Sport

Eerste driepunter voor NEC in uitduel: 'Deze is zeker ook voor Bas'

Spelers van NEC tonen het shirt van de herstellende Bas Dost in Alkmaar
Spelers van NEC tonen het shirt van de herstellende Bas Dost in Alkmaar © Orange Pictures
ALKMAAR - NEC stijgt behoorlijk op de ranglijst en verlaat de degradatieplaatsen na de overwinning bij AZ. "Dit is heel knap, want bijna niemand wint hier", zegt trainer Rogier Meijer. De zege werd opgedragen aan Bas Dost, die herstelt van een ontstoken hartspier.
NEC had natuurlijk een plan voor het restant van een bizarre avond in Noord-Holland. Dat was om de spelers van AZ direct dwars te zitten als zij naar voren wilden. Het stond immers al 1-2 voor NEC. "We hebben dat goed gedaan door direct druk op de bal te zetten", vertelde trainer Rogier Meijer voor de camera van ESPN. "Verder gaat het vooral om duels winnen."

Gehaast schieten

NEC moest wel toezien dat AZ nog kansen kreeg. Vooral Winterswijker Mexx Meerdink was er dichtbij, maar hij schoot over. "Je gaat dan sneller wild schieten, het oogt gehaast want er zijn natuurlijk maar een paar minuten. Ik denk dat er twee momenten zijn geweest. Bij het andere blokt Nuytinck een inzet van Odgaard."

'Punten keihard nodig'

Nuytinck was opgelucht. "We hebben de punten gigantisch hard nodig. Dus dit is heel belangrijk. Onze supporters steunen de ploeg het hele seizoen al. Prachtig dat ze er met zo veel ook hier weer bij waren", stelde de verdediger.
Trainer Pascal Jansen van AZ, hij heeft ook een ruim verleden bij Vitesse als onder meer hoofd opleidingen, nam het deels op voor de jonge Meerdink die dus een grote kans miste. "Hij is de laatste tijd loepzuiver in het afwerken, dus ik was ook wel een beetje verbaasd", sprak Jansen.
"Er zijn maar weinig ploegen die hier bij AZ winnen", stelde Meijer terecht vast. "Het is knap dat wij dat hier doen. En inderdaad, het is ook de eerste uitoverwinning voor ons."

'Deze is ook zeker voor Bas'

De wedstrijd moest nog worden uitgespeeld omdat spits Bas Dost in elkaar zakte op 29 oktober. Dat gebeurde in de laatste minuut van de reguliere speeltijd. "We missen hem", zei Meijer in Alkmaar. "Ik heb voor de wedstrijd nog even contact met hem gehad. Zijn shirt hing ook in de kleedkamers. Deze overwinning is ook zeker voor hem."
NEC pakte dus de volle buit en richt zich nu op de uitwedstrijd van zaterdag tegen PEC Zwolle. Ook dat is weer een uitwedstrijd. NEC staat nu twaalfde.