Sport

Deze fans zitten uren in de bus voor vijf minuten voetbal

Supporters van NEC in het uitvak van AZ.
Supporters van NEC in het uitvak van AZ. © ANP
NIJMEGEN - NEC voetbalt woensdagavond in Alkmaar nog een restantje uit van de gestaakte wedstrijd tegen AZ op 29 oktober. Dat duurt maar heel even, maar toch stappen 237 supporters vrolijk de bus in. "Dit is ook een stukje cult. Zie het als vertier en ontspanning", roepen twee doorgewinterde fans in koor.
Wat drijft deze mensen om ruim twee uur in een bus te gaan zitten, met ook nog eens grote kans op vervelende files in de Randstad? Om daarna, als de vijf minuten voorbij zijn, weer twee uur terug te moeten? Toch staan om 15.00 uur bij stadion De Goffert in Nijmegen dubbeldekkers en een paar gewone bussen startklaar om NEC-supporters helemaal naar Alkmaar te rijden.
"Ik hou van de club", zegt Wim (74) kort en krachtig. Hij is één van de supporters die woensdag vrolijk in de bus stapt. Wim verzorgt tijdens de ritten steevast de catering. "En daarnaast zit ik in het bestuur van de supportersvereniging. Ik ga elk seizoen naar alle uit- en thuiswedstrijden van NEC. De club zit in mijn hart. Dat ik nu meega, is dus gebruikelijk."
Karel (40) wil ook niets missen, al reist hij al jaren met drie vrienden achter de bus aan. "Dan praten we in de auto wat over politiek en natuurlijk veel over voetbal. We draaien muziek en hebben het onderweg gezellig."

'Wij zijn geen standaardsupporters'

"Al een tijdje leeft NEC enorm bij de supporters", merkt hij. "We reizen ze overal achterna. Het uitvak zit bomvol, dat is grandioos. Je moet dit tripje ook zien als een stukje cult. En wij zijn geen standaardsupporters hè?. Ik ben met deze club opgevoed. Het is er bij mij met de paplepel ingegoten", zegt Karel.
Voor veel supporters is het ook even de zinnen verzetten. "Het is ook vertier en ontspanning voor ons", verklaart hij. "Wij werken de hele week hard en hebben onze uitlaatklep nodig. Dat is vaak NEC. We beleven en delen op zo'n dag van alles met elkaar."
Wim kan zich de verbazing bij anderen wel voorstellen. "Er zullen er genoeg zijn die denken: die zijn echt helemaal gek. Maar ik denk daar anders over. Mijn vrouw zei ook al 'moet je nu weer weg?' Die wil ook wel eens een keertje wat anders doen, hè?"

'Ik bouw mijn sociale leven om NEC heen'

De clubliefde zit diep geworteld. Deze mannen hebben werkelijk alles voor NEC over. "Het is moeilijk uit te leggen, maar ik sta ermee op en ga ermee naar bed", vertelt Karel.
"Mijn sociale leven bouw ik om NEC heen. Kijk, ik heb ook een gezinnetje en dat staat op één, maar de planning van NEC is wel leidend. Daar worden verjaardagen voor afgezegd."
Karel slaat nooit een wedstrijd over. Maar het gestaakte duel van 29 oktober moest hij overslaan. "Onze moeder is onlangs overleden en werd die dag opgebaard. Dus keken we thuis. Toen maakte Bas Dost die geweldige goal en heb ik wel een traantje gelaten. Ik dacht: ma kijkt nu mee van boven."

'We gaan ook mee voor Bas'

De wedstrijd tegen AZ kende een tragisch einde. Diezelfde Dost zakte in de laatste minuut van de reguliere speeltijd plotseling in elkaar. Uit onderzoek kwam een ontstoken hartspier naar voren. Spelers van NEC stonden huilend op het veld. De schok was enorm.
"Toen dat gebeurde dacht ik echt: nee, niet vandaag alsjeblieft. Het was al zo'n rotdag", vertelt Karel over dat moeilijke moment in de slotfase.
"We gaan ook mee voor Bas en hopen hem blij te maken. Dat speelt zeker mee", vult Wim aan. "We gaan de spelers die vijf minuten keihard steunen en willen die punten mee de bus in. Veel mensen moeten helaas werken. Dus de aantallen zullen wel wat minder groot zijn."
Het duel wordt hervat met een scheidsrechtersbal voor NEC. De Nijmegenaren verdedigen een verrassende 1-2 voorsprong. Het zal vijf minuutjes overleven worden. "Zij zullen bij AZ alles op alles zetten om nog doelpunten te maken. Wij moeten het dichthouden en heel goed oppassen."

Bal vasthouden bij cornervlag

Karel vindt dat de bal direct naar voren moet. "Jasper Cillessen moet hem richting de cornervlag trappen en daar moeten wij de bal zo lang mogelijk vasthouden. Zij zullen er vol op klappen. Maar met wat extra inzet van ons in het uitvak gaat het goed komen. Wij gaan die punten meenemen."