liveblog | 29 november 2023

De Graafschap wil volgend seizoen vrouwenelftal • Arnhemmer directeur voetbal Ajax

In dit liveblog lees je alles over de Gelderse sport. Arnhemmer Marijn Beuker nieuwe directeur voetbal van Ajax. En De Graafschap Vrouwen willen naar de eerste divisie.
Laatst bijgewerkt: 29 november 2023, 17:00 uur
17:00

Zes Gelderlanders op groslijst beste sporters

Wie krijgt dit jaar de Jaap Eden-trofee? Zes Gelderlanders staan op de groslijst van beste sporters van 2023. Het gaat bij de mannen om baanwielrenner Harrie Lavreysen uit Apeldoorn en BMX'er Niek Kimmann uit Arnhem, en bij de vrouwen om de Arnhemse atletes Femke Bol en Sifan Hassan, shorttrackster Xandra Velzeboer uit Culemborg en wielrenster Annemieke van Vleuten uit Wageningen.
Een vakjury maakt op 10 december bekend wie de genomineerden zijn voor de Jaap Edens. Die worden uitgereikt tijdens het Sportgala op 20 december.
16:20

Arnhemmer directeur voetbal Ajax

Marijn Beuker is per 1 december de nieuwe directeur voetbal van Ajax. De Arnhemmer tekent een contract tot 1 juli 2028.
De 39-jarige Beuker wordt verantwoordelijk voor de jeugdopleiding, alle direct daaraan ondersteunende disciplines en voor de afdelingen scouting en voetbalanalyses. Hij was werkzaam als technisch directeur van het Schotse Queen's Park FC en werkte eerder als hoofd voetbalontwikkeling en strategie bij AZ.
"Ajax is een fantastische voetbalclub met een rijke geschiedenis en een enorm potentieel voor de toekomst", zegt Beuker in een persbericht van Ajax.
Marijn Beuker
Marijn Beuker © Gerrit van Keulen
16:00

De Graafschap Vrouwen willen naar eerste divisie

De Graafschap wil volgend seizoen met een vrouwenelftal uitkomen in de eerste divisie voor vrouwen, het op een na hoogste niveau.
In 2019 werd de Meiden Vrouwen Voetbal Achterhoek (MVVA) opgericht. Daar spelen nu 120 meiden. MVVA werkt steeds nauwer samen met De Graafschap.
“De afgelopen jaren zijn er mooie stappen gezet binnen het meiden- en vrouwenvoetbal in de regio. Wij zijn trots op iedereen die met ons mee hebben gedroomd. Nu is het tijd voor de volgende stap en ons enige doel hierbij is dat wij toetreden tot de eerste divisie”, besluit MVVA-oprichtster Hilde Gerritsen.
Ook De Graafschap Vrouwen in de eerste divisie?
Ook De Graafschap Vrouwen in de eerste divisie? © De Graafschap Media
15:00

Giovanni Büttner ligt er even uit

De Graafschap zal het de komende weken moeten stellen zonder aanvaller Giovanni Büttner. De 25-jarige buitenspeler liep dinsdag op de training een enkelblessure op. De neef van Alexander Büttner had de laatste wedstrijden een basisplaats als rechtsbuiten. Hij liep afgelopen zomer stage bij de club en kreeg vervolgens een contract op amateurbasis.
Giovanni Büttner van De Graafschap in duel
Giovanni Büttner van De Graafschap in duel © Omroep Gelderland
13:30

Persconferentie NEC in kinderziekenhuis

In het Amalia Kinderziekenhuis hield NEC een persconferentie. De journalisten waren de patiënten van de kinderafdeling. Er werden geen standaardvragen gesteld.
“Hoe oud denk je dat de trainer is?” Dan komt het antwoord van een kind: “Elf”. En er wordt ook gevraagd naar bijnamen. “Ze noemen mij Brambo”, onthult Bram Nuytinck. Er zit ook een kind met een Vitesse-shirt in de zaal. “Dat is lef”, vindt algemeen directeur Wilco van Schaik. “Maar jij bent zeker ook welkom. Heb je gelachen toen Vitesse van ons won?” “Ja”, lacht de jongen.
De NEC'ers op de persconferentie
De NEC'ers op de persconferentie © Omroep Gelderland
Isa stelt een belangrijke vraag. “Heb jij al een vriendinnetje?” Dirk Proper zegt nee en een meisje zegt wel een avondje met hem uit te willen. Ze krijgt een kusje van de middenvelder. “Zondag na de wedstrijd komt hij bij jou thuis eten”, spreekt Van Schaik af. “Ik heb al vijf jaar verkering”, onthult Bart van Rooij. En ook de rest van de tafel blijkt bezet.
Milan wil weten wat het lievelingseten van de spelers is. Zelf houdt Milan van spaghetti en daar sluit. Bram Nuytinck zich bij aan. Lasse Schöne eigenlijk ook, want hij kiest voor pasta. Jasper Cillessen, Bart van Rooij en Dirk Proper blijken liefhebbers van friet. En de trainer eet graag nasi met saté. En Nuytinck en Schöne verklappen dat ze wel van een rood wijntje te houden. "Ice tea green", antwoordt Proper. En Rogier Meijer vertelt dat hij een koud biertje op zijn tijd wel lekker vindt.
De spelers van NEC tussen de kinderen
De spelers van NEC tussen de kinderen © Omroep Gelderland
Rogier Meijer wordt gevraagd naar zijn favoriete club. De Achterhoeker is heel duidelijk. “Voor mij is er maar één club en dat is NEC. “Jij leert snel”, lacht Van Schaik.
07:45

Spannende dag voor Orion en Dynamo

De volleyballers van Orion en Dynamo komen vanavond in actie in de Europacup. Ze moeten allebei een flinke achterstand zien om te buigen.
Orion verloor in Slowakije met 3-1 van Rieker UJS Komarno. Daarom moet vanavond met 3-0 of 3-1 worden gewonnen om een golden set af te dwingen. Om zoveel mogelijk steun te krijgen is de toegang tot de Topsporthal in Doetinchem gratis. Vorig jaar reikte Orion nog tot de kwartfinales, waarin de ploeg na een spectaculair tweeluik tegen Panathinaikos werd uitgeschakeld.
De spelers van Orion
De spelers van Orion © Omroep Gelderland
Dynamo staat er nog slechter voor. De ploeg uit Apeldoorn verloor in Montenegro met 3-0 van Budvanska Rivijera. De landskampioen werd eerder dit seizoen al uitgeschakeld in het kwalificatietoernooi voor de Champions League en komt daarom nu uit in de CEV Cup.