Sport

‘Publiekstrekker’ Harrie Lavreysen leidt EK in met kunstwerk

Baanwielrenner Harrie Lavreysen voor het kunstwerk
Baanwielrenner Harrie Lavreysen voor het kunstwerk © Omroep Gelderland
APELDOORN - Meervoudig Olympisch- en wereldkampioen baanwielrennen Harrie Lavreysen heeft een kunstwerk onthuld in zijn woonplaats Apeldoorn. Het schilderij van ongeveer 10 bij 2 meter groot is gemaakt in aanloop naar het EK baanwielrennen, dat in januari in de stad wordt georganiseerd. Het evenement blijkt in trek: “Het leeft in Apeldoorn.”
“Hij is mooi geworden”, zegt Lavreysen over het reusachtige kunstwerk in een fietsenstalling aan de Paslaan. Nee, hij staat er niet zelf op, meent de Apeldoorner te zien. Dat is knap waargenomen, want de baanwielrenners zijn abstract afgebeeld in vrolijk gekleurde vakken. “Ik denk dat dat Denemarken is”, zegt hij over drie wielrenners in ploegenachtervolging links op het schilderij. “Maar ik weet niet of ik dat mag zeggen?”
De onthulling van het schilderij is één van de randevenementen die worden georganiseerd om de stad ‘op te warmen’ voor het EK baanwielrennen, dat van 10 tot en met 14 januari wordt gehouden in Omnisport. “Superleuk om voor een thuispubliek te rijden”, zegt Lavreysen. “Wij trainen daar elke dag. Maar straks herken ik die plek niet meer, want dan zit het helemaal vol met publiek.”
Het schilderij is speciaal voor het EK Baanwielrennen gemaakt door de Apeldoornse kunstenaar Will-Yoow
Het schilderij is speciaal voor het EK Baanwielrennen gemaakt door de Apeldoornse kunstenaar Will-Yoow © Omroep Gelderland

65 procent verkocht

Tijdens het vijfdaagse evenement worden twintigduizend bezoekers verwacht. Zo’n 65 procent van de beschikbare kaarten is nu verkocht. Daarover is de organisator dik tevreden. “Het hoogtepunt van de kaartverkoop zit twee tot drie weken voor het evenement”, aldus Rens Kamphuis van Libéma Profcycling. “De verkoop loopt voor op onze prognoses. Dat komt waarschijnlijk omdat de jongens heel succesvol zijn.”
Daarmee doelt hij onder anderen op Lavreysen, die behalve twee Olympische gouden plakken ook vijftien wereldtitels binnensleepte. Daarmee is hij recordhouder in Nederland. Tweemaal won hij de Europese Spelen, en negenmaal werd hij Europees kampioen. Ook tijdens dit EK zijn alle ogen op hem gericht. “Als wereldkampioen sta ik er goed voor. Maar je weet nooit, de tegenstanders zijn altijd goed”, zegt de Apeldoorner nuchter.

Publiekstrekker

“TeamNL is een publiekstrekker”, zegt de organisator over de medaillekansen van de Nederlandse baanwielrenners. Maar ook de sport zelf wint aan populariteit: “Het trekt aan, net zoals shorttrack op dit moment. De sport is jong en snel, het gaat best vlot achter elkaar door. Het is heel transparant, want vanaf de tribune zie je alles gebeuren.”
Een leerling van basisschool De Eendracht maakt een selfie met Harrie Lavreysen
Een leerling van basisschool De Eendracht maakt een selfie met Harrie Lavreysen © Omroep Gelderland
Tijdens het evenement verschijnen zo’n 350 wielrenners uit ongeveer 25 landen aan de start. Er zijn verschillende sprint- en duuronderdelen, zoals de teamsprint, keirin en koppelkoers. “Elke dag ronden we een onderdeel af en zijn er medailles te verdienen.”

Selfies

Voor het zover is, moet er nog volop worden getraind. “Zes dagen per week. Op zondag rust ik uit”, beantwoordt Lavreysen een vraag van een leerling van basisschool De Eendracht, die met groep 8 naar de onthulling van het kunstwerk kwam kijken. Er worden selfies met de kampioen gemaakt.
Met een grote glimlach op zijn gezicht, geniet Lavreysen zichtbaar van dit moment: “Ik vind het leuk om ook het EK te promoten. Door heel Apeldoorn zie je al borden en banners hangen. Je merkt dat het hier begint te leven. Vandaag waren er basisschoolleerlingen uit groep 8 bij. Dat is gewoon leuk om te doen.”
Na de onthulling zetten Lavreysen, wethouder Nick Derks en kunstenaar Will-Yoow een handtekening op het schilderij. Het werk van de Apeldoornse kunstenaar bestaat uit negen panelen en kan worden verplaatst. Wat er na het EK baanwielrennen met zijn werk gebeurt, is nog niet bekend. “Als het in Omnisport zou komen zou dat leuk zijn, of op het gemeentehuis”, oppert de kunstenaar.