Sport

IJshockeytalent Daylin (15) gaat naar Jeugd Olympische Spelen

Daylin den Hartog
Daylin den Hartog © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De 15-jarige Daylin den Hartog uit Nijmegen ijshockeyt in januari in Zuid-Korea. Ze doet dan met het Nederlands team mee aan de Jeugd Olympische Spelen in Gangwon.
"Ik ben heel erg trots. Ik had nooit gedacht dat ik erbij zou zitten", glundert Daylin. Ze speelt in de competitie in een gemengd team van Red Eagles in Den Bosch. "Ik heb eerst in Nijmegen gespeeld. Dat stopte. Toen kon ik hier verder."

'IJshockey is niet gevaarlijk'

"IJshockeyen is heel erg met schaatsen bezig zijn. Dat vind ik ook leuk. IJshockeyen is vooral schaatsen, vooruit denken, hoofd omhoog houden en armen en benen bewegen. Schaatsen is heel erg vermoeiend. Je voelt het op een gegeven moment in de benen", geeft de Nijmeegse tiener aan.
Gevaarlijk vindt ze de sport niet. "Nee, je hebt heel veel bescherming aan. En bij de meiden mag een bodycheck niet."
Daylin den Hartog
Daylin den Hartog © Maikel Kerstens
Van de Jeugd Olympische Spelen, die van 19 januari tot 1 februari duren, verwacht ze veel gezelligheid. "En dat we winnen." Maar daarvoor zijn er nog driedaagse trainingsstages in Geleen en Zuid-Korea. Voor Daylin is het een groot avontuur, want tot nu toe is ze nog nooit verder gevlogen dan naar een vakantiebestemming in Turkije.

'Ze heeft het niet van ons'

Haar ouders Wesley en Daisy den Hartog geven aan dat Daylin het ijshockey niet van hen heeft. "Ik ben niet zo'n sportman", bekent Wesley. "Maar ik ben megatrots. Het is een leuke uitdaging en ik hoop dat ze er veel plezier aan gaat beleven. Ik ga als aanhang mee. Ik hoop dat ze gaan winnen."
"Ik ben van het voetbalgebeuren", vertelt Daisy. "Ik denk dat ze het toch van mijn tante heeft. Die is ijshockeyfanaat. Nee, ik vind het niet eng dat ze ijshockeyt. Ik vind het juist megastoer en heel leuk om te zien. Ik ben supertrots."