liveblog | 2 december 2023

Debuut Foppen in Montferland Run • Van Ginkel spits Vitesse

In dit liveblog lees je alles over de Gelderse sport. Marco van Ginkel staat tegen Fortuna Sittard in de spits bij Vitesse en De Graafschap lonkt naar de tweede plaats in de eerste divisie.
Laatst bijgewerkt: 2 december 2023, 16:57 uur
16:57

Nieuwenhuis wint in Boom

Veldrijder Joris Nieuwenhuis uit Zelhem heeft zijn tweede zege in de Superprestigereeks geboekt. De Achterhoeker van Baloise Trek Lions was de beste in de cross in het Belgische Boom. Eerder had Nieuwenhuis ook al gewonnen in Merksplas, ook in België. Nieuwenhuis reed vanaf de tweede ronde alleen voorop, met kort achter hem Cameron Mason, de 23-jarige Brit die indruk maakt dit seizoen. De Belgen moesten in Boom strijden om de derde plek. Die ging naar Eli Iserbyt, de leider in het veldritklassement.
Nieuwenhuis onderweg naar de zege in Boom.
Nieuwenhuis onderweg naar de zege in Boom. © Belga
09:00

Foppen debuteert in Montferland Run

Mike Foppen bij Huis Bergh
Mike Foppen bij Huis Bergh © Omroep Gelderland
Mike Foppen loopt zondag voor het eerst mee in de Montferland Run. Normaal doet de Nijmeegse atleet alleen baanwedstrijden van 1500 of 5000 meter. Vijftien kilometer is dus wel even wat anders, maar het gaat steeds beter.
Kijk hier naar het verhaal van Mike Foppen:
Mike Foppen wil vooral gaan genieten
07:15

25e Montferland Run

Morgen wordt voor de 25e keer de Montferland Run gelopen. Er doen veel internationale toplopers mee en ook Gelderse topatleten, zoals Mike Foppen uit Nijmegen en Frank Futselaar en Saskia Weinans uit Arnhem. In het verleden wonnen er veel grote namen, onder wie Haile Gebrselassie, bijgenaamd De Keizer.
Kijk hier naar de historie van de Montferland Run:
Veel toppers in het verleden bij de Montferland Run
06:45

Zelfbewuste reacties bij De Graafschap

De Graafschap kwam met de schrik vrij tegen TOP Oss. Het werd 0-1. De reacties na afloop waren zelfbewust. "Dat we hier niet ons beste hebben laten zien is duidelijk. Maar daar komen we later op terug", sprak Phillip Brittijn.
De middenvelder uit Winterswijk, bezig aan opnieuw een goed seizoen, baalde zichtbaar van het lage niveau dat De Graafschap andermaal aantikte. "Maar in tegenstelling tot vorige week winnen we nu wel en ik zag de uitslagen van andere ploegen. Dan is wel van groot belang dat we hier de punten pakken."
"We waren te gehaast. We maakten veel te weinig gebruik van de ruimtes en dan lijkt het nergens op. Dat moet snel beter allemaal als je dit seizoen wil meespelen om promotie."
Succestrainer Jan Vreman
Succestrainer Jan Vreman © Omroep Gelderland
Trainer Jan Vreman moest erkennen dat het niet best was wat De Graafschap had laten zien tegen TOP Oss. "We waren onrustig. Aan de bal vond ik het niet goed. Misschien zijn de verwachtingen te hoog, ik weet het niet. Maar vanavond lag er veel ruimte om te voetballen, maar waren we vaak slordig. We hadden te weinig controle. Je wint wel, dat is het belangrijkste."
06:15

Van Ginkel in de spits bij Vitesse

Marco van Ginkel staat vanavond in de spits bij Vitesse in de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard. "Dat is lang geleden voor mij. Alleen in mijn beginperiode bij Vitesse, toen het ook wat minder ging met de club. Toen mocht ik er ook een paar maken."
Marco van Ginkel in de spits
Marco van Ginkel in de spits © Omroep Gelderland
De aanvoerder scoort dit seizoen makkelijk. "Dit is een iets andere rol. Ik denk dat het mij wel ligt en dat ik het ook wel kan. Een goaltje meepikken kan altijd."
"We hebben een goede trainingsweek achter de rug. De staf zat er bovenop en we zijn er echt aan toe om te winnen. Dat moet nu maar eens gaan gebeuren. We werken nu al wat langer met elkaar, de trainers hebben nu hun eigen visie kunnen doorvoeren. We krijgen nu drie belangrijke wedstrijden tegen directe concurrenten, of in ieder geval ploegen uit het rechterrijtje. Maar eerst alle focus op Fortuna."
Marco van Ginkel in de spits bij Vitesse
06:10

Chris van der Weerden naar Oekraïne

Chris van der Weerden zet zijn carrière voort in Oekraïne. De Nijmegenaar wordt assistent-trainer bij Shakhtar Donetsk.
Daar is Marino Pusic, die jarenlang in de Achterhoek en Arnhem woonde, nu hoofdtrainer. Shakhtar geldt als een grote club in Oekraïne en doet ook vaak internationaal van zich spreken. De ploeg heeft nog uitzicht op de achtste finales van de Champions League.
Chris van der Weerden kwam vorig jaar als assistent-trainer van Phillip Cocu naar Vitesse. Hij nam het twee wedstrijden over, toen Cocu ziek was. En die beide duels, waaronder de derby uit tegen NEC, werden gewonnen.
Chris van der Weerden
Chris van der Weerden © Broer van den Boom