgelopen week opliep.
Tegen Fortuna begon Carlens nog in de basis als rechtsback.
Carlens Arcus in actie tegen Fortuna.
Carlens Arcus in actie tegen Fortuna. © Orange Pictures
07:00

Winst voor NEC én Vitesse, dat was lang geleden

Dit weekend wonnen de aartsrivalen NEC en Vitesse allebei. Vitesse versloeg Heracles met 2-0 en NEC was in Zwolle met 3-1 te sterk voor PEC. Het was lang geleden dat beide ploegen op één speeldag wisten te winnen. Dit seizoen kwam het niet voor.
Vorig seizoen wonnen beide ploegen ook geen enkele keer op dezelfde speeldag. De laatste keer dat dit voorkwam, was op de laatste speeldag voor de winterstop van het seizoen 2021/22. Bijna twee jaar geleden dus: Vitesse won thuis met 1-0 van PEC Zwolle en NEC versloeg Tilburg Willem II uit met 1-0.
NEC won in Zwolle
NEC won in Zwolle © Broer van den Boom
06:10

Handbalsters op WK tegen Noorwegen

Noorwegen is morgenavond de volgende tegenstander van de Nederlandse handbalvrouwen op het WK. Estavana Polman uit Arnhem en Dione Housheer uit Ulft moeten dan flink aan de bak. Want de Noorse vrouwen waren meermaals een struikelblok op vorige toernooien. Alleen in 2019, toen Oranje wereldkampioen werd, kon Noorwegen worden verslagen met 30-28.
Estavana Polman in actie op het WK
Estavana Polman in actie op het WK © ANP
Nederland is tot dusverre heel overtuigend op het WK. Alle zes wedstrijden werden gewonnen. De laatste zege was gisteravond tegen Spanje. Het werd 29-21.