Sport

Sturing maalt en piekert zich suf over Vitesse: 'Je komt hier niet snel weg'

Edward Sturing: 'De druk zal alleen maar toenemen'
Edward Sturing: 'De druk zal alleen maar toenemen' © Orange Pictures
ARNHEM - Vitesse kreeg in de laatste vier duels liefst zestien doelpunten om de oren. En nu mist het zondag thuis tegen Heracles ook nog eens acht spelers. De wedstrijd is van enorm belang voor Vitesse dat steeds verder wegzakt in het degradatiemoeras. "We zullen tot het einde van dit seizoen in deze moeilijke situatie blijven", zegt trainer Edward Sturing.
Sturing is niet te benijden. Het clubicoon uit Eerbeek nam het over als interim-coach nadat Philip Cocu opstapte. Hij begon met een kansloze nederlaag bij Ajax en een week later volgde opnieuw een verliespartij bij Fortuna Sittard (1-3). "Daar zijn we vooral heel slecht begonnen en gebeurde er in één wedstrijd echt van alles. Na de rode kaart hebben ze wel gevochten", zegt Sturing.

'Ik zie goede, maar ook hele domme dingen'

"Ze willen absoluut graag zie ik op trainingen. Soms zie je ook goede dingen, maar soms ook hele slechte en domme dingen. We moeten reëel zijn. Het gaat er nu niet om wat mijn visie is. Daar kom ik eigenlijk helemaal niet aan toe. Maar je kijkt naar je spelers. Hoe kan ik daar op dit moment het beste mee voetballen. Het gaat alleen maar om de punten."
Million Manhoef, goed voor vier goals, beaamt dat. "Als we met het lelijkste voetbal en alleen maar lange ballen 1-0 winnen, zou dat perfect zijn. Natuurlijk heb ik nog wel vertrouwen. We zijn nog niet eens op de helft. Alleen het besef moet er wel zijn dat als we zo doorgaan we ook degraderen."
Die mentaal pittige degradatiestrijd is een megaklus voor Sturing en zijn assisttenten Hofs en Cornelisse. Bij Vitesse loopt een spelersgroep zonder zelfvertrouwen. Dat vraagt veel. Ook van Sturing. "Het is loodzwaar en het kost enorm veel energie", zegt hij in aanloop naar de thuiswedstrijd van zondag.

'Je blijft maar malen'

"Ik sta met Vitesse op en ik ga er ook mee naar bed. Als ik in slaap val, gebeurt dat met de club. Het is heel intensief. 24 uur per dag ben je ermee bezig. Je blijft malen. Wie heb ik wel en wie heb ik niet. Hoe ga ik het neerzetten? Wat ga ik trainen en wat wil ik zien in die training. Maar in alles zit ook weer de uitdaging. We hopen steeds kleine stapjes te maken."

'Het is nu of nooit'

Tegen Heracles moet het komende zondag eindelijk weer eens gebeuren voor het dolende Vitesse dat regelrecht op degradatie afstevent. "Het is nu of nooit", zegt Manhoef. "Maar dat geldt voor iedere wedstrijd vanaf nu. Het zijn alleen nog maar finales."
Heracles lijkt een tegenstander die in GelreDome te verslaan is. Maar om dat zo te stellen is volgens Manhoef een totaal verkeerde gedachte. "Zo mogen wij op dit moment helemaal niet denken. Je staat onderaan en dat is niet voor niets."

'Dit lijstje heb je altijd als je staat waar je nu staat'

Sturing mist ook nog eens acht spelers. "Erg lastig natuurlijk. Maar dat lijstje heb je altijd als je staat waar je nu staat. Bij PSV heb je zo'n lijstje niet. Dat zal ons ook blijven achtervolgen tot het einde. Dat weet ik gewoon."
Davy Pröpper, op wie veel hoop is gevestigd, kampt met een terugslag nadat hij zo goed als hersteld was van een knieblessure. Melle Meulensteen, tegen Fortuna centraal achterin, is geschorst. En dat geldt ook voor verdediger Dominik Oroz. Zij vormden tegen de Limburgers nog een centrum van de defensie. Nicolas Isimat-Mirin keert terug in de basis.

Gyan de Regt in het elftal

Verder mist Sturing ook nog spelers als Pinto en Arcus, ook twee verdedigers. Amine Boutrah wordt waarschijnlijk door de coach gepasseerd. Zijn plaats wordt dan als rechtsbuiten ingenomen door Gyan de Regt. Op de training werd tussen beide aanvallers nog wel gewisseld tijdens het partijspel. Ook zaterdag wordt er nog getraind.

Debuut

Mats Egbring (17) of Giovanni van Zwam uit Ede (19) debuteert mogelijk in de basis. Zij komen uit de jeugdopleiding van de Arnhemse club. Sturing moet een vervanger vinden voor de geblesseerde Arcus die sinds zijn komst vorig jaar nauwelijks kan overtuigen. "Mats heeft altijd rechtsback gespeeld, dat is een voordeel. Giovanni heeft wat meer ervaring en is fysiek sterker."
Mats Egbring maakt een goede kans op zijn debuut in de basis
Mats Egbring maakt een goede kans op zijn debuut in de basis © Orange Pictures
Vitesse staat samen met FC Volendam onderaan. Beide clubs hebben slechts acht punten. Almere City is zestiende met vijf punten meer. De onderste twee ploegen degraderen rechtstreeks naar de eerste divisie.

'Wat je gaat krijgen is toenemende druk'

"Als je hier weg wil komen, moet je vier keer op rij winnen", zegt Sturing. "Maar we hebben niet de kwaliteiten om dat zo maar even te doen in het elftal. We hebben twee keer gewonnen hè? Wat je gaat krijgen is dat de druk ook steeds groter gaat worden. Ik heb dit met Vitesse al twee keer eerder meegemaakt. Er komen steeds minder momenten dat je punten kan halen."

Versterking?

Een prangende vraag is of Vitesse zich in de winterstop kan versterken. Groen licht voor de overname door de Amerikaan Coley Parry laat nog altijd op zich wachten. De KNVB kan die overname ook afkeuren. Vitesse moet dan waarschijnlijk een lening van ongeveer 15 miljoen euro terugbetalen.
Opstelling: Room, Egbring (Van Zwam), Isimat-Mirin, Hendriks, Cornelisse; Tielemans, Kozlowski, Domgjoni; De Regt, Van Ginkel en Manhoef