Sport

16-jarige scholier is nu al de nationale doelman van Bonaire

Denyor Cicilia
Denyor Cicilia © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Hij zit nog op school, maar de 16-jarige Denyor Cicilia is naast keeper in de jeugd van NEC ook nu al doelman van de nationale ploeg van Bonaire. En dat kwam volkomen onverwacht.
"Ik werd gebeld door de assistent-coach van Bonaire", zegt Cicilia. "Hij vroeg eerst hoe het hier ging bij NEC. Daarnaast vroeg hij ook of ik wilde spelen voor Bonaire. Ik dacht dat het over Onder-20 ging, maar het bleek het seniorenteam te zijn. Toen ik daar kwam, voelde het goed op de eerste training. En vlak voor de wedstrijd zei de bondscoach dat ik mocht spelen. Ik was ook verbaasd."

De nul gehouden

Het debuut verliep goed. Cicilia hield de nul en Bonaire won met 2-0 van Anguilla. "Ik was wel een beetje nerveus. Maar toen de wedstrijd begon, viel alles van me af. En ik heb een goede wedstrijd gespeeld."
"Ik heb een hele sterke band met Bonaire. Voor mijn moederland uitkomen, was een doel voor mij. Ik heb echt een trots gevoel. In zomervakanties gingen we altijd al langs bij familie daar."

Stappen maken bij NEC

Cicilia timmert ook aan de weg bij NEC. "Ik zit nu bij de Onder-18. Dat is best een grote stap voor mij. Mijn sterke punten zijn één-tegen-één, schoten tegenhouden en buiten de zestien. Mijn voorbeelden zijn Mike Maignan van AC Milan en Thibaut Courtois van Real Madrid. Ik kijk bij NEC ook naar Jasper Cillessen. Ik heb wel wat kunnen leren van hoe hij staat en hoe hij beweegt in een wedstrijd."
Ondertussen moet Cicilia na de training dagelijks direct naar school. "De school is gelukkig dichtbij, vijf minuten lopen. Ik doe havo 4. Ik moet hierna nog een jaar, jammer genoeg. Maar we maken het af. Het is altijd belangrijk om een diploma te halen voor Plan B eventueel, als dit niet werkt. Maar voetbal is mijn eerste prioriteit, om die droom waar te maken."
Van 4 HAVO naar interlands met Bonaire