Sport

Jonge vader Jan Lammers lonkt naar buitenlands avontuur

Jan Lammers, één van de boegbeelden van het huidige De Graafschap.
Jan Lammers, één van de boegbeelden van het huidige De Graafschap. © Orange Pictures
DOETINCHEM - Bij De Graafschap is hij momenteel basisspeler. Een vertrouwd gezicht in het hart van de defensie. De inwoner van Zevenaar hoort in zijn tweede periode bij de Superboeren bij de routiniers. Voetballen in Indonesië bracht hem veel. En Jan Lammers (28) sluit niet uit dat hij nog eens openstaat voor een mooi buitenlands avontuur. "Geld is voor mij niet het belangrijkste."
Jake, bijna negen maanden nu, vraagt ook op deze donderdagmiddag aandacht van papa die net terug is van de laatste training in aanloop naar weer een wedstrijd. Door de telefoon meldt de kleine zich af en toe nadrukkelijk. Maar gaandeweg het gesprek wordt het ook steeds rustiger.
Jan heeft de situatie onder controle gekregen. "Jake sliep al toen hij drie maanden was. Ik hoorde van tevoren ook heel andere verhalen. We hebben veel geluk en het gaat tot nu toe hartstikke goed", zegt de robuuste verdediger trots.

'Een eigen kindje moet je zelf meemaken'

Zoals dat tegenwoordig gaat, neemt ook de vader veel zorg voor de kleine voor zijn rekening. "Mijn vriendin doet nog steeds wel het meeste, maar ik ben ook veel thuis. Ik vind het hartstikke leuk. Het is allemaal heel bijzonder om te ervaren, je eigen kindje. Je moet het zelf meemaken zeggen ze dan. Dat klopt helemaal."
Jan Lammers met zijn zoontje Jake
Jan Lammers met zijn zoontje Jake © Jan Lammers (privé-foto)
Jan Lammers is van beroep profvoetballer. Op zijn achtste bleek hij al getalenteerd en te beschikken over een sterke wil om te slagen. Dat lukte. Inmiddels is Lammers bezig aan zijn tweede periode in Doetinchem. Veel dingen zijn bij De Graafschap nog hetzelfde, maar binnen de lijnen ziet hij ook het nodige veranderen.

'Coachen is mijn sterkste punt'

"Ik was als jochie altijd iemand die mijn grote mond open deed op het veld", vertelt Lammers. "Dat praten en 'neerzetten' zat er er altijd al in bij mij. Ik heb het nooit zo gezegd, maar dat coachen is denk ik mijn sterkste punt. Soms wordt dat aspect wel eens onderschat. Maar in de kleedkamer valt het wel mee. Van de peptalks ben ik niet zo."
Het beeld dat over hem bestaat is de stoere lange man centraal in de verdediging die luchtduels wint en de tegenstander uitschakelt. "Dat is het stereotiepe beeld inderdaad. Kale kop erbij, tattoos. Niet erg hoor, maar het voetballende deel wordt niet vaak benoemd. Ik denk dat ik een goede inspeelpass heb bijvoorbeeld."

Andere karakters

Er valt hem wel iets op. "Je zag vroeger dat veel meer spelers coachen doen dan nu. Praten op het veld gebeurt steeds minder", constateert Lammers. "Toen ik op mijn zeventiende bij De Graafschap ging trainen had je spelers als Rogier Meijer en Yuri Rose. Die lieten zich horen hoor. Dat waren andere karakters dan je tegenwoordig ziet. Ik vind dat soms wel jammer."
Lammers voetbalde ook voor RKC Waalwijk en TOP Oss. En hij pakte begin januari 2019 een unieke kans aan om te gaan spelen bij Borneo FC in Indonesië. "Een prachtig land en avontuur, maar als ik nog eens naar het buitenland zou gaan, kies ik voor een ander land. Qua zorg bijvoorbeeld was het in Indonesië niet goed geregeld. Dat zou ik met een klein kind dus niet doen."

'Italië? Lijkt me geweldig'

"Mijn contract loopt af", vertelt Lammers. "Ik heb nog geen idee over volgend seizoen. Zeker is dat ik zo lang mogelijk wil blijven voetballen en dan zou een ander land ook zeker weer een optie kunnen zijn. Italië? Dat lijkt me geweldig. Het gaat mij om de plek en het leven. Alles moet wel kloppen en dan heb ik het niet over het geld. Voor mij zijn de dingen eromheen veel belangrijker."
Voorlopig richt hij zich nog op De Graafschap en het doel om te promoveren. De Doetinchemmers kunnen de komende weken nog goede zaken doen om bovenin echt aan te haken. Maar de vorm laat al weken te wensen over. Een val op de ranglijst is daarmee ook niet ondenkbaar.
De Graafschap pakte weliswaar tien punten uit de laatste vijf wedstrijden, maar scoorde daarin slechts vijf keer. Tegen FC Dordrecht maandag zag Lammers dat zijn ploeg bleef steken op een teleurstellend gelijkspel: 1-1.
Jan Lammers kopsterk namens De Graafschap
Jan Lammers kopsterk namens De Graafschap © Orange Pictures

'Het zijn allemaal lastige potjes'

"We doen onszelf tekort in die wedstrijd. Ik vond ons in veel fases heer en meester toen ik later ook op video aan het terugkijken was. Dat er wat gefloten werd, vond ik niet helemaal terecht. Natuurlijk moeten we beter gaan voetballen, maar zij creëerden eigenlijk niets. Het zijn allemaal lastige potjes, dat zag je ook bij TOP Oss."
Jake meldt zich weer even op de achtergrond. Jan Lammers koestert zijn rijkdom in huize Zevenaar. "Nee, een kind verandert me niet. Maar soms kijk je wel anders naar bepaalde heftige dingen die gebeuren. Dat ongeluk zaterdag op de A1 bij Hoevelaken waar twee kinderen om het leven kwamen. Nu ik vader ben, hakt dat er wel extra hard in moet ik zeggen."