Sport

NEC wil vijf minuten-wedstrijd vooral winnen voor Bas Dost

Een spandoek voor Bas Dost
Een spandoek voor Bas Dost © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Het wordt de raarste wedstrijd die Rogier Meijer ooit heeft gecoacht. De vijf minuten en zes seconden die NEC nog moet spelen uit tegen AZ met een voorsprong van 2-1.
"Verwacht het onverwachte", is het uitgangspunt van de NEC-trainer. "We hebben het over allerlei situaties gehad en daar hebben we op getraind. We spelen tegen een ploeg die niks meer te verliezen heeft. Als je de bal hebt, gaat de tijd snel. Ook daarin hebben we scenario's doorgenomen. We moeten het morgen ondervinden. Vijf minuten en zes seconden, we hebben ook een aantal dingen precies in die tijd gedaan. Zo duurde de bespreking ook vijf minuten en zes seconden, om te laten zien hoe lang dat is."

Wisselmoment over

Meijer mag nog wisselen. "We mogen jongens die nu geblesseerd zijn nog vervangen en we hebben nog een wisselmoment over. En we mogen spelers inzetten die toen om medische reden ontbraken. Ik hou nog even voor mezelf met wie we gaan spelen. Ik heb er wel zin in, vooral in de drie punten natuurlijk. Maar het is een gekke situatie."

Geen ballen wegschieten

Lasse Schöne vindt het ook apart. "We zitten morgen vier uur in de bus voor vijf minuten voetbal. Dat zijn geen ideale omstandigheden. Alle ballen wegschieten is ook niet ideaal. Het wordt een wedstrijd als geen andere, een apart gevoel."

Punten ook nodig

"Als we toen hadden kunnen uitspelen, weet je ook niet hoe het gelopen zou zijn. We deden het toen heel goed, nu willen we ook die drie punten meenemen naar Nijmegen. Want als je nu naar de ranglijst kijkt, word je niet echt vrolijk. Maar met drie punten morgen en dan nog twee wedstrijden daarna, kan de wereld er snel heel anders uitzien voor ons."

Winnen voor Bas Dost

In de wedstrijd waarin Dost uitviel, speelde de spits wel een hoofdrol. "Hij speelde een geweldige wedstrijd met een wereldgoal en een assist. Het zou mooi zijn als ze die goal en assist morgen weer een paar keer kunnen laten zien en wij dan met die drie punten naar huis gaan. Maar voetbal is bijzaak, het belangrijkste is dat het goed met hem gaat."
"Ik heb nog contact gehad met Bas", vertelt trainer Rogier Meijer. "Hij was vol overtuiging dat wij het gaan halen. Ik zei: we gaan het halen voor jou. Dus dat speelt bij mij echt wel mee."
Nog ruim vijf minuten te gaan bij AZ-NEC