Sport

Defensie Vitesse is chaos bij nederlaag: 'we schieten onszelf in het been'

Vitesse-doelman Eloy Room beperkte de schade nog
Vitesse-doelman Eloy Room beperkte de schade nog © Omroep Gelderland
SITTARD - Vitesse incasseerde de volgende mokerslag. Tegen Fortuna Sittard werd de vierde nederlaag op rij geleden. En dat kwam vooral door kinderlijke fouten in de defensie.
Vitesse heeft al het hele seizoen moeite met scoren. Slechts tien doelpunten in veertien wedstrijden. Maar de laatste weken is daar een ander euvel bijgekomen. De defensie, die de eerste maanden van de competitie nog redelijk stabiel was, stapelt fout op fout. De laatste vier wedstrijden werden verloren en daarin incasseerden de Arnhemmers maar liefst zestien tegentreffers.
De wedstrijd tegen Fortuna Sittard was een aaneenstapeling van defensief geknoei. De 1-0 viel al binnen twintig seconden. "We stonden te slapen", zegt Toni Domgjoni. "De wil was er echt wel, maar we maken kinderlijke fouten. We zitten in een hele moeilijke situatie. We moeten goed analyseren wat we fout hebben gedaan. We moeten dat echt veranderen. Die fouten mogen we niet meer maken."
De verrassende basisspeler Toni Domgjoni
De verrassende basisspeler Toni Domgjoni © Omroep Gelderland
Doelman Eloy Room baalde ook van het zwakke begin. "Dan loop je meteen achter de feiten aan. Dan wordt het heel moeilijk. We maken teveel fouten, zo schieten onszelf in ons eigen been. Het is een lastige situatie voor iedereen."
Tegen Fortuna ging er nog veel meer verkeerd. "Ondanks dat we nu verloren hebben, moeten we toch door. Het laatste half uur met een man minder laten we toch vechtlust zien. Met een beetje geluk maak je nog een aansluitingstreffer. We moeten nu alles geven en heel direct zijn na elkaar."
De doelman hield zijn ploeg met enkele prachtige reddingen nog wel in de wedstrijd. "Ik heb het druk de laatste tijd. Daar sta ik ook voor. Ik probeer het team op de been te houden. We bleven in de race, maar het is helaas niet gelukt. Ja, ik kreeg twee strafschoppen tegen. Hij moest overgenomen worden, dat past er ook nog wel bij. De scheidsrechter zei dat ik te vroeg van de lijn was. Dan ga je nog een keer staan. Gelukkig won ik het mentale spelletje en pakte ik de bal weer."
Domgjoni had een jaar niet meer in de basis gestaan. "Dat was een hele zware periode voor mij, maar ik heb altijd de juiste instelling getoond. In het voetbal kunnen dingen snel veranderen. We hebben mentaliteit nodig nu in de ploeg. Dan kunnen we punten gaan pakken. Ik speel vooral voor het team en geef alles, ook voor de fans. Volgende week tegen Heracles moeten we het dan maar laten zien. Dan mogen we die domme fouten niet meer maken."
Kinderlijke fouten in Vitesse-defensie