Sport

Schaatsmarathon Winterswijk afgeblazen: 'Balen, balen, balen'

Zo lag het ijs in Winterswijk er donderdagmiddag nog bij.
Zo lag het ijs in Winterswijk er donderdagmiddag nog bij. © Jacob Doornheim
WINTERSWIJK - De schaatsmarathon op natuurijs in Winterswijk gaat niet door. Dat meldt de voorzitter van de Winterswijkse ijsvereniging. "Er lag vanochtend nauwelijks ijs. Maar wat was alle belangstelling prachtig", zegt een geëmotioneerde Auke Spijkstra.
De bloeiende vereniging in de Achterhoek wilde zo graag de eerste marathon op natuurijs organiseren. Alles werd in gereedheid gebracht. Iedereen stond klaar. Maar de gehoopte primeur is als sneeuw voor de zon vervlogen. "Het is balen, balen en nog eens balen", treurt Spijkstra vanaf de baan in Winterswijk.
Het ijs is ineens zo goed als verdwenen. "We redden het gewoon niet. Ik kwam hier vanochtend, maar zag direct dat het voor zondag niets zou worden. En na het weekend gaat het weer dooien. Er ligt op dit moment nauwelijks een millimeter. Het gaat dus helaas niet door", vertelt Spijkstra op de vrijdagochtend aan Omroep Gelderland.

'We hadden die mist niet moeten hebben'

De verwachtingen van matige vorst kwamen voor de Achterhoek dus niet uit. Het zou ongeveer vijf graden gaan vriezen in de grensregio, maar de temperaturen zakten maar net onder de nul graden. Voor de vele vrijwilligers, die ook vannacht weer met man en macht bezig waren met een ijsvloer, was het dweilen met de kraan open.
IJsmeester Hendrik van Prooije temperde de afgelopen dagen al de verwachtingen. Lage bewolking en mist gooiden in Winterswijk voortdurend roet in het eten. "We hebben echt meer vorst nodig. Ik moet eerlijk en voorzichtig zijn", zei hij woensdag al.
"Helaas valt de natuur nu tegen", vult Spijkstra twee dagen later aan. "We hadden eigenlijk die mist niet moeten hebben. Heldere lucht is essentieel en betekent dat het beter vriest en het ijs kan aangroeien."

Duizenden toeschouwers

De bevlogen voorzitter was enorm onder de indruk van alle belangstelling voor een mogelijke schaatsmarathon in Winterswijk. Het had een knallende primeur moeten worden met duizenden enthousiaste toeschouwers langs de kant.
Aan de vrijwilligers lag het niet. "Ik vind het zo bijzonder. De hele bevolking wilde helpen. Dit gevoel van saamhorigheid hebben we nog niet eerder zo meegemaakt. Van iedereen kregen we appjes. De wethouder van de gemeente had hier op de bank naast de baan zelfs een briefje achtergelaten waarin hij ons succes en sterkte wenste. Ik vind dat prachtig."

'Zaterdag open voor recreanten'

De vereniging in Winterswijk is de afgelopen jaren explosief uit zijn jasje gegroeid. Op dit moment telt de ijsclub meer dan duizend leden. Drie jaar geleden waren dat er nog geen veertig. "We hopen zaterdagochtend open te gaan. Om 08:00 uur voor de recreanten. Maar dan moet er wel wat ijs liggen. Een baan van drie centimeter is echter onhaalbaar."
Die dikte is een vereiste voor het organiseren van een marathon. De rijders stonden al te popelen om af te reizen naar de Achterhoek. Zij wachten nu op andere opties, zoals mogelijk in Drenthe of Friesland. Enkele topteams zijn op Gran Canaria op trainingskamp. Zij hadden de tickets al klaar liggen om terug te vliegen.

Mediacircus

Winterswijk zag de afgelopen dagen van alles op zich af komen. "Het was echt ongelooflijk", zegt Spijkstra. "Ook het hele mediacircus met al die cameraploegen die hier zijn geweest. Elk uur stond er wel weer een andere camera bij het ijs. Dat maakte veel los. We vonden het prachtig."