Sport

Team Van den Brink ambitieus naar Dakar Rally: 'Mitchel kan winnen'

Vader Martin ziet zoon Mitchel als favoriet
Vader Martin ziet zoon Mitchel als favoriet © Omroep Gelderland
HARSKAMP - Vader Martin van den Brink werd in de laatste editie van de Dakar Rally derde, zoon Mitchel eindigde als vierde. En dus heeft het team uit Harskamp nu grote ambities.
"We rijden dit jaar met ons eigen team. Vorig jaar zaten we nog in Team De Rooij", verklaart Martin van den Brink. "Mitchel had toen op de tweede dag vier lekke banden en daar verloor hij twee uur. Die tijd kun je niet meer inhalen, maar hij is toch nog vierde geworden en heeft verschillende etappes gewonnen. Toch een hele knappe prestatie. Nu kunnen we met Mitchel voor de winst gaan."

Blijven rijden

De 21-jarige Mitchel is wat bescheidener. "Het is lastig om dat zo uit te spreken, maar we hebben zeker laten zien dat we voor een goed resultaat kunnen gaan. We moeten blijven rijden en niks meemaken. We hebben nieuwe vrachtwagens, met meer vermogen. Het is comfortabel, je zit meer in het midden, dus je krijgt minder opwaartse klappen op ruig terrein."
Mitchel van den Brink
Mitchel van den Brink © Omroep Gelderland
De Dakar Rally start op 5 januari. De vrachtwagens zijn inmiddels op transport. De grootste uitdaging wordt een extreme etappe. "De chrono-stage, waarin je binnen 48 uur zoveel mogelijk meters moet maken", zegt Van den Brink senior. "Je hebt geen assistentie, je moet het met je eigen crew doen. Je hebt allemaal verschillende bivaks, maar je bent verder helemaal op jezelf aangewezen."
Ondanks zijn jonge leeftijd heeft Mitchel al veel ervaring. "Ik ben pas 21, maar dit wordt al mijn zesde Dakar. En we rijden ook nog andere rally's in het jaar."
Martin heeft alle vertrouwen in zijn zoon. "Je staat er soms niet bij stil, maar hij gaat vanaf zijn zestiende al mee. Bij ons begint het al gewoon te worden, want hij is al zo ervaren met zijn 21 jaar. Ik rij ook met ervaren mensen die al tien Dakars op hun naam hebben staan. Het wordt een spannende editie."
Nieuwe vrachtwagens voor Dakar Rally