liveblog | 5 december 2023

Aparte regels AZ-NEC • berusting bij De Graafschap

In dit liveblog lees je alles over de Gelderse sport. De Graafschap kwam niet verder dan 1-1 tegen Dordrecht. En 237 NEC-supporters maken zich op om morgen naar Alkmaar af te reizen, voor vijf minuutjes voetbal.
Laatst bijgewerkt: 5 december 2023, 13:00 uur
13:00

NEC'ers doen het voor Dost

NEC speelt het restant van de wedstrijd tegen AZ morgenavond zeker ook voor Bas Dost. Op 29 oktober speelde de spits een hoofdrol. "Hij speelde een geweldige wedstrijd met een wereldgoal en een assist", weet Lasse Schöne nog. "Wij willen graag winnen voor hem. Maar voetbal is bijzaak, het belangrijkste is dat het goed met hem gaat."
Bas Dost viert zijn schitterende doelpunt
Bas Dost viert zijn schitterende doelpunt © Broer van den Boom
"Ik heb nog contact gehad met Bas", vertelt trainer Rogier Meijer. "Hij was vol overtuiging dat wij het gaan halen. Ik zei: 'we gaan het halen voor jou'. Dus dat speelt bij mij echt wel mee."
Nog ruim vijf minuten te gaan bij AZ-NEC
12:10

Ingewikkelde regels voor restant AZ-NEC

AZ-NEC werd op 29 oktober in de 90e minuut stilgelegd toen Bas Dost naar de grond ging, naar later bleek met hartproblemen. Het restant van vijf minuten en vijftien seconden wordt morgenavond op 19.00 uur uitgespeeld.
De spelers van NEC staan om Bas Dost heen
De spelers van NEC staan om Bas Dost heen © Broer van den Boom
De vraag is nu wat de regels zijn. NEC had pas twee wisselmomenten gehad, dus trainer Rogier Meijer mag nog invallers gebruiken. Sowieso moet Dost worden vervangen. Spelers die al waren gewisseld, zoals Sai van Wermeskerken en Sontje Hansen, zijn niet meer inzetbaar. Maar Meijer mag wel gebruik maken van spelers die er toen helemaal niet bij waren, zoals Bram Nuytinck en Koki Ogawa. De toen geschorste Bart van Rooij mag niet meedoen.
Met deze elf eindigde NEC het duel op 29 oktober: Cillessen; Arts, Ross, Verdonk, Baas; Proper, Schöne, Hoedemakers; Tavsan, Dost, Mattsson.
12:05

237 fans van NEC naar Alkmaar

Vier uur in de bus voor vijf minuutjes voetbal in een koud Alkmaar. Dat is wat 237 hondstrouwe supporters van NEC woensdag gaan doen. Het restant van de op 29 oktober gestaakte wedstrijd wordt dan uitgespeeld. NEC moet een 1-2 voorsprong verdedigen. De supporters verzamelen zich rond 15:00 uur bij De Goffert in Nijmegen.
Het uitvak van NEC-fans tegen AZ op 29 oktober
Het uitvak van NEC-fans tegen AZ op 29 oktober © Omroep Gelderland
12:00

Gemiste kans De Graafschap

De Graafschap liet met het gelijkspel tegen Dordrecht een kans liggen om gedeeld tweede te worden. "Daar zijn we ons van bewust", zegt aanvoerder Jeffry Fortes. "We hebben het vandaag een beetje laten liggen. Uiteindelijk is het gelijkspel terecht, al hadden wij wel de grotere kansen."
De 1-1 wordt gevierd
De 1-1 wordt gevierd © Omroep GLD
Doelpuntenmaker Basar Önal dacht er ook zo over. "We kunnen wel leven met dit gelijkspel, maar als we hadden gewonnen dan hadden we hele goede zaken gedaan. We spelen wel mee om directe promotie en we hebben in ieder geval niet verloren. We kunnen op naar vrijdag tegen Cambuur, ik heb er zin in."
De Graafschap sluit niet aan op tweede plek
11:20

Handbalsters winnen poule

De Nederlandse handbalvrouwen hebben op het WK in Denemarken ook hun derde groepswedstrijd gewonnen. Tsjechië kreeg met 33-20 klop. Oranje wint zo ongeslagen de poule en neemt vier punten mee naar de hoofdronde. Estavana Polman kreeg wat meer minuten dan haar provinciegenoot Dione Housheer. Met de speelster uit Ulft doet de bondscoach voorzichtig. Hij wil haar sparen voor de tegenstanders die meer weerstand geven. Woensdag is de volgende wedstrijd tegen Brazilië.
11:05

Arjan Ribbers naar Metec-ploeg

Arjan Ribbers uit Groenlo wordt ploegleider bij de Metec-wielerploeg, die van oorsprong Gelders is. Hij is de opvolger van Adrie van Houwelingen, die met pensioen gaat. Ribbers was ploegleider bij de Achterhoekse Kanjers voor Kanjers-ploeg en is afgelopen jaar al ingestroomd bij Metec. Hij is ook de organisator van de Ronde van de Achterhoek.
Aparte regels AZ-NEC • berusting bij De Graafschap
Aparte regels AZ-NEC • berusting bij De Graafschap
Profs als Oscar Riesebeek, Sjoerd Bax en Arvid de Kleijn vonden via Metec de weg naar grotere wielerploegen.