Sport

Bussen vol bier en muziek voor 5 minuutjes NEC: 'Reis is net zo leuk als de wedstrijd'

Tussen vertrouwen en zenuwen zit een dun lijntje in de supportersbussen van NEC.
Tussen vertrouwen en zenuwen zit een dun lijntje in de supportersbussen van NEC. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Deze avond moet het gaan gebeuren; NEC kan drie punten wegslepen uit het duel met AZ in Alkmaar. De wedstrijd werd in oktober gestaakt omdat spits Bas Dost in elkaar zakte met hartproblemen. Nu moet de Nijmeegse voetbalclub de resterende paar minuten afmaken. En 237 supporters reizen NEC ook voor deze pot achterna, maar waarom? "Verliezen zou mooi kut zijn."
Grote bussen staan klaar om de fanatieke supporters van Eniese - Nijmeegs voor NEC - naar de Zaanstreek te rijden. In het Goffertpark stapt de trouwe aanhang woensdagmiddag in. Gekleed in rood-zwart-groene sjaals en mutsen tegen de ongetwijfeld striemende Noord-Hollandse wind. Naast de kou wordt ook de Randstedelijke avondspits getrotseerd. Vandaar dat de groep al zo'n vier uur voor de aftrap vertrekt.

Bier en muziek

Aan de sfeer in de bus zal het niet liggen. Vrijwilligers sjouwen treetjes bier en grote muziekboxen mee de bus in. Van tegenzin lijkt geen sprake. "Clubliefde", noemt een oudere supporter met een paardenstaart het. Zijn lange haar wordt bij elkaar gehouden door rode, groene en zwarte haarbandjes. Hij twijfelde geen moment om te gaan en gaat uit van de winst. "De reis is ook altijd leuk, net zo leuk als de wedstrijd zelf. Daarbij, als je gek genoeg bent om naar Boekarest en Moskou te gaan, kunnen die vijf minuten tegen AZ er ook wel bij."

'Echte supporters'

"We gaan helemaal naar Alkmaar voor vijf minuten wedstrijd", zegt een jongere supporter. "Ik ga naar elke wedstrijd. Echte supporter hè?" Dat de wedstrijd slechts nog vijf minuten duurt, deert hem niet. "Als ik maar mee kan." En wat hij gaat doen? "Schreeuwen natuurlijk. En hopelijk scoren we nog een keer, of houden we een bal tegen. En Bas Dost zit in ons hart hè?"
Daarna gaan we aan het bier, of eigenlijk daarvoor al
NEC-supporter
Met spits Dost gaat het inmiddels naar omstandigheden goed. Hij scoorde in de wedstrijd tegen AZ en zorgde ook voor een assist. Maar in de 90e minuut werd hij dus onwel. Waardoor slechts de blessuretijd nog uitgespeeld moet worden.
"Het is gratis, sowieso", zo beargumenteert een andere supporter met een Nijmegen-pet zijn afweging. "En ik was al vrij. Ik hoop ook een keer een win te zien. Vooral tegen AZ. De kans is groot, we spelen nog maar vijf minuten. Het zou wel spijtig zijn als het gelijk wordt. Het zou wel heel jammer zijn als we niet winnen. Dat zou mooi kut zijn."

'Verschrikkelijk zenuwachtig'

In de bus zit een oudere supporter al te wachten in zijn stoel. Rustig is hij allerminst. "Ik ben zo verschrikkelijk zenuwachtig", deelt hij. "Het is maar vijf minuten. Ik ben als de dood dat we een doelpunt tegen krijgen. Die kans is groot", meent hij. De man heeft een scenario als dit niet eerder meegemaakt. "En ik ga al sinds 1963. Alle wedstrijden, uit en thuis. Dat zijn er aardig wat. En ik ga nog steeds, zolang de gezondheid het toelaat."
Niet alle supporters zitten over het eindresultaat in. Een man met een Eniesee-trui aan zit ontspannen in zijn stoel. "Vijf minuten is lang genoeg toch?", zegt hij. "Daarna gaan we aan het bier. Of eigenlijk daarvoor al. De winst is al binnen en het is hier gezellig. Een beetje jammer dat we zolang onderweg zijn, maar de gaan ook voor Dost. We waren er ook bij toen het gebeurde, dus nu gaan we weer."
Dan is het tijd om te gaan De chauffeur drukt op de toeter en het gezelschap trekt richting Alkmaar.
De wedstrijd begint 19.00 uur. AZ staat derde in de Eredivisie. NEC staat op een zestiende plaats.